Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaradi poplav in plazov na našem območju škode za več milijonov evrov


Huda naravna ujma, ki je prejšnji vikend prizadela Slovenijo, je povzročila precejšnjo škodo tudi na območju Kozjanskega in Obsotelja. Bolj kot poplave, so težave povzročali številni zemeljski plazovi, ki ogrožajo objekte, cestno in drugo infrastrukturo. S pomočjo podatkov občinskih uprav smo pripravili spodnji pregled povzročene škode.

Občina Šmarje pri Jelšah

V šmarski občini je visoka voda poplavila štiri stanovanjske objekte (ocenjena škoda okoli 15.000 evrov), precej večjo škodo pa je povzročilo 50 zemeljskih plazov, ki so na več mestih poškodovali cestišča v skupni dolžini enega kilometra. Nadaljnjih 18 plazov se je sprožilo na kmetijskih zemljiščih. Po oceni občinske komisije za ocenjevanje škode, skupna škoda znaša 1.3 milijona evrov.

 Občina Šentjur

Na območju občine Šentjur so zaradi obilnih padavin poplavljali reka Voglajna in potoki Pešnica, Slomščica, Kozarica, Čreta ter Ločica. Poleg kmetijskih zemljišč je bilo po zadnjih informacijah poplavljenih več kot 40 stanovanjskih hiš, 38 gospodarskih objektov, 14 industrijskih oziroma obrtnih objektov ter več poslovnih objektov. Poplavljeni in zaprti so bili tudi trije odseki državnih in dvanajst odsekov občinskih oziroma krajevnih cest.

Zaradi razmočenega zemljišča ali hudournikov se je po do sedaj zbranih podatkov na območju občine sprožilo 78 plazov, od tega jih stanovanjske hiše ogroža 18 in gospodarske objekte 10.
 
V reševanje in odpravo posledic je bilo vključenih skupaj preko 240 pripadnikov CZ, od tega 204 operativnih gasilcev. Za tehnično podporo sta bili v reševanje vključeni Javno komunalno podjetje Šentjur in VOC Celje, CVE Šentjur. Pri čiščenju vozišč pa je sodelovalo tudi več posameznikov z gradbenimi stroji in traktorji.  Za utrjevanje protipoplavnih nasipov je bilo napolnjenih preko 800 vreč s peskom.  Pri čiščenju podvoza v Šentjurju je bil najden tudi utopljenec.

Koordinacijo zaščite in reševanja je vodil poveljnik CZ Občine Šentjur skupaj s poveljnikom OGZ Šentjur.

Občina Dobje

Na območju občine Dobje se je utrgalo 16 plazov, od katerih štirje ogrožajo stanovanjske objekte, štirje gospodarske objekte, osem pa cestno infrastrukturo. Več plazov se je sprožilo tudi na kmetijskih zemljiščih, vendar škodo na teh po navodilih Uprave za zaščito in reševanje ne popisujejo. Po prvih ocenah geologov skupna škoda plazov znaša 600.000 evrov.

Občina kozje

V občini Kozje je bilo poplavljenih 8 stanovanjskih in gospodarskih objektov, zaradi česar je bilo ogroženih sedem ljudi. Utrgalo  se je 25 zemeljskih plazov, od tega jih 5 ogroža stanovanjske objekte (v njih prebiva 7 ljudi),  5 gospodarske objekte, 15 pa cestno infrastrukturo.

Prva ocena škode na cestni infrastrukturi znaša cca 600.000 €, kjer pa ni všeta ocena stroškov sanacije plazov na kmetijskih zemljiščih, ki jih v sklopu ocene poškodb po neurju, v skladu s sklepom vlade, občinske komisije za ocenjevanje škode ne ocenjujejo.

Občina  je v umestnem času že sanirala večje število udorov na cestni infrastrukturi, ki so onemogočali prevoznost.
Nujna sanacijska dela bodo potekala po prioritetnem vrstnem redu.
 

Pristojni na občinah poudarjajo, da podatki o škodi še niso popolni, saj občinske komisije za ocenjevanje škode svoje delo še opravljajo.

S strani občin Rogaška Slatina, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Rogatec podatkov (še) nismo prejeli.

Priporočamo še

Kaj je odnesla sobotna noč (fotografije poplavljenih območij)

Povišane vode povzročajo preglavice (Fotografije poplavljenih območij in razmere na cestah v soboto)

Povezava do fotogalerije poplav in plazov na KiO.