Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prispevajte svoj spomin o potresu na Kozjanskem v knjižnično domoznansko zbirko


Knjižnica Šmarje pri Jelšah zbira spomine o potresu na Kozjanskem leta 1974. Spomine zbirajo do 16. maja 2024, od 9.00 do 14.00 ure, v Knjižnici Šmarje pri Jelšah.

Pred 50 leti, 20. junija 1974, ob 18.08 uri, so prebivalci takratne občine Šmarje pri Jelšah doživeli močan potres, ki je presegal 7. stopnjo Richterjeve lestvice. V Šmarju so bile poškodovane skoraj vse stavbe, med njimi najbolj večstanovanjska hiša – blok pri mlekarni, od koder je bilo potrebno izseliti vse stanovalce, močno je bil poškodovan Jelšingrad in šolski stavbi. Veliko škodo so utrpeli tudi drugi kraji v občini.

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah bodo ob letošnji obletnici tega dogodka pripravili domoznansko razstavo in izdali knjižico s spomini na ta čas. Zato vas vabijo, da pregledate svoje družinske albume ter k razstavi prispevate svoje fotografije in zgodbe, ki so vam ostale v spominu na ta dogodek.

Fotografije bodo takoj digitalizirali in vam jih vrnili, njihove kopije pa bodo skupaj z vašimi spomini shranili v domoznanski zbirki Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Objavili jih bodo na Kamro (www.kamra.si), portal digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin, izbrani del gradiva pa bomo uporabili za razstavo, ki jo načrtujejo v decembru 2024.

Več informacij: Knjižnica Šmarje pri Jelšah, [email protected], 070 345 303