Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jernej Dirnbek: Gospodarska situacija je poskrbela, da nastopov ni obupno mnogo (video)


jernej dirnbekJernej Dirnbek in Igor Orač, ki ju poznamo kot pevca in bobnarja skupine Mi2, sta te dni polno zaposlena s predstavo Mi2, Robinzon in Petek. Po februarski predpremieri v Šentvidu pri Planini sta se z glasbeno gledališko komedijo predstavila še v nekaterih drugih slovenskih krajih. Minuli petek sta se predstavila tudi šmarskemu občinstvu. Po predstavi smo se pogovarjali z Robinzonom in avtorjem teksta za predstavo Jernejem Dirnbekom. Intervju si oglejte v spodnjem posnetku ali preberite v naslednjih vrsticah.

Ne, z nami ni pevec skupine Let 3. Z nami je Robinzon oziroma Jernej Dirnbek iz predstave Mi2, Robinzon in Petek. Od kod ideja, od kod navdih, za kaj ta predstava?
Dober večer. Evo, kot vidite, pol maske sem dal iz sebe, cele še ne. To so ti brki, ki niso čisto naravni, je pa to nujna oprema, da se lahko iz normalnega človeka in občasnega glasbenika prelevim v občasnega igralca. Predstava Mi2, Robinzon in Petek zdaj živi slaba dva meseca. Nastala je na podlagi tistega literarnega dela, ki ga je napisal Daniel Defoe, Robinzon Crusoe. Ideja za njo se mi je porodila približno leto nazaj, ko sem iskal eno zgodbo, v kateri bi se lahko prvič preizkusil kot igralec. Robinzon in Petek je bila taka luštna zadeva, torej ta dva na pustem otoku. Ko sem omenil Igorju Oraču stvar, je bil takoj za to, da se mi v drugi vlogi pridruži. Lansko poletje je nastala predloga, torej tekst, sledilo je pol leta vaje in danes smo tukaj na odru.

Sicer sta pa z gledališkimi odri kar domača. Sodelovala sta pri predstavi Mojster Felix in nekaterih drugih. Igorja se Šmarčani iz najstniških let spomnijo kot člana šmarske mladinske gledališke skupine. Oder se kar redno pojavlja v vajinem ustvarjanju …
Drži. Konec koncev je za nama tudi 15 let glasbene kariere, ki je tudi ne moreš delati brez odra. Očitno ga imava rada in tudi zaradi tega sva se tako hitro odločila, da se lotiva tega projekta. Sodeloval sem že pri nekaterih projektih, je pa res, da nikoli v tej vlogi, da bi nastopal kot glavni oziroma kot eden od obeh glavnih igralcev. To je novo tudi za Igorja. Pripravili smo projekt, za katerega imamo resne ambicije, da bi to bila normalna gledališka predstava, za katero ne bi ljudje trdili, da gre za poskus dveh amaterjev, ampak da bi stala ob boku ostalim komedijam, ki se danes vrtijo po slovenskih odrih. Prvi odzivi in relativno dobra obiskanost nam kažejo, da smo projekt zastavili v pravi smeri. Ljudje so srečni, se smejijo. Jaz mislim, da je osnova in glavni namen komedij ravno v tem in srčno upam, da smo ga dosegli.

Skupina Mi2 se po krajšem premoru vrača na glasbene odre. Kako bosta usklajevala gledališko in glasbeno ustvarjanje?
Nekako tako, da boma ob petkih igralca ob sobotah pa rokerja. No, pravzaprav je sama gospodarska situacija, nekateri ji pravijo tudi kriza ali recesija, poskrbela tudi za to, da nastopov ni obupno mnogo. S skupino Mi2 nastopamo približno dvakrat mesečno, to pomeni da ostane še 28 dni fraj. Tudi če bova dva dneva na mesec porabila za predstavo, nam bo še zmeraj ostalo več kot dovolj časa, da ostaneva normalna, kot sva bila do sedaj, da se še vedno ukvarjava z vsem, s čim sva se. So pa ostali fantje iz benda kar veselo sprejeli to novico, da sva se lotila tudi tega projekta. Mislim, da bo eno drugo fino dopolnjevalo.

Defoejeva zgodba Robinzon Crusoe je bial navdih za številne izpeljanke na temo. Poznamo filme, tv serije, risanke … Katera je pa vaša najljubša robinzonska zgodba, seveda ob predstavi Mi2, Robinzon in Petek?
A veš, da jih po pravici povedano sploh ne poznam. Tega zadnjega filma s Pierceom Brosnanom nisem gledal. Knjigo pa sem nazadnje prebral, ko sem bil star okoli 17 let, danes sem pa skoraj 40. Ker sem tudi avtor besedila za predstavo, tam piše, da sem napisal po ne ravno brezhibnem spominu na literarno delo. Prav zanalašč si pri finalizaciji nisem hotel še enkrat prebrati originala, ker se mi je zdelo, da mi to pušča več neke svobode, če se zanašam samo na pomankljivi spomin in bo prišlo ven več štosev, kot če bi me vleklo k originalu.

mi2 robinzon
Jernej Dirnbek in Igor Peter Orač sta tudi na sedmi ponovitvi predstave nasmejala gledalce

Preberite tudi:
Predpremiera gledališko glasbene predstave “Mi2, Robinzon in Petek” navdušila gledalce (video)  

v/t/f: Marko Kovačevič