Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski obrtniki znova ubrano zapeli


Pred tednom dni je svoj tradicionalni letni koncert izpeljal Obrtniški moški pevski zbor, ki deluje po okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah.

V Muzeju baroka so pevci pod vodstvom dirigenta Francija Plohla ubrano zapeli nabor pesmi, ki so tokrat prišle izpod peres izključno slovenskih avtorjev.

Pogled iz ozadja; foto: OOZ

Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah deluje že več kot 20 let. S svojim petjem razveseljuje ljubitelje petja v obrtniških krogih, pa tudi poslušalce na drugih prireditvah. V skupini pojejo aktivni in upokojeni člani zbornice, skupina pa šteje med 18 in 20  članov. Njegov repertoar obsega narodne in umetne pesmi od renesanse, baroka, do modernih stvaritev.

Še en pogled iz zadnjih vrst; foto: OOZ

Od svoje ustanovitve zbor vsako leto nastopa na reviji obrtniških pevskih zborov in na območni reviji v Šmarju pri Jelšah, vabljen je na prireditve izven našega področja, pa tudi v tujini je že gostoval. Na tokratnem dogodku je besedne niti prepletala Anka Novak. Člani zbora so zapeli tudi na druženju po odpetem koncertu, kjer so tudi izmenjali vtise in napovedali, da bodo maja prihodnje leto znova ubrano nastopili pred občinstvom.

Začetek ob začetku stoletja
Eden prvih nastopov; vir foto: arhiv OOZ

Prvi korak je zbor naredil v začetku leta 2001, ko se je nekaj stanovskih in pevskih kolegov iz različnih občin Kozjanskega zbralo skupaj in je zaživela ideja, da ustanovijo pevsko skupino, v kateri bi prepevali le obrtniki.

Začetki niso bili enostavni, saj so bili takrat vsi sodelujoči še aktivni obrtniki in podjetniki, s polno predanostjo obrtništvu in mnogim vsakodnevnim odgovornostnim, te pa zahtevajo veliko časa in odrekanja. Kljub vsem obveznostim se je na začetku zbralo 12 izkušenih pevcev in najprej prepevalo kot vokalna skupina. Za umetniškega vodjo so k sodelovanju povabili Francija Plohla, znanega in kreativnega zborovodjo, ki je prav tako kljub svoji zasedenosti in odgovornostim tudi pri drugih zborih sprejel vabilo in je z njimi vsa leta delovanja, na kar so zelo ponosni.

Z nastopa ob 50-letnici krovne OZS leta 2015; foto: Sašo Valjavec

Obrtniški moški pevski zbor je doslej posnel štiri zgoščenke. Leta 2002 je nastala zgoščenka z naslovom »Zadoni nam iz src, napev krepak«, naslednje leto »Mnoga leta srečni bili«, ob svoji petletnici pa »Sem zaljubljen bil« in »Sem Ribn`čan Urban«, ki so jo ponesli in predstavili rojakom v Kanadi  in Ameriki.

Pevski zbor je prav tako nastopil na slovesnosti v okviru Dnevov obrti in podjetništva v Portorožu in Brdu na prireditvi Obrtnik – podjetnik leta. Lani  so v družbi dam iz slatinskega zbora Žensko pevsko društvo Rosana izvedli koncert na Poljskem.