Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2021: od 31. do 40. mesta


V drugem predstavitvenem članku o najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vas seznanjamo z aktivnostjo razvrščenih od 31. do 40. mesta.

Med to deseterico najdemo tri od letošnjih šestih novincev med vplivneži – le eden izmed njih se je uvrstil višje. Pisana druščina vsebuje štiri direktorje javnih zavodov, dva podjetnika in športnika, pa diplomata in župana.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev  posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2020.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2021)
31 novinka

Mojca Kunst

Mojca Kunst, druga najvišje uvrščena novinka na naši lestvici, se je nanjo prebila zaradi dosežkov zavoda Kozjanski park, katerega direktorica je. Zavod Kozjanski park je v lanskem letu praznoval 40. obletnico delovanja, ob tem pa je kot prvi v Sloveniji in tretji v Evropi prejel prestižno UNESCO-vo nagrado Meline Mercouri. Nagrada se podeljuje vsaki dve leti, podeljena pa je za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin.

Nagrada pa ni edina pomembna stvar za zavod v zadnjem letu. Na gradu Podsreda, s katerim upravlja Javni zavod Kozjanski park, je bilo urejeno središče za obiskovalce Kozjanskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje.

Mojca, sicer univerzitetna diplomirana inženirka geologije, je pred nastopom kot direktorica leta 2018 z zavodom sodelovala že 20 let, nazadnje pa je v parku opravljala funkcijo vodje Službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor.

Kunstova izvira iz Sedlarjevega, z možem in otrokoma, srednješolko in študentom, pa živi v Srebrniku pri Bistrici ob Sotli.

32 -1

Hugo Bosio

Kozjanec, živeči v Celju, Hugo Bosio, nekoč med prvo deseterico najvplivnejših, že več let drsi navzdol po lestvici. Tudi letos ni nič drugače. Podjetje Bosio je v letu 2020 prihodke, domnevno zaradi pandemije, zmanjšalo iz 9.6 na 6.2 milijona €, prav tako pa se je zmanjšal dobiček, ta pa iz dobrih 300 tisoč na 250 tisoč €.

Tudi zaposlenih je v podjetju manj, saj se je teh iz 74 zmanjšalo na 68.

Ni pa vse tako črnogledo, njihova plinska peč je namreč prejela zlato priznanje Inovacij celjske regije 2021. Lanska predstavitev (31. mesto)

33 -9

Gordana Drimel

Direktorica doma upokojencev v Šmarju se je v začetku leta 2020 soočila z nepredstavljivo izkušnjo. Kot prvi dom ostarelih v državi se je moral izkusiti z bliskovitim širjenjem koronavirusa med upokojenci. Ta izkušnja jo je uvrstila visoko v lansko lestvico najvplivnejših, na tej pa ostaja tudi letos.

Situacija s širjenjem okužb po domovih upokojencev se je predvsem zaradi visoke precepljenosti letos umirila, je pa zato imela direktorica več časa za načrtovanje razvoja zavoda ter njegovih podružnic po Kozjanskem, saj je desnosredinska vlada končno zagnala investicije v oskrbo starejših po vsej Sloveniji.

V naslednjih letih bodo širitev doma ostarelih dočakali v Podčetrtku, kjer bodo lahko sprejeli 26 stanovalcev in 15 stanovalcev v dnevnem varstvu, prav tako pa bo nova dislocirana enota doma ostarelih izgrajena v Kozjem, kjer bo prostora za 49 stanovalcev. Ne samo Podčetrtek in Kozje, nov dom ostarelih bo v naslednjih letih pridobil tudi Rogatec, v katerem bo prostora za okoli 34 stanovalcev. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je skorajda že njen redni gost.

Direktorica je bila zaradi visoke aktivnosti ter profesionalnega dela tudi kandidatka za osebnost leta Rogaških novic. V domu ostarelih Šmarje pri Jelšah je bilo sicer že sredi leta precepljenih 93 % stanovalcev ter 70 % zaposlenih. Lanska predstavitev (24. mesto)

34. +0

mag. Franci But

Dolgoletni diplomat ostaja vodja najpomembnejše slovenske ambasade v tujini – veleposlaništva v Berlinu. Nemčija pred Italijo in Hrvaško ostaja država, kamor Slovenci izvozimo največ naših izdelkov – skoraj petino vseh,  predvsem iz avtomobilske industrije, farmacevtskih izdelkov, električnih naprav in delov in strojev ter strojne opreme.

Veleposlaništvo je aktivno pri promociji Slovenije, naših izdelkov in naravnih danosti v Nemčiji. Nekaj dodatnih aktivnosti je na Buta padlo ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Denimo gostiteljstvo srečanja  veleposlanikov in veleposlanic članic EU v Berlinu decembra lani.

A Kostrivničan in nekdanji predsednik SLS-a ne odpira vrat zgolj politikom in podjetnikom. Za študijske počitnice na Erazmus+ praksi jih je lansko podjetje odprl tudi 23-letnemu sinu predsednika republike, Luki Pečarju Pahorju, sicer študentu diplomacije na Dunaju.

But se je z Luko ponosno fotografiral in fotografijo objavil na Facebook strani veleposlaništva, kar so opazili tudi nekateri slovenski mediji.  Lanska predstavitev (34. mesto)

 

35. +4

Aleš Seidl

 

V naše kraje priseljeni podjetnik je po lanski vrnitvi na lestvico na tej napredoval še za nekaj mest. To je povsem opravičeno, saj je bil v lanskem letu kar aktiven. Njegovo podjetje AS System je prihodke iz 4 milijone povečalo na 4,25 milijona €, dobiček pa so skoraj podvojili, saj so tega iz dobrih 170 tisoč € povišali na dobrih 280 tisoč €.

Seidl še vedno predseduje obrtno podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah, po novem pa se v mandatu 2021 – 2027 preizkuša tudi kot predstavnik Razvojnega sveta Savinjske regije. Njegovo podjetje je lani tudi kupilo bivši obrat Gorenja v Bistrici ob Sotli. V obratu Gorenja, ki je deloval 40 let, je bilo zaposlenih 29 delavcev, katere so po prenehanju obratovanja preselili na obrat v Rogatcu ali pa jim izplačali odpravnino.

Podjetje AS Systems, ki trenutno zaposluje okoli 50 ljudi, bo v podružničnem obratu sprva zaposlilo okoli 15 ljudi, na koncu pa bo samo tam zaposlenih od 30 – 40 novih zaposlenih. Lanska predstavitev (39. mesto)

36. povratnik

Peter Markovinovič

Vse uspešnejši košarkarski trener Peter Markovinovič se na lestvico najvplivnejših vrača po letu 2019, ko je prevzel vodenje slovenske košarkarske reprezentance do 18 let in jo takoj popeljal do bronaste medalje na na evropskem prvenstvu divizije A.

Letošnji povratek na lestvico mu je prinesel nov velik reprezentančni uspeh. Slovensko moško košarkarsko reprezentanco do 18 let je namreč na evropskem prvenstvu, ki je potekal v obliki challengerja v Turčiji, popeljal do zlate medalje. Turnir je mlada košarkarska reprezentanca osvojila brez poraza na petih tekmah.

Markovinovič je tudi vodja mladinskega pogona v domačem KK Rogaška Slatina, pred tem pa je opravljal tudi delo pomočnika glavnega trenerja članske ekipe. V preteklosti je bil tudi član vseh selekcij Košarkarskega kluba Rogaška.

Med leti 2013 in 2015 je bil del strokovnega štaba slovenske reprezentance mlajših članov. V sezoni 2016/17 pa je s slatinsko ekipo U17 postal državni podprvak. Predlanska predstavitev (43. mesto)

37.  -1

Martin Mikolič

 

Tudi občina Rogatec je v prejšnjem letu veliko vlagala v projekte za izboljšanje kvalitete življenja občanov. Ena izmed novih pridobitev je skoraj nič energetski vrtec, ki je že v fazi gradnje, končan pa naj bi bil julija tega leta.

V občini bo posodobitev dobila tudi cestna infrastruktura. V prihodnjih letih bo za manj prometa v centru Rogatca poskrbela obvoznica, nadaljevala pa se bo obnova ceste od Rogatca proti Dobovcu.

Še eden izmed večjih projektov občine v prihodnjih letih je izgradnja doma upokojencev, v katerem bo lahko stanovalo okoli 34 stavovalcev, vrednost celotnega projekta pa je ocenjena na 2,4 miljona €.

Župan Rogatca pa za interese občine skrbi tudi širše. Do nedavnega je bil član odbora Razvojnega sveta Savinjske regije, sedaj pa je član predsedstva Združenja občin Slovenije. Lanska predstavitev Lanska predstavitev (38. mesto)

38. +0

mag. Margareta Guček Zakošek

gucek-zakosek

Margareto Guček Zakošek je, ob še enem letu boja celjske bolnišnice z epidemijo, tudi v letu 2021 zaznamovala saga okrog njenega imenovanja na direktorski stolček leta 2018, kamor je prišla v času vlade Mira Cerarja. Položaj direktorice je namreč morala oktobra 2020, potem ko je Višje delovno sodišče v Ljubljani odločilo, da so bile v postopku izbire direktorja nezakonitosti, zapustiti.

Člani sveta zavoda SB Celje so tako v začetku leta 2021 znova izbirali med na razpis leta 2018 prijavljenimi kandidati. Od štirih kandidatov, ki so se leta 2018 prijavili na razpis, sta v ponovno kandidaturo privolila le Guček Zakoškova in Pavlin, ne pa tudi Branko Gabrovec, ki je sprožil sodni postopek zaradi njegove nezakonite izključitve iz kandidatne liste leta 2018.

Na ponovljenem glasovanju februarja 2021 je Svet zavoda SB Celje Guček Zakoškovo vrnil na direktorski stolček za štiriletni mandat. Lanska predstavitev (38. mesto)

39. novinec

dr. Robert Simonišek

Še en novinec na naši lestvici, Robert Simonišek iz Lesičnega v občini Kozje, je univerzitetni diplomirani filozof in umetnostni zgodovinar ter doktor znanosti s področja umetnostne zgodovine.

Simonišek, ki je rojen leta 1977, je tudi uspešen pisatelj in pesnik. V svojem žepu ima že dve Rožančevi nagradi. Prvo je dobil leta 2016 za zbirko esejev Trk prostorov, drugo pa je za svoje delo Pejsaži – sanjati na soncu prejel lansko leto. Rožančeva nagrada je sicer nagrada za Najboljšo esejistično zbirko, ki jo podeljujejo od leta 1993 na pobudo Nika Grafenauerja.

Knjigo esejev Pesjaži je prav tako založba Družina pred slabim letom nagradila z literarno nagrado Svetlobnica.

Nekatera od njegovih del so še: Slovenska secesija, Soba pod gradom ter Selitve. Njegova najbolj uspešna razstava Obrazi ekspresionizma, ki je nastala v sodelovanju s češkim muzejem GASK, je sicer prejela tudi Valvasorjevo nagrado s področja muzeologije.

Robert pa ni samo pesnik. Pred enim letom je kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel vodenje Moderne galerije, pred tem pa je bil kustos v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Junija je bil imenovan tudi za člana upravnega odbora Prešernovega sklada.

40.  

novinka

Živa Dvoršak

Živa Dvoršak, ki je lani praznovala jubilejnih 30 let, je športna strelka, ki se lahko pohvali z mnogimi izjemnimi dosežki. Dekle, ki po mami prihaja iz vasi Dvor v Šmarju pri Jelšah, kjer od nekdaj preživlja poletja, je v rosnih letih sicer diplomirala iz finančne matematike na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko. Med študijem je dalj časa preživela v Združenih Državah Amerike, kjer je obiskovala Univerzo Zahodne Virginije v mestu Morgantown.

Med drugim je bila tudi povabljena na obisk v Belo hišo na tradicionalni sprejem k predsedniku Donaldu Trumpu.

S športnim strelstvom se je začela ukvarjati pri trinajstih letih, do sedaj pa je nastopila že na treh olimpijskih igrah. Leta 2012 je v Londonu v disciplini z zračno puško na 10 m osvojila enajsto mesto in z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 m šestintrideseto mesto, štiri leta kasneje, na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru pa je osvojila sedemnajsto mesto. Najbolje pa se je uvrstila na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojila odlično sedmo mesto.

To pa niso njeni jedini dosežki, prav tako je nosilka bronaste kolajne z evropskega prvenstva z zračno puško v Odenseju 2013, lani pa je je na tekmi svetovnega pokala v Osijeku osvojila drugo mesto v disciplini zračna puška na 10 metrov.

Prejšnje leto je sezono svetovnega pokala v kraljevski strelski disciplini končala na četrtem, v zračni puški pa na končnem petem mestu.

Žeprav Živa sicer živi v Ljubljani je v pogovoru za Šmarske novice dejala, da je po srcu bolj Šmarčanka kot Ljubljančanka.

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.
Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Si na lokalnih volitvah želite kontinuiteto ali spremembo? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.
Create your own user feedback survey