Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znan datum lokalnih volitev. Kdo izmed aktualnih županov kozjansko-obsoteljskih občin je že sprejel odločitev?


Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v sredo razpisala lokalne volitve. Volivci se bodo na volišča odpravili v nedeljo, 20. novembra 2022. Drugi krog županskih volitev v občinah, kjer v prvem krogu še ne bodo izvolili župana, pa bo v nedeljo, 4. decembra 2022.

V občinah Kozjanskega in Obsotelja je doslej, med aktualnimi župani, vnovično kandidaturo uradno potrdil le en kandidat.

Do lokalnih volitev nas torej loči še pet mesecev, kandidati in kandidatne liste pa lahko svojo namero po potegovanju za lokalne funkcije naznanijo najmanj 30 dni pred dnevom glasovanja. Časa za najave kandidatur je torej še kar nekaj, poleg tega pa smo še v času dopustov, zato gre pričakovati, da bodo najave začele v javnost curljati šele jeseni. Kljub temu so nekateri aktualni župani oz. njihovi protikandidati svoje namere že naznanili, večina pa odločitve bodisi še ni sprejela bodisi jo še skriva pred širšo javnostjo.

Kdo od aktualnih županov kozjanskih občin bo znova kandidiral?

Na Kozjanskem in Obsotelju, ki obsega občine Bistrica ob Sotli, Dobje, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec, Šmarje pri Jelšah in Šentjur, je doslej edino uradno najavo vnovične kandidature podal župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš. Aktualni šmarski župan je kandidaturo ‘mimogrede’ naznanil ob občinskem prazniku, ko je na zajtrku gostil sedmo silo in ji predstavljal prihajajoče naložbe in projekte v občini, o čemer smo pisali tukaj.

Še pred šmarskim županom je glede vnovične kandidature spregovoril župan občine Dobje Franc Leskovšek, ki občino vodi že tretji mandat. Ta je namreč že konec januarja napovedal svoj skorajšnji umik iz lokalne politike in napovedal, da se jeseni za še četrti mandat ne namerava potegovati. Odločitev sicer takrat naj ne bi bila čisto dokončna, saj je Leskovšek dopustil možnost, da bi si ob morebitnem slabem naboru njegovih naslednikov, morda vendarle še lahko premislil. O tem smo pisali tukaj. Na tokratno poizvedovanje se nam Leskovšek ni odzval.

Dokončne odločitve o morebitni vnovični kandidaturi še ni sprejel župan občine Rogaška Slatina, pred katero so investicijsko zelo aktivna leta. Kot nam je dejal župan mag. Branko Kidrič, ki na čelu občine Rogaška Slatina zaključuje že svoj sedmi mandat, bo o kandidaturi ponovno razmislil po zaključku nekaterih večjih projektov. “Trenutno je v izgradnji sedem večjih projektov od katerih bo pet zaključenih to jesen. Ko jih bomo predali svojemu namenu, bo prišel čas tudi za razmislek glede volitev. Menim pa, da imamo veliko področij v občini dobro pokritih, oziroma marsikje zgrajen tudi nadstandard. Zato bo razmislek kako naprej, če želimo poiskati vsebine, ki jih Rogaška Slatina potrebuje, relativno zahteven,” je svoje trenutno stališče glede kandidature pojasnil Kidrič.

Tudi župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak še ni sprejel dokončne odločitve. Kot nam je sporočil, bo odločitev o kandidaturi sprejel v začetku septembra.

Županja in župani občin Kozje, Podčetrtek, Šentjur, Rogatec in, kot omenjeno že zgoraj, Dobje, se na naša poizvedovanja niso odzvali.

B.S.