Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina kot prva iz Slovenije sprejeta med evropska zgodovinska termalna mesta


Rogaška Slatina je z izpolnjevanjem meril mednarodnega neprofitnega združenja evropskih zgodovinskih termalnih mest, s kratico EHTTA, postala njena prva članica iz Slovenije.

Združenje je bilo ustanovljeno pred 15 leti in temelji na potrebi po spodbujanju, zaščiti in krepitvi termalne, umetniške in kulturne dediščine po vsej Evropi. Od leta 2010 je certificirano s strani Sveta Evrope za upravljanje Evropske poti zgodovinskih termalnih mest, in sicer kot del programa Kulturne poti.

Obnovljena fontana v Zdraviliškem parku v Rogaški Slatini; foto: ORS

Članica združenja EHTTA je lahko samo tista občina, ki spada v strogo definicijo zdraviliških krajev, hkrati pa mora izpolnjevati še naslednja merila: biti mora iz države članice Sveta Evrope, ima zgodovino uporabe mesta termalnih zdravilišč iz 19. stoletja ali prej, ima aktiven vodni vir, ki se uporablja za kopanje ali pitje kot del termalnega centra, ima tradicijo kulturnih prireditev in s tem povezano infrastrukturo, ima termalno arhitekturno dediščino, ki sega vsaj v 19. stoletje, ter nenazadnje visokokakovostne nastanitve s posebnimi objekti, namenjenimi termalni dejavnosti.

Skupno število članic združenja je z Rogaško Slatino vred sedaj 50 in prihajajo iz 18 držav.

Povezava k članicam združenja

Preberite tudi:

Občina Rogaška Slatina tudi letos z zlatim ISSO certifikatom