Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj o posledicah neurij porečejo župani Šmarja, Šentjurja, Dobja in Kozjega


Neurja v preteklih dneh so na našem območju za seboj pustila ogromno škode. O njihovih posledicah in gasilskih intervencijah smo pisali v prejšnjih člankih.

Kako so se na to odzvali župani občin Šmarje pri Jelšah, Dobje in Šentjur ter županja občine Kozje in kakšno državno pomoč si želijo, preverite v nadaljevanju, sledi pa še članek s preostalih štirih kozjansko-obsoteljskih občin.

Silovita neurja so v preteklih dveh tednih po Sloveniji povzročila veliko škode, nič drugače pa ni bilo niti v naših krajih. Odkrite strehe, poškodovani objekti, zaliti prostori in uničen pridelek je samo nekaj posledic, ki so jih povzročili toča, orkanski veter in močan dež. Država tokrat denarno pomoč obljublja hitreje kot kadarkoli prej. Po občinah se bi naj uvedel predhodni sanacijski načrt in se v naprej ocenili stroški za nujne ukrepe. Na podlagi te ocene bodo občine upravičene do 20-odstotnega plačila že vnaprej. Kakšno mnenje o tem in o posledicah neurja imajo župani in županja občin Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Kozje in Dobje, smo za vas zbrali v nadaljevanju.

Občina Šentjur

Kot nam je povedal župan Marko Diaci, so Šentjur prešle tri večje nevihte. Zadnja, v noči iz ponedeljka na torek, je zajela predvsem Krajevno skupnost Ponikva. V tem času so gasilci izvedli več kot 70 intervencij, odkritih je bilo več kot 40 streh in nekaj skoraj v celoti porušenih gospodarskih poslopij. Župan je izpostavil tudi ogromno podrtih dreves in veliko škode na občinski ifrastrukturi ter kmetijskih površinah, kjer je bil ponekod pridelek v celoti uničen. Posledice neurja so odstranjevala skoraj vsa Prostovoljna gasilska društva v občini, dva dni pa so jim prišli pomagati še člani Slovenske vojske.

Uničeni gospodarsko poslopje; vir foto: FB/PGD Ponikva

Višine nastale škode tako hitro Diaci še ni mogel oceniti, se bo pa ta verjetno dviginila do več milijonov evrov. Glede novele zakona o hitrejši državni pomoči je župan izrazil veselje, da bo nekaj sredstev prišlo že v naprej, ob tem pa dodal, da bo potrebno še malo počakati, da bomo videli, kako učinkovit je bil ta ukrep. Zaključil je z zahvalo: “Posebej bi se zahvalil vsem prostovoljnim gasilcem in pa seveda tudi posameznim občankam in občanom, ki so pokazali veliko mero solidarnosti in empatije ter si pomagali pri odstranjevanju posledic te naravne nesreče.

Zaradi podrtega drevja so bile marsikje ceste zaprte; vir foto: FB/PGD Ponikva
Občina Šmarje pri Jelšah
Neurje je na šmarski šoli uničilo streho

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je pojasnil, da so pretekla neurja na območju občine odkrila več kot 30 objetkov. Poškodovane so bile stanovanjske hiše, gospodarska poslopja, hlevi, prav tako pa je odkrilo streho na šmarski osnovni šoli. Močno deževje je sprožilo ogromno zemeljskih plazov, razritih je bilo veliko cest, podrle so se določene škarpe. Želi si, da bodo najpomembnejše stvari, še posebej stanovanjski objekti, lahko popravljeni do jeseni. Tukaj je izpostavil še en pereč problem, ki je pomanjkanje delovne sile, kar bo brez dvoma upočasnilo sanacijo tako velikega števila objektov. Glede državne pomoči župan še ni mogel veliko povedati, saj mora občinska uprava najprej popisati vso škodo, ta pa bo brez dvoma izredno visoka.

Dodal je še, da upa, da imajo občani čim več zavarovano, da bodo lahko pokrili svojo škodo, ob tem pa zaključil: “Na tem mestu bi se želel zahvaliti predvsem vsem gasilskim društvom in drugim prostovoljcem, ki so pomagali to reševati, pokrivati in ljudem nuditi tisto najbolj nujno pomoč, ki so je bili deležni.

Podrta drevesa v šmarski občini; vir foto: FB/Občina Šmarje pri Jelšah

 

Močna neurja so ob vsem slabem ponovno pokazala, da smo Slovenci še posebej ob neljubih dogodkih zmožni solidarnosti in nesebične pomoči. Razni ponudniki so za gasilce ponujali brezplačne obroke, ogromno oseb je ob preobremenjenosti gasilcev na pomoč pri najnujnejši sanaciji priskočilo sosedom, Visit Šmarje je gasilcem omogočil prost vstop na nedavno predstavo. Hvaležnost za požrtvovalnost gasilcev so mnogi izrazili tudi prek socialnih omrežij. Nekaj zahval si preberite tukaj.
Občina Kozje
Toča je uničila pridelek v vinogradih; vir foto: Občina Kozje

Kot nam je povedala županja Milenca Krajnc, je večji del občine hudo neurje z močnim vetrom zajelo prejšnji četrtek, 20. julija, v večernih urah. Toča je tam povzročila ogromno škodo na poljščinah in trajnih nasadih, močno pa je bila prav tako poškodovana infrastruktura, več stanovanjskih objektov in gospodarskih poslopij. Kot marsikje drugje, je močan veter podiral drevesa, ki so zapirala ceste in poškodovala objekte. Glede državne pomoči meni, da je nujno, da občine dobijo del sredstev za odpravo posledic neurja čimprej, saj so postopki do končne ocene škode in izplačil zelo dolgi.

Dodala je še: “O višini škode še ne moremo govoriti, ker se še vedno zbirajo informacije. Škoda se bo ocenjevala v skladu z navodili do konca avgusta, o čemer bodo občani obveščeni preko sredstev javnega obveščanja.

Gasilci PGD Podsreda pri pokrivanju strehe; vir foto: FB/PGD Podsreda
Občina Dobje

Nevihte hujše škode na območju Občine Dobje niso povzročile. Kot nam je povedal župan Franc Leskovšek, so močni nalivi poškodovali makadamske ceste in bankine, druge škode pa niso zaznali. Po prvih ocenah bo škode za okoli 20.000 evrov, za kar si želijo državne pomoči.