Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2022: od 31. do 40. mesta


V drugem predstavitvenem članku o najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vas seznanjamo z aktivnostjo razvrščenih od 31. do 40. mesta.

Med to deseterico najdemo enega novinca in štiri povratnike med vplivneže. Podjetniki, košarkar, umetnostni zgodovinar, sopranistka, odslovljena direktorica, zdomec … izbor je, kot vedno v spodnjih desetericah, pester in raznolik.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev  posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2021.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2022)
31 + 8

Aleš Seidl

 

 

V naše kraje priseljeni podjetnik po vrnitvi na lestvico pred dvema letoma že drugo leto na njej napreduje. Ob rasti podjetja, na čelu katerega je, v letu 2021 izstopa ponovna izvolitev Seidla za še en mandat predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah.

Ob Aleš vodi podjetje AS System d.o.o., ki je v formalni lasti njegovih družinskih članic in v nemškem Ravensburgu registriranega podjetja.  Poslovanje podjetja z obrtniške ulice v Šmarju je leta 2021 zaznamovala rast, saj so opazno povečali tako dohodke kot tudi dobiček. Prve so iz 4,25 mio € povečali na dobrih 6 mio €, dobiček pa je iz 115 tisoč € v letu 2020 poskočil na 260 tisoč € v letu 2021. Število zaposlenih se je med 2018 in 2021 iz 25 dvignilo na 44.

Seidl da nekaj tudi na dobrodelnost, saj je predsednik Lions Kluba Rogaška, ki ravno to soboto v Podčetrtku pripravlja velik dobrodelni koncert. Lanska predstavitev (39. mesto)

32 – 9

Luka Lapornik

 

34-letni krilni košarkar je spomladi zaključil svoje drugo štiriletno obdobje pri novomeški Krki, kjer je nosil tudi kapetanski trak in bil pomemben člen ekipe v ABA oz. Jadranski ligi, od koder so sicer izpadli, na tekmo pa je prispeval povprečno po 8 točk.

Tekočo sezono je znova na tujem; po katalonskem Joventudu (Mladost) se je poskusil tudi pri bukareštanski Steaui oz. Zvezdi, oboje v letih 2016 in 2017, sedaj pa je v drugi francoski ligi v mestu Chalon, ekipa pa se imenuje Elan, kar bi poslovenili v Polet. Na tekmo dosega po 10 točk, s soigralci pa resno merijo na sam vrh.

Lansko jesen se je znašel na reprezentančnem seznamu, a je nastop odpovedal zaradi poškodbe. Lanska predstavitev (23. mesto)

33 – 2

Mojca Kunst

 

Lanska novinka na naši lestvici je letos, ob zanjo turbulentnem koncu leta, zdrsnila za dve mesti. Vse do konca lanskega leta je bila direktorica Kozjanskega parka, nato pa ji, tako trdijo na Ministrstvu za okolje, zaradi “izraženega nezadovoljstva z upravljanjem zavoda tako lokalnega okolja kot dela strokovne javnosti niso podelili še enega mandata.”

Na razpis za direktorja se je sicer prijavilo pet kandidatov, vendar pa mandata niso podelili nobenemu. Tako je bila za vršilko dolžnosti za pol leta imenovana Valerija Slemenšek, nekaj zaposlenih pa se je oglasilo v prid Kunstovi.

Še pod vodstvom Kunsteve je Kozjanski park s travniškimi sadovnjaki osvojil slovensko nagrado Natura 2000, kar pa ni prvič, ko je bil park nagrajen. Leta 2021 je park namreč kot prvi v državi ter tretji v Evropi prejel prestižno UNESCO-vo nagrado Meline Mercouri. Lanska predstavitev (31. mesto)

34. + 5

dr. Robert Simonišek

Predstavnik generacije 1977 je konec leta 2020 postal vršilec dolžnosti direktorja Moderne galerije v Ljubljani. Kasneje je zasedel mesto pomočnika direktorja za strokovno področje.

Lani je bil kustos razstave v slovenskem paviljonu na 59. beneškem bienalu. Bil je tudi sokustos razstave v Moderni galeriji ob 100-letnici rojstva Marijana Tršarja.

V naših krajih je Simonišek, ki izvira iz Lesičnega, sodeloval na šentjurski prireditvi ob svetovnem dnevu poezije. Predlani je prejel Rožančevo nagrado za esejistično zbirko Pejsaži. Lanska predstavitev (39. mesto)

35. + 11

Viljem Gradišek

 

 

Uspešen podjetnik se je po lanskem padcu ponovno povzpel po lestvici. Njegovo podjetje, Polje d.o.o., je namreč v letu 2021 poslovalo odlično. Ob koncu leta 2021 je bilo v podjetju zaposlenih 55 delavcev, kar je za štiri več kot prejšnje leto. Znatno so povečali prihodke, ki so se iz dobrih 17,8 mio € v letu 2020 dvignili na kar slabih 22,7 mio € v letu 2021. Ob odličnem poslovanju so uspeli v letu 2021 v primerjavi s prejšnjim letom povečati tudi dobiček, ta je namreč leta 2020 znašal dobrih 700 tisoč €, naslednje leto pa 1,33 mio €. Lanska predstavitev (46. mesto)
36. povratnik

Peter Volovšek

Volovšek se po enoletnem premoru ponovno vrača na lestvico, njegovo podjetje MOS servis d.o.o. je namreč v letu 2021 konkretno izboljšalo poslovanje. Podjetje je ob koncu leta 2021 zaposlovalo 108 ljudi, v istem letu pa so proizvedli za 16,1 mio € prihodkov, kar je dobrih 5 mio € več kot leto prej. Zelo je bil izboljšan tudi poslovni izid poslovanja, ki se je leta 2020 končal z 427 tisoč € izgube, leta 2021 pa so naredili za 1,18 mio € dobička. EBITDA pa je znašal celo 2,68 milijona evrov.  Kostrivničan je ob podjetništvu znan tudi kot donator in podpornik številnim društvom in klubom, še vedno je tudi predsednik lokalnega gasilskega društva. Predlanska predstavitev (40. mesto)
37. povratnica

Urška Arlič Gololičič

Za operno pevko iz mesta glasbe, kot so se poimenovali v Ipavčevem Šentjurju, je bogato leto. V domačem kraju je sodelovala v programu samospevov Josipa Ipavca Divja roša in bršljan. V začetku lanskega leta je sopranistka nastopila v komični operi Ljubezenski napoj. Sledil je nastop v kozmični operi Roka Goloba – The Sound.

Jeseni je nastopila v eni najbolj znanih oper, Carmen. Članica ljubljanskega ansambla je vse od leta 2013. Razgibano in aktivno leto jo je po letu 2020 vrnilo na našo lestvico najvplivnejših. (predlanska predstavitev – 41. mesto)

38. povratnik

dr. Štefan Bogdan Šalej

Eden najbolj znanih podjetnikov slovenskega rodu v Braziliji je, kljub temu, da bo v letošnjem letu dopolnil 80 let, še naprej aktiven, kar ga je po šestih letih vrnilo med 50 najvplivnejših KiO. Poleti je bil v argentinski Mendozi govornik v vlogi ustanovitelja na prvem vseslovenskem srečanju SGBN, mednarodne mreže za promocijo slovenskega gospodarstva, kjer so predstavili projekt investiranja v Sloveniji.

Slovenski mediji ga večkrat poprosijo za komentar dogajanja v Južni Ameriki, predvsem v Braziliji, kamor se je odselil leta 1960. Pred tem pa je njegova povezanost z našimi kraji zgledala takole, kot jo je pred časom opisal za Radio Veseljak:

“Rodil sem se v Ljubljani, v Šiški, moj oče pa je bil doma iz Javorja pri Slivnici. Bil sem meščanski otrok, poštirkan, z lepo počesanimi lasmi. S časom sem postal Šentjurčan, saj se je kolo zavrtelo tako, da so moja starša strpali v zapor. Stric me je vzel v Šentjur in tam sem obiskoval osnovno šolo. V Šentjur sem hodil v šolo do tretjega razreda, ko so mamo spustili iz zapora. Potem sva živela v Celju.” Predstavitev iz leta 2016 (46. mesto)

39. povratnik

Andrej Kitak

 

Slatinčan se je po enoletnem premoru ponovno vrača na lestvico. Njegovo gradbeno podjetje je namreč v letu 2021 v primerjavi s prejšnjim letom izboljšalo poslovanje. Prihodke so iz 6,3 mio € v letu 2020 dvignili na 8 mio € v 2021. Dobička je bilo dobrih 400 tisočakov.

Podjetje Kit-ak, katerega  je med najbolj aktivnimi gradbinci na območju Kozjansko-obsoteljskega, ravno Andreja pogosto videvamo na fotografijah zadovoljnih županov, ko podpisujejo pogodbe za gradnjo novih infrastrukturnih objektov.

Eden večjih projektov ta čas, ki ga Kit-ak gradi skupaj z VOC Celje, je regionalna kolesarska povezavo Šentjur – Šmarje pri Jelšah – Rogaška Slatina – Rogatec. Seveda pa KiT-ak gradijo tudi izven našega območja. Za kolesarske povezave bodo denimo poskrbeli tudi med občinami Majšperk, Kidričevo, Hajdino in Ptujem.

A rast prometa in dobička ob nekaj čez 50 zaposlenih za uvrstitev med 50 najvplivnejših ne bi bilo dovolj, če ne bi Andrej poleti prevzel predsedovanje izjemno uspešnemu lokalnemu košarkarskemu klubu KK Podčetrtek, ki ta čas zaseda 6. mesto v 1 slovenski košarkarski ligi. Predlanska predstavitev (37. mesto)

40.  

novinec

Janko Rajgl

Novinec iz Kozjega se je na našo lestvico uvrstil zaradi rasti njegovega podjetja. Je lastnik in direktor podjetja Rajmax d.o.o. iz Kozjega, ki je uspešno družinsko podjetje s skoraj 25-letno tradicijo. Spadajo pod vodilne proizvajalce PVC in ALU stavbnega pohištva, med drugim pa izdelujejo okna, vhodna vrata ter garažna vrata. Zraven sedeža podjetja v Kozjem imajo še eno poslovalnico, ki se nahaja v Ljubljani, z različnimi predstavništmi pa so prisotni tudi v Avstriji.

Podjetje je v letu 2021 v zadnjih letih konkretno povečali prihodke iz prodaje, saj so ti iz 3,7 milijonov leta 2018 narasli na 5,7 mio € leta 2021.  Dobiček to leto je bil 220 tisočakov. Če so ob samemu začetku zaposlovali tri ljudi, pa jih dandanes že več kot trideset.

Poleg podjetnika pa je Janko Rajgl tudi zagret karateist, saj je že od same ustanovitve leta 1987 aktiven v Karate klubu Kozjansko in Obsotelje, katerega je tudi radodaren donator. Tudi po mnogih letih Rajgl še vedno rad obleče svojo kimono ter se sprosti ob prakticiranju karateja. Prav lansko leto pa je dočakal tudi abrahama. Vredno omembe je še to, da je bil pred leti v Rogaških novicah nominiran za osebnost leta.

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022.