Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znani letošnji občinski nagrajenci Občine Šmarje pri Jelšah: Šmarje dobiva častnega občana


Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah je na pretekli seji potrdil letošnje občinske nagrajence, ki bodo nagrade prejeli tekom proslave ob občinskem prazniku, ki se praznuje v juniju.

Letos bo občina nagradila šest posameznikov in društev, ki so zaslužni za pomembne dosežke v razvoju občine ali pa njihove aktivnosti predstavljajo pomembne zasluge na kateremkoli področju človekove ustvarjalnosti. Podelili bodo naziv častnega občana, plaketo občine, dve občinski priznanji, denarno nagrado in posebno priznanje.

Naziv častnega občana letos dolgoletnemu gasilcu
Alojz Tirgušek; vir foto: FB/PGD Podsreda

Naziv častnega občana Občina ne podeli vsako leto. Nazadnje je leta 2021 to postal Franc Pišek.

Ta naziv bo letos prejel Alojz Tirgušek, ki je že vrsto let dejaven na večih področjih in v raznih društvih v občini. Že leta 1971 se je včlanil v šmarsko gasilsko društvo in se povzpel na razne visoke položaje, 15 let pa je bil poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah. Tirgušek je zaslužen za ponovno obuditev šmarskih godbenikov, še vedno pa je aktiven v večih društvih, ob tem pa najde čas še za čebelarstvo.

Posebno priznanje prejme Društvo vokalna skupina Freya, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja. Člani, ki jih je trenutno devet, na večih tekmovanjih tudi izven Slovenije dosegajo visoke uvrstitve. Prvih deset let je skupino vodila Mihaela Pihler, zadnjih 20 let pa jo vodi Martina Rančigaj Žabkar. Ne mine leta, da ne bi organizirali dveh tradicionalnih koncertov, letnega v cerkvi sv. Roka in božičnega v kulturnem domu ali Muzeju baroka.

Predsednik društva vinogradnikov Trta Jani Vreže

Plaketo občine bo prejelo Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta, ki letos prav tako praznuje 30-letnico delovanja. Društvo organizira mnogo izobraževalnih in zabavnih aktivnosti, od katerih so vidnejši dogodki Pozdrav mlademu vinu, izbor županovega vina in ocenjevanje vin. Dogodki so doprinesli k dvigu kakovosti in prepoznavnosti lokalnih vin. Leta 2016 so pridobili svoje prostore v prenovljeni Šmarski vinski kleti v Skazovi hiši. Ob obletnici smo se o stanju vinogradništva na našem območju pogovarjali s predsednikom Janijem Vrežetom. Pogovor si preberite tukaj.

Denarno nagrado bo prejela Župnijska karitas Šmarje pri Jelšah, ki na našem območju deluje že 10 let. Trenutno evidentiranih 35 rednih in več občasnih delavcev obiskuje okoli 200 prejemnikov, dvakrat na teden pripravljajo in razdelijo pakete hrane, ljudem pomagajo pri plačilu položnic, aktivni pa so tudi pri zagotavljanju šolskih potrebščin za otroke iz socialno šibkejših družin.

Podeljeni tudi dve občinski priznanji
Majda Jurše ob pohodu Od gorce do Gorce 2023

Občinsko priznanje letos prejme Majda Jurše iz Polžanske Gorce. Strokovnjakinja za pripravo brezglutenskih jedi svoje izkušnje že mnogo let deli doma in v tujini. Predseduje sladkogorskemu Turističnemu društvu Skriti Biser, ki prireja vsakoletni odlično obiskan pohod Od gorce do gorce. Juršetova vodi tudi ocenjevalno komisijo ženskih salamiad v Sevnici in predseduje Slovenskemu društvu za celiakijo Celje.

Občinsko priznanje prejme tudi Janko Strašek iz Lemberga. Bil je zelo aktiven v krajevni skupnosti Lemberg, kateri je predsedoval od 2006 do 2020. Ustanovil je Športno društvo Lemberg in pripomogel k ustanovitvi Moto kluba Lemberg ter tamkajšnjega Turistično-kulturnega društva. Z raznimi pobudami in obnovami je ogromno prispeval k boljšemu izgledu kraja in dobrobitu prebivalcev.