Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Domačin Franc Branko Janžek v Rogaški Slatini predstavil novi roman


Domačin Franc Branko Janžek je v Knjižnici Rogaška Slatina v ponedeljek predstavil svoj novi roman z naslovom Podeželska šola. Govori o mladi učiteljici povojnega časa, ki pride na podeželje poučevat najmlajše vaščane.

V pogovoru z Erno Ferjanič, predsednico Literarnega društva Sončnica, je član prav tega, Franc Branko Janžek domači javnosti v prostorih knjižnice predstavil svoje novo delo, roman z naslovom Podeželska šola, z odlomki iz knjige pa sta knjigoljubce nagovorila k branju.

Franc Branko Janžek je prve tri razrede osnovne šole obiskoval pri Svetem Florijanu, ostale razrede pa je končal v Rogaški Slatini.

V knjigi opisuje življenje mlade mestne učiteljice, predstavi dogajanja njene rane mladosti, obdobje šolanja, njen prihod na podeželje, kaj je tam počela in kako se je v povojnem času uveljavljala v vaškem okolju kot meščanka.

Franc Branko Janžek je ob predstavitvi novega romana napolnil prostore Knjižnice Rogaška Slatina.

Branko Janžek pravi, da je lik zgodbe poznal iz osnovnošolskih dni, a si ga je delno tudi fiktivno izmislil. Med drugim je povedal: »Ženska duša je mehka duša, o kateri se da veliko povedati. V šoli je bilo vedno več žensk kot moških. Učiteljice so mi bile že od nekdaj zanimive, to so bile izobražene, meščanske ženske, ki so prišle v vaško okolje, mesto in vas pa sta bila v tistem času popolnoma različna svetova …«

Iz tega razloga lik mlade učiteljice v času njenega poučevanja doživi precej »hladnih tušev«. Med njimi je tudi dejstvo, da poučuje daleč od doma (mesta), kjer je za seboj pustila svojo veliko ljubezen. Po številnih poslanih pismih ljubljenemu v mesto se ljubezen predvsem z njegove strani začne ohlajati. Ko ga nekega dne med tednom preseneti s prihodom v mesto, pa doživi veliko razočaranje.

V drugem delu romana se avtor tudi posveti raznim vzgojnim prijemom učiteljic v takratnem času, dobrih in hudih učiteljicah, a v šali dodaja, da je bilo slednjih vedno več, opisuje odnose med učiteljico in učenci, vzgojnih kaznih ter nas poduči, kako je bil šolski sistem v tistem času drugačen, kot je sedaj.

Za pevski program je poskrbel Cerkveni pevski zbor Sv. Florijan, ki pisatelja redno spremlja na vseh predstavitvah knjig. Skupaj z avtorjem so leta 2009 izdali brošuro Cerkveni pevski zbor Sv. Florijan.

Franc Branko Janžek, rojen leta 1955 v Zgornjem Sečovem, je leta 2008 prejel občinsko priznanje za delovanje na kulturnem področju.

 

N.O.