Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ljudje s Slomškove po katastrofalni povodnji: “ko misliš, da ne more biti huje, doživiš še to …” (foto)


“Nismo pričakovali, prišlo je iznenada, običajen večer se je razvil v nočno katastrofo,” nam je obupano potarnal eden izmed prebivalcev Slomškove ulice v Šmarju, ki jo je, še enkrat več, v noči na petek zalil silovito narasel Šmarski potok po intenzivnem, a ne predolgo trajajočem nalivu. 

Kljub splošnim napovedim o nočnih nalivih jih je tokratna povodenj presenetila, saj še ob osmih zvečer ni nič kazalo, da bo potok le dobre tri ure za tem zapustil strugo in po letu 2019 ponovno poplavil najbolj izpostavljeno ulico v središču Šmarja pri Jelšah. Tokrat še posebej intenzivno – poplavljene so bile prav vse hiše na Slomškovi, z izjemo otroškega vrtca in prenovljene farne cerkve na drugem koncu, kjer je do razlitja po novem tlaku zmanjkalo zgolj milimeter ali dva.

Čeprav so prebivalci Slomškove ulice v Šmarju, ko  gre za poplave, vajeni vsega hudega, saj jih doživijo praktično vsake štiri do pet let, rahel dež in nizki vodostaj potoka v četrtek zvečer burne noči ni obetal. A proti 21. uri je začelo liti kot iz škafa, gladina potoka pa se je hitro dvigovala.

“Še nekaj po osmi uri zvečer sem strigel zadnjo stranko, nato pa se, nič hudega sluteč, odpravil domov. Ob pol polnoči pa me pokliče prijatelj in vpraša ali že “plavam”. Sploh nisem vedel kaj misli, nakar mi sporoči, da je zelenica pred vrtcem pod vodo. Odhitel sem do svojega salona in nisem mogel verjeti očem: ulica je bila zalita več kot meter visoko,” nam je svojo izkušnjo opisal Sašo Orač, lastnik frizerskega salona na Slomškovi.

Slomškova ulica danes okrog polnoči (levo) in okrog poldneva (desno)

Takoj je poklical pomoč in začelo se je čiščenje mulja in druge umazanije, ki je trajalo vso noč. Voda je najprej dokaj hitro upadla, okoli štirih po novi fronti spet narasla in do zgodaj zjutraj dokončno odtekla z ulice.

Sašo je nad ponovnimi poplavami obupan, saj odkar je pred desetimi leti odprl salon na Slomškovi, ga je zalilo že tretjič. “Prejšnjič sem se še tolažil, da saj nekako bo šlo, bomo naslednjič bolje pripravljeni. A zdaj sem se dokončno odločil, da enostavno moram svojo dejavnost prestaviti drugam,” nam je potrto dejal. Obenem je izjemno hvaležnost izrazil družini Ribič iz Zibike in Šega iz Stranja, ki sta mu sredi noči priskočili na pomoč. “Takšne dobre ljudi težko srečaš,” je dodal šmarski frizerski mojster.

Naročene stranke za danes je odpovedal, a že jutri bo salon ponovno polno obratoval, saj bo v Šmarju birma, in na tak dan brez frizerjev ne gre.

Vidno prizadet je bil tudi Matej Blaževič, katerega hiša je na najnižji točki v ulici in posledično tarča poplavne vode še pogosteje od ostalih. In čeprav je vsega hudega vajen in tudi dobro pripravljen – od zapor za vrata, potopnih črpalk, vreč s peskom in ostalega, ga je tokrat voda presenetila. “Če bi kaj slutil, bi avtomobila parkiral pri železniški postaji in v pol ure izvedel vse zaščitne ukrepe, a še zvečer ni nič kazalo na to, da bo nas ponovno zalilo. Zdaj res ne vem, a bomo ob vsakem nalivu vedno znova trepetali. Ko človek misli, da je doživel že vse, da so ga nesreče v življenju potisnile do roba mogočega, te udari še enkrat več,” nam je pretreseno razlagal. V njegovi hiši je vodostaj presegel en meter.

Hiša Mateja Blaževiča ob poplavah na Slomškovi praviloma najbolj “nasrka” (foto: Kozjansko.info)

Kako iznenada je prišla povodenj priča dejstvo, da so poplavljene avtomobile vlečne službe iz ulice vozile celo dopoldne. Domačini so sicer navajeni, da jih ob nevarnem dežjevju umaknejo na višje predele.

Varstveno delovni center danes za varovance zaprt

Nič kaj bolje ni bilo nekoliko višje v ulici, kjer domuje enota Varstveno delovnega centra Šentjur. Kot nam je povedala vodja enote, Urška Škrjanc, jim je zalilo vse spodnje prostore, od garderobe, kuhinje, osrednjega delovnega prostora, lesne delavnice, dvigala in terase.

“Ni nam preostalo drugega, kot da naših 34 varovancev iz Obsotelja in Kozjanskega danes ostane doma,” nam je dejala. A pridne roke bodo poskrbele, da jim bo v ponedeljek objekt ponovno na voljo.

Veliko škode je muljasta voda naredila tudi v VDC Šmarje (foto: Kozjansko.info)

Ob zaposlenih, sorodnikih, prijateljih in drugih, ki so prizadetim ljudem s Slomškove priskočili na pomoč, smo še ob 12 dopoldne srečali ekipo prostovoljcev PGD Šmarje pri Jelšah, ki je bila na terenu vso noč. Še vedno so izpirali površine, čistili prostore in drugače pomagali.

Neumorni gasilci domačega PGD so pomagali vso noč in še tekom dneva (foto: Kozjansko.info)
Kaj storiti?

Poplavljanje Slomškove ulice v Šmarju je sicer pereč problem že vrsto let, kratkoročni in parcialni ukrepi, ki so bili izvedeni pretekla leta, pa so težavo rešili za spodnji del trga in območje Doma upokojencev ter Kulturnega doma, ne pa tudi Slomškove.

Celostna rešitev zanjo bi bila izgradnja velikih suhih zadrževalnikov vode v Dvoru, ob Hoferju in v Zadržah, a umestitev takšnega projekta v prostor na zasebnih zemljiščih zahteva ogromno dogovarjanj, soglasij, zapletenih birokratskih postopkov in posledično časa ter seveda stane zelo veliko denarja. Obenem pa prave garancije, da bi bil s tem problem poplavljanja Slomškove rešen za vse čase, ni.

Oglejte si fotogalerijo posledic poplav:

Poglejte še:

Ob sinočnjem neurju ponovno poplavilo center Šmarja, težave tudi v Šentvidu (foto)