Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvomajske budnice v občinah Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Šentjur (foto, video)


Zbudili smo se v 1. maj, mednarodni praznik dela. Tradicija tega je kurjenje kresov, ki ima po besedah etnologa Janeza Bogataja zgodovinsko gledano komunikacijski, oziroma izrazito signalno-varnostni značaj, tudi v kontekstu kresov na predvečer 1. maja.

Sam praznik pa tradicionalno navsezgodaj odprejo prvomajske budnice. Tradicionalno je temu sledil sprevod pražnje oblečenih delavcev. V gumbnicah so nosili rdeče nageljne in značke ter se z družinami odpravili na mesto delavskega shoda. Sledili so politično obarvani govori in veselica s plesom.

Časi se spreminjajo, z njim pa do neke mere tudi način praznovanja tradicionalnih obeležij, kot je praznik dela. No, kresovi in budnice ostajajo.

Zbrali smo nekaj fotografij in video insertov budnic iz nekaterih občin Kozjanskega in Obsotelja, objavljenih na družabnih omrežjih.

Takole je navsezgodaj budnica zvenela v Podčetrtku:

Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah je budnico prav tako še pred zoro začelo v Dvoru, nadaljevali so pri Krpanu in na Koretnem ter nato v Zibiki in Stranju, ustavili so se na Mestinju in Kristan Vrhu, na koncu pa zaigrali pred Domom upokojencev Šmarje.

Turnejo budnic po občini Šentjur je opravil Pihalni orkester Šentjur.

Najzgodnejši so bili na trgu Planina ob pol petih zjutraj, še v temi:

Vir foto: KS Planina FB profil

Bolj svetlo je že bilo, ko so prispeli v Gorico pri Slivnici:

Vir foto: FB profil TD Gorica pri Slivnici

 

Tako so igrali v Dramljah:

In, podobno kot Šmarčani, obhod zaokrožili pred domom starejših občanov: