Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2021: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med poklicno pisano deseterico sta dva novinca in trije povratniki. Zastopanost po občinah je 5 od 8 – med njimi ni nikogar, ki bi izviral ali živel bodisi v občini Kozje, Dobje in Bistrica ob Sotli.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2020.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2021)
41 + 7

Vasja Jager

 

Šmarski novinar je svojo namero, da resno zakoraka na pisateljsko pot, v letu 2021 izkazal s svojim drugim romanom, oziroma prvim v povsem lastnem avtorstvu (prvenec je spisal skupaj s slovitim odvetnikom dr. Petrom Čeferinom).

Navdih in zgodbo romana Cajhn je Vasja črpal iz svojih bogatih novinarskih izkušenj pri srečevanju s sumljivimi vplivnimi ljudmi, postavil pa jo je v domače okolje. Opisal je sina kmečke matere Marijana Šketa, “ljudskega človeka, kadar potrebuje dušo, in tajkuna, ko ga zgrabi lakota po moči.”

Več o knjigi tukaj, bolj redno pa Vasjo lahko prebirate kot kolumnista revije Jana ter novinarja tednika Mladine. Tam je z nekaj kritičnimi članki med drugim vznejevoljil uslužbence domačega doma za starejše občane.

A fantu, ki je odraščal v bloku na Cankarjevi, bi zlonamernost težko pripisali. Zase pravi, da je po poklicu novinar, po duši pisatelj, po sreči pa partner in ata. Lanska predstavitev (48. mesto)

42. povratnik

Andrej Bele

 

Andrej Bele se na lestvico vrača po letu 2016, ko je takrat kot novinec zasedel 41. mesto. Bele je bil do začetka lanskega leta direktor strateškega programa Kava v Atlantic Grupi d.d. in je v času opravljanja te funkcije skupaj s sodelavci na trg spravil številne inovacije na področju kave in si z uspešnim delom izboril vodilno mesto v samem vrhu družbe.

Takoj po februarskem sestopu z direktorske funkcije v Atlantic Grupi je Rogatčan prišel na čelo upravljavske ekipe podjetja Stanić Beverages, kjer je kot predsednika uprave odgovoren za skupni proizvodni program na ravni celotne skupine Stanić. Kot so ob njegovem prevzemu te funkcije zapisali v skupini Stanić, bo Andrej Bele s svojim znanjem, izkušnjami, strokovnostjo in visoko ravnijo motiviranosti pripomogel k izboljšavi strateškega poslovanja Stanić Beverages.

Vzpenjajočo kariero je sicer Bele pred več kot dvema desetletjema začel v polnilnici mineralne vode Donat Mg v Rogaški Slatini, nekaj let delal v Žitu, nato pa se vrnil v Drogo Kolinsko. Slednjo je 2010 prevzela Atlantic Grupa d.d. in Bele je vse od 2011 do 2021 več kot uspešno deloval v skupini, dokler februarja lani ni prevzel upravljavsko ekipo Stanić Beverages. Predstavitev za leto 2016 (41. mesto)

43. +1

Oto Pungartnik

 

 

 

Oto Pungartnik je po lanskem vstopu na lestvico letos na tej napredoval za eno mesto. Veleposlanik Slovenije v Združenih Arabskih Emiratih se je v zadnjem letu malo več pojavljal v medijih predvsem na račun razstave Expo 2020, ki je bila zaradi pandemije prestavljena za leto naprej, torej v 2021.

Na razstavi, kjer je bila prisotnost slovenskih podjetij največja v zgodovini razstav Expo, je slovenski paviljon šest mesecev ponujal obsežen program poslovnih dogodkov.

V lanskem letu je Slovenija prvič v zgodovini pridobila letalsko povezavo med ljubljanskim ter dubajskim letališčem. Leti, katere izvaja letalska družba Flydubai, se trenutno izvajajo trikrat na teden, poleti pa se naj bi število zvišalo na pet tedensko.

Šentjurčan, ki je kariero v devetdesetih začel kot predsednik izvršnega sveta in nato podžupan občine, je v 20-letni diplomatski karieri obredel kar precej sveta. Služboval je na veleposlaništvu v Tokiu (2012–2016), veleposlaništvu v Moskvi (2006–2010), misiji pri zvezi NATO (2003–2004) in veleposlaništvu v Pekingu (2000–2003). Lanska predstavitev (44.)

44. povratnica

Tanja Gobec

 

 

Novinarka, zaposlena na javni televiziji se je po profesionalnem zdrsu izpred let v letu 2021 ponovno uveljavila kot voditeljica notranjepolitične oddaje Politično v sobotnem postdnevnikovskem prime time terminu. Gledanost njenih oddaj je dobra, a na sporedu bodo zgolj še štiri, saj njena oddaja ob programski preobrazbi, ki pod novim vodstvom poteka na TV Slovenija, ni več predvidena.

A ni strahu, da Gobčeva ne bi več imela kaj početi. “Novinarstvo je poklic do konca življenja,” komentira sama in pravi, da si bo po 150 službenih vikendih končno privoščila nekaj dopusta.

Zanimivo bo videti, v kakšni vlogi bomo Ljubljančanko s koreninami v Podčetrtku videvali v predvolilnem času – morda kot notranjo komentatorko, novinarko na terenu, sovoditeljico informativnih oddaj ali predvolilnih soočenj … pustimo se presenetiti. Predlanska predstavitev (34. mesto)

45. +4

izr. prof. prim. dr. Gorazd Voga

gorazd-voga2

 

Šentjurčan, rojen leta 1953, je še vedno aktiven na področju zdravstva ter zdravstvene izobrazbe. Voga je namreč dekan Visoke zdravstvene šole v Celju, zraven tega pa sodeluje pri teoretičnem in praktičnem pouku interne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru.

Zraven izobraževalnih ustanov sodeluje tudi z Splošno bolnišnico Celje, kjer sodeluje na tamkajšnjem kardiološkem oddelku. Lanska predstavitev (49. mesto)

46.  

-11

Viljem Gradišek

 

 

Gradišek je po lanskem vzponu na lestvici padel za kar nekaj mest. Njegovo podjetje Polje d.o.o. je v prvem letu epidemije prihodke iz 18,4 zmanjšalo na dobrih 17,8 milijonov evrov. Kljub temu se je pa dobiček povečal iz 560 na 700 tisoč evrov.

V petih poslovalnicah je bilo ob koncu leta 2020 zaposlenih 51 ljudi, kar je enako število kot leto prej. Lanska predstavitev (35. mesto)

47. povratnik

Darko But

Verjetno ni potrebno poudarjati, da Kostrivničan, ki je že več kot desetletje na čelu Uprave Republike Slovenije zaščito in reševanje, v svoji službi nima časa za počivanje. Če Slovenije ne pretresajo naravne katastrofe in na mejo ne pritiskajo migrantske množice, pa je tu huda nalezljiva bolezen z vsemi svojimi posledicami. Ta se bo raztegnila že v tretjo leto, But pa je eden glavnih operativcev v ozadju – Civilna zaščita v tej krizi ni toliko pred kamerami, ampak bolj v podpornih nalogah.

Vseeno je svoj prispevek k višji precepljenosti proti covidu-19 podal z nastopom v promocijskem videu URSZR, kjer je povedal, da v njihovi upravi “verjamemo v cepljenje, saj le zdravi lahko pomagamo in sodelujemo v intervencijah.”

Na naši lestvici najvplivnejših smo ga nazadnje videli leta 2015.

48.  

-30

Marko Tišma

 

 

Odkar je padel v nemilost svojega “mecena”, Zdravka Počivalška, katerega zaupanje ga je poneslo na nekatere najvplivnejše funkcije v državi, Slatinčan izgublja položaje in z njim hitro pridobljen vpliv.

Easy come, easy go, rečejo Američani in približno tako je tudi s Tišmo. julija lani se je moral posloviti z mesta neizvršnega direktorja DUTB, za “tolažilno nagrado” pa je nato novembra postal predsednik uprave turističnega podjetja Istrabenz Turizem, katerega lastnica je ravno Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Podjetje Istrabenz Turizem je leta 2020 beležilo zelo slabo poslovno leto, saj je ob dobrih 21 mio € celotnih prihodkov pridelalo kar dobra 2 mio € izgube, delavce so bili primorani odpuščati. Tišma tako v novi službi zagotovo ima kaj delati.

Na položaj v DUTB je Tišma sicer prišel leta 2018 v kvoti ministrstva za gospodarstvo, ki ga še vedno vodi Zdravko Počivalšek. Počivalšek ga je sicer že v času vlade Mira Cerarja želel imenovati za člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja. Tišma je bil do septembra tudi član nadzornega sveta družbe Terme Olimia, še enega položaja, kjer ga več ni.

Tišma se sicer lahko pohvali z zgledno kariero, saj je bil še prej direktor Zdravilišča Rogaška, dvakrat direktor časopisa Večer ter direktor sektorja za marketing in korporativno komuniciranje v Novi Kreditni banki Maribor.

Lanska predstavitev (18. mesto)

49. novinec

Lovrencij Galuf

 

 

 

Še en novinec na naši lestvici najvplivnejših, v Maribor poročen Šmarčan Lovrencij Galuf, si je uvrstitev na med 50 zaslužil s septembrskim prevzemom vodenja ene olimpijsko najtrofejnejših športnih zvez pri nas, Judo zveze Slovenije.

V tesnem boju s prejšnjim predsednikom mu je ob strani stala zlata olimpijka, zdaj podpredsednica Urška Žolnir.

A Lovrova zgodba, kot ga kličejo domačini in prijatelji, se ne začne in konča pri judu. Gre za izjemno družbeno angažiranega posameznika, tudi v domačih krajih. 49-letnik je, je eden od ustanovnih in duhovnih očetov znamenitega Rokovega teka, ki je po nekaj letih premora letos ponovno v pripravi, v novem, junijskem terminu.

Po izobrazbi strojnik, ki se sicer ukvarja s podjetniškim poslovnim svetovanjem, je še na nekaj državnih funkcijah. Od aprila 2021 je član Strokovnega sveta vlade Republike Slovenije za šport, pri katerem predseduje komisiji za športne dejavnosti. Že sedmo leto pa je tudi član sveta Fundacije za šport.

Lovro z ženo in tremi otroki živi v Mariboru.

50. novinka

 

Tajda Korče, pred pol leta še čisto navadna najstnica, je v Sloveniji postala poznana z zmago na priljubljenem šovu Slovenija ima Talent, ki ga predvaja POP TV. Z zmago si je prislužila 50 tisoč evrov, s svojim talentom, natančneje kontorzijo – upogibanjem telesa, pa je navdušila že v avdicijski oddaji, saj sta ji voditelja Peter Poles in Sašo Stare namenila svoj zlati gumb.

Svoje sposobnosti je dokazala tudi v polfinalu, kjer je prejela največ glasov gledalcev ter neposredno odšla v finale šova. Tam je svoj talent samo še potrdila in si ponovno prislužila največ glasov gledalcev ter končno zmago.

Tajda je svoj talent začela razvijati pred komaj letom dni, od takrat naprej pa se je razgibavala tudi po več ur na dan. Še bolj fascinantno je, da se je Šmarčanka vsega naučila sama preko interneta.

Po zmagi na šovu Tajda ne namerava odnehati, saj je dejala, da bo svoj talent razvijala naprej, dokler bo možno. Najstnica je sicer 1. letnik srednje zdravstvene in kozmetične šole v Celju, trenutno pa si želi študirati fizioterapijo. 15-letnica ima tri sestre ter dva brata, od smrti svojega očeta pa sicer s svojo sestro živi v rejniški družini.

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.
Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Si na lokalnih volitvah želite kontinuiteto ali spremembo? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.
Create your own user feedback survey