Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slovenski in hrvaški župani v Obsotelju so se sešli s predstavniki železnic


V Podčetrtku so se danes slovenski in hrvaški župani občin v Obsotelju sešli s slovenskimi in hrvaškimi predstavniki železnic. Pogovarjali so se o nujnosti obuditve železniške proge med Imenim in Zagrebom.

Pobudnika srečanja sta župan Podčetrtka Peter Misja in župan Kumrovca Robert Šplajt.

Poenotili so se v pobudi za obuditev železnice od Imenega proti Zagrebu, kjer je proga zamrla pred dvema desetletjema, poroča Radio Slovenija. Obe strani podpirata pripravljenost za njeno obuditev in pozivata vladi obeh držav da se uskladita. Opozarjajo namreč, da je obnovitev te proge izjemnega pomena za občine ob njej.

Zahtevo za obuditev Kumrovške proge bosta skupaj s sedmimi hrvaškimi župani, vladam obeh držav poslala župan Podčetrtka Peter Misja in župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak.

Peter Misja je ob tem deja, da je potrebno tudi politiki ostro sporočiti, da si te proge dotične občine želijo in jo potrebujejo. Hkrati pa je potrebno čimprej sklicati tudi sestanek z vsemi deležniki, vključno s slovenskim in hrvaškim ministrstvom za promet.

Za progo si župani prizadevajo že vrsto let, saj bi to pomagalo pri razvoju občin v Obsotelju tako na področju turizma, kot gospodarstva. Obuditev proge bi zagotovo pozitivno vplivala tudi na kakovost življenja ljudi ob tej progi, meni Misja.

Župan Kumrovca Šplajt pa je dodal, da je revitalizacija pomembna za celotno dolino Sotle, tudi v luči izboljšanja demografske slike, ki je predvsem na hrvaški strani čedalje slabša. Tudi turizem in gospodarstvo na hrvaški strani nista v razcvetu, zato župan Kumrovca upa na razumevanje politike za revitalizacijo.

Direktor infrastrukture Slovenskih železnic Matjaž Kranc prav tako podpira revitalizacijo proge, katere po slovenskem ozemlju sicer poteka le slabih kilometer in pol. Obuditev proge od Imenega proti Zagrebu podpiraju tudi slovenske in hrvaške železnice.

foto: Goran Rovan