Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čakajoč na oživitev Vonarskega jezera: najprej Naravovarstveni center Sotla


Projekt ponovne ojezeritve Vonarskega jezera je živ. S 750 tisočaki iz državne blagajne bodo popravili brano, v drugi fazi med leti 2018 in 2021 pa računajo na 2.5 milijona evropskih sredstev za ureditev brežin Sotle in čiščenja mulja ter dna.

A čakajoč na vse potrebno za izvedbo tega velikega projekta se je Občina Rogaška Slatina odločila na območju v vzpostaviti Naravovarstveni center Sotla, namenjen kot info točka za izobraževanje in predstavitev naravnih danosti območja, ki je del Nature 2000.

V ta namen bodo na severni strani (prihodnjega) jezera – na vstopni točki iz smeri Rogaške Slatine – postavili večinoma lesen objekt, v katerem bodo interaktivne izobraževalne in promocijske vsebine. Na približno 400 m2 enonadstropnega objekta bodo info točka, delovna soba in dva nekoliko večja prostora, namenjena predstavitvi naravnih danosti tega območja, ki je del Nature 2000, ter nekatere druge vsebine, vezane na predstavitev Rogaške Slatine in celotne regije tako na slovenski kot hrvaški strani. V nadstropju bo odprta opazovalnica, v obeh etažah pa pokriti terasi.

Zgradili ga bodo z evropskim denarjem

Naravovarstvenega centra Sotla naj bi stal okrog 1,2 milijona evra, pri čemer na slatinski Občini računajo na 650 tisočakov iz prijave na čezmejni projekt Interreg Slovenija-Hrvaška, razliko pa naj bi v prihodnjih treh letih zagotovili v občinskem proračunu.

Gradbeno dovoljenje za center že imajo, začetek gradnje pa načrtujejo za drugi del leta 2018.

*Slika: Občina Rogaška Slatina

iskrena-copata-polsi