Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinčani letos gostijo cilj druge etape Dirke po Sloveniji 2024: “To je največja športna prireditev v Rogaški”


Vse bolj se bliža 30. izvedba dirke po Sloveniji, ki bo 13. junija potekala tudi čez Kozjansko in Obsotelje. Druga etapa od Žalca do Rogaške Slatine bo druga najdaljša etapa dirke po Sloveniji (180,7 km), imela pa bo še dodatno zahteven pridih z vzponom na Celjsko kočo.

Pred tem so v Rogaški Slatini pripravili novinarsko konferenco, na kateri so pred predstavnike sedme sile stopili župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, organizacijski direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink in vodja korporativnega komuniciranja pri Slovenski turistični organizaciji Aleksandra Lipej.

Štart druge etape bo ob 11. uri pred Fontano piv v Žalcu, karavana pa se bo nato čez Prebold, Braslovče, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje in Vojnik podala do Celja. Iz knežjega mesta sledi vožnja do Laškega in vzpon na Celjsko kočo, nato pa spust v Štore.

Na poti do cilja kolesarje čaka še Šentjur, Spodnji vrh, Ponikvo in Šmarje pri Jelšah, kjer bo tudi v vmesni šprint. V Rogaški Slatini za konec sledi še zaključni krog s ciljem pri železniški postaji, kamor naj bi kolesarji prispeli okoli 15. ure.

Profil druge etape dirke po Sloveniji. (Foto: dirka po Sloveniji)

“To je največja športna prireditev v Rogaški Slatini. Ob vseh uspehih, ki jih imate, je to za nas velik kompliment. Prepričan sem, da bo ta etapa en velik spektakel,” je dejal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

To bo za Rogaško Slatino 10. sodelovanje na dirki, šestič bodo gostili cilj, ob tem pa bodo kolesarjem, na račun številnih kapacitet, ki jih premorejo, nudili tudi prenočišča.

“Spomnim se, ko smo prvič imeli štart kolesarske dirke. Odvil se je v manjšem obsegu prisotnih, mogoče je bilo nekaj sto ljudi. V zadnjih letih, ko pa imamo tudi krog po Rogaški Slatini, pa ocenjujem, da je na cilju in ob progi prisotnih med 1.500 ter 2.000 ljudi, kar je med 15 in 20 odstotkov vseh prebivalcev naše občine,” je povedal župan mag. Branko Kidrič.

Pokal za zmagovalca druge etape dirke po Sloveniji. (Foto: Simon Valant)

Kolesarji se bodo v mestu termalnih vrelcev udarili tudi za pokal, ki ga je pripravila Steklarna Rogaška. Zmagovalec druge etape bo namreč dvignil pokal, ki tehta skoraj pet kilogramov.

Posebnost mu poleg teže daje tudi dvobarvna kombinacija kristalnega stekla. Spodnji del v sinje modri barvi kristala simbolizira vodo, ki je simbol Rogaške Slatine. Zgornji del, ki je iz transparentnega kristala s tradicionalnim karo brusom, pa omogoča čudovit odsev svetlobe in prelivanja barv skozi celotno kristalno mojstrovino. 

Tako je bilo lansko leto, ko je v slatinski cilj ob pomoči Mezgeca najhitreje prispel Dylan Groenewegen:

Prva etapa 29. dirke po Sloveniji se je zaključila s ciljem v Rogaški Slatini (foto, video)

Rogaška bo tudi letos sodelovala v tekmovanju naj gostitelj dirke, ob tem pa se zanašajo na animacijski program obarvan z osnovnošolci in dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina.

Kar se tiče finančnega vložka se od občine kot soorganizatorja pričakuje 65.000 evrov, ki jih bodo zagotovili iz treh virov. 40.000 evrov iz občinskega proračuna, 15.000 evrov bo prispevalo 13 sponzorjev, ostalo pa bodo oddelali z različnimi aktivnostmi. Proračun celotne dirke sicer znaša približno 1.600.000 evrov.

Na dirki po Sloveniji bo tekmovala najštevilčnejša karavana doslej

“Zadali smo si cilj, da poskušamo dobiti največ konkurence kar se v tem trenutku da. Mislim, da nam je v letošnjem letu to res uspelo. Imamo 23 ekip iz celega sveta, od tega kar sedem iz razreda World Tour,” je pojasnil Fink.

Nastop na dirki sta že potrdila Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla), pričakovati pa je tudi prihod Domna Novaka (UAE Team Emirates), ki na tritedenski dirki po Italiji pomaga Tadeju Pogačarju v boju za zmago v generalni razvrstitvi.

Ekipe razreda World Tour, ki bodo sodelovale na dirki po Sloveniji so: UAE Team Emirates, Bahrain Victorious, Bora – hansgrohe, Ineos Grenadiers, Jayco AlUla, EF Education – EasyPost in Groupama – FDJ.

Direktor dirke Fink je prepričan, da ob vseh teh ekipah, ki pridejo, na drugi etapi ne bodo vsi čakali samo na zaključni šprint, ob tem pa se je tudi pošalil: “Ko bodo videli za koliko jih je na Giru premagal Pogačar, bodo sestavili ekipo.” Sestava ekip bo namreč podrobneje znana po razpletu dirke po Italiji.

Organizacijski direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink, župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in vodja korporativnega komuniciranja pri Slovenski turistični organizaciji Aleksandra Lipej.(Foto: Simon Valant)

“To je nagrada vsem tistim, ki so leta 1993, ko sem sam še tekmovalno kolesaril, pričeli s to zgodbo dirke po Sloveniji. Upam, da bomo imeli čim več gledalcev ob trasi in da preseneti kakšen slovenski kolesar. To bi bila za nas največja nagrada. Mislim, da si nihče ni predstavljal, da bo imela dirka po 30. izvedbi takšne svetovne razsežnosti,” je še dodal Fink, sicer tudi direktor kolesarskega kluba Adria Mobil.

O tem, da dirka res dosega svetovne razsežnosti je spregovorila tudi Aleksandra Lipej, vodja korporativnega komuniciranja pri Slovenski turistični organizaciji: “Ta zgodba se širi v svet. Lani si je dirko preko Eurosporta ogledalo 10 milijonov ljudi, od leta 2016 pa že več kot 56 milijonov gledalcev. Slovenijo promoviramo kot trajnostno destinacijo, domovino vrhunskih športnikov in deželo nepozabnih doživetij.”

Župan Rogaške občane in mimoidoče miri glede cestnih zapor in zastojev. “Celotno traso bo varovalo več kot 100 prostovoljcev. Poleg tega mislim, da so policisti na motorjih, tako kot vsa leta doslej, zelo zverzirani. Nekih večjih zastojev do sedaj ni bilo in verjamem, da jih tudi tokrat ne bo,” je povedal Kidrič.