Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski dijaki gostovali na Južnem Tirolskem


Pred odhodom na mobilnost; vir foto: ŠCŠ

V prejšnjem mesecu se je šest dijakov tretjega letnika programov živilsko prehranski tehnik in kmetijsko podjetniški tehnik Šolskega centra Šentjur v spremstvu dveh spremljevalnih učiteljev odpravilo na 10-dnevno izmenjavo na Južno Tirolsko v Italiji.

Pogled na gostiteljsko šolo; vir foto: ŠCŠ

Njihova gostiteljska šola je bila tehnična šola – Fachschule Laimburg, kjer so jih po besedah dijakinje Veronike Cijan zelo toplo sprejeli.

Šola izobražuje na področju vrtnarstva, cvetličarstva, živilske tehnologije in sadjarstva. Bivali so v dijaškem domu šole, prakso pa opravljali v Raziskovalnem centru Laimburg, ki ima svoj sedež v neposredni bližini šole. Center je organizacijsko razdeljen na štiri inštitute: sadjarstvo in vinogradništvo, zdravstveno varstvo rastlin, kmetijsko kemijo in kakovost živil, gorsko kmetijstvo in živilstvo.

Med delom v laboratoriju za analizo tal; vir foto: ŠCŠ

Svoje delo so začeli v laboratoriju za preučevanje tal, kjer so se seznanili s postopkom analize tal. Poglobili so svoje znanje o pomenu dušika v zemlji in se preko praktičnega dela naučili pomembnosti natančnosti pri delu. V vinskem laboratoriju so določali vrednost alkohola v vzorcu, kar se navede na deklaracijo steklenic vina. “Presenečeni smo bili, koliko dela in natančnosti je potrebno usmeriti v vzorec, ko opravljamo analizo krme; v našem primeru smo izvedli analizo krme za drobnico,” je zapisala dijakinja programa živilsko prehranski tehnik.

Pogled na Merano; vir foto: ŠCŠ

Ogledali so si biološke nasade jabolk, češenj in borovnic. Za uspevanje vinske trte je pomembna mikroklima in sestava zemlje; veliko novega so izvedeli tudi o zaščiti vinograda. Imeli so tudi priložnost obiskati delavnice praktičnega dela tamkajšnjih dijakov, varilnico, lesarsko in cvetličarsko delavnico ter si ogledati izdelke dijakov.

Med vikendom so obiskali botanični vrt v Meranu ter se z gondolo povzpeli med Dolomite. Večkrat so obiskali bližnje mesto Bolzano. V okviru jezikovne podpore so imeli ure angleščine, izvedene v naravi med vinogradi, ter pouk nemščine, kjer so se naučili nekaj osnovnih izrazov v nemškem jeziku, izdelali plakatne predstavitve in opravili kratek test.

Na sprejemu pri ravnatelju šole v Laimburgu; vir foto: ŠCŠ

Pred odhodom so izvedli predstavitev države in šole, iz katere izhajajo, ter prejeli priznanja o opravljeni mobilnosti. Za konec je Cijan zapisala: “Vsega tega pa ne bi mogli opraviti brez tistih, ki so se trudili, da je bila mobilnost izpeljana. To sta vodji Erasmus+ na šoli, prof. Martina Petelinek, in spremljevalni učitelji, prof. Filip Žerak, prof. Jasna Deželak Slemenšek, prof. Patricija Rošker in prof. Tihana Turnšek. Ves čas sta nam z organizacijsko podporo stali ob strani tudi gospa ravnateljica Monika Očko in naša razredničarka, gospa Natalija Valant Žerak. Za pomoč se zahvaljujemo tudi direktorju ŠC Šentjur, g. Branku Šketu in ga. Staški Buser. Po desetih dneh smo se polni znanja, izkušenj in nepozabnih spominov, vrnili domov.”