Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Varovanci šmarske in šentjurske enote VDC Šentjur z medaljami z regijskih iger (foto, video)


V četrtek, 9. maja so potekale 28. regijske igre Celjsko-Koroške regije, na katerih so sodelovali tudi VDC Šentjur, enoti Šentjur in Šmarje ter domov prinesli cel kup medalj. 

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Program specialne olimpiade ni namenjen le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Večina držav, ki so danes članice svetovne družine specialne olimpiade, je razvila svoj sistem treningov, lokalnih, regijskih in državnih tekmovanj. Športni rezultat ne predstavlja edino vrednoto, ampak specialno olimpiado označuje kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

Društvo specialna olimpiada Slovenije organizira specialno olimpiado, ki potekajo spomladi v regijah po celi Sloveniji. Skozi celo leto pripravljajo tudi različne nogometne tedne, namiznoteniške turnirje, kolesarske turnirje, VDC Šentjur pa v novembru pripravlja košarkarski turnir.

Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: “Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.“

Za Celjsko-Koroško regijo je specialna olimpiada potekala v Mežiški dolini in prav iz teh iger so varovanci VDC Šentjur prinesli ogromno medalj. Šentjurski Varstveno-delovni center sicer trenutno šteje 26 varovancev, imajo pa enote dnevnega varstva v Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Šmarju pri Jelšah in Podplatu.

V VDC Šentjur se sicer trudijo, da poleg varstva nudijo tudi opravila, ki so namenjena ohranjanju pridobljenih znanj in delovnih spretnosti, razvoju novih sposobnosti, pridobivanju socialnih in delovnih navad, razvijanju individualnosti in vključevanju v skupnost in okolje.

Izvajajo več vrst prostočasnih aktivnosti, ki so namenjene sproščanju in razbremenitvi, kot so aktivnosti vseživljenjskega učenja (kuharstvo, vrtnarstvo, delo na računalniku,…), šport, rekreacija, družabništvo (bazen, telovadba, sprehod, kegljanje,…) ter socializacija (obisk videoteke, knjižnice, nakupovanje, srečanje z drugimi, praznovanje rojstnih dni,…). V VDC pa so v preteklem mesecu obeleževali Teden zdravega mesta in veliko noč.

Oglejte si še fotogalerijo z regijskih iger. (foto: VDC Šentjur)

Video: