Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2016: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2016.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Novega člana na lestvici predstavljamo splošneje, medtem, ko tiste, ki so bili na lestvico uvrščeni že lani ali v katerem od prejšnjih let, obravnavamo predvsem z vidika njihovih aktivnosti v letu 2016, zraven pa pri vsakemu dodajamo povezavo do predstavitev na lestvicah v minulih letih.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2015.

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2016)
41 novinec

Andrej Bele

andrej-bele

Novinec na naši lestvici, v Celju rojeni Andrej Bele, prihaja iz Rogatca.

Direktor strateškega programa kava v Atlantic Grupi d.d. iz Zagreba vodi najpomembnejši (preko 20-odstotni delež!) segment v proizvodnji družbe, ki ustvari preko 143 milijonov evrov letnega prometa.

Bele je skupaj s sodelavci so na trg spravil številne inovacije na področju kave in si z uspešnim delom izboril vodilno mesto v samem vrhu družbe.

Vzpenjajočo kariero je Bele pred več kot dvema desetletjema začel v polnilnici mineralne vode Donat Mg v Rogaški Slatini, nekaj let delal v Žitu, nato pa se vrnil v Drogo Kolinsko.

Slednjo je 2010 prevzela Atlantic Grupa d.d. in Bele vse od 2011 več kot uspešno deluje v omenjenem strateškem programu.

42       -11

Martin Mikolič

Župan Rogatca Martin Mikolič je kljub zelo omejenem finančnemu stanju Občine tudi v minulem letu uspel izvesti zadane projekte in načrte.

Po begunski krizi, ki so jo leta 2015 občutili tudi v občini Rogatec, je leto 2016 minilo nekoliko mirneje, če odmislimo kolobocije okrog imenovanja novega direktorja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, kjer je z opozorilom na nezakonit razpis tudi sam odigral pomembno vlogo. 

Mikolič si bo po njegovih besedah 2016 še posebej zapomnil po nakupu novega gasilskega avta PGD Dobovec za gašenje gozdnih požarov, za katerega je denar poleg donatorjev zagotovila tudi Občina Rogatec.

V letu 2017 in 2018 si župan želi realizirati izgradnjo prizidka novega 6-oddelčnega nizkoenergetskega vrtca, kar pa bo tudi za Občino predstavljalo zajeten finančni zalogaj. Lanska uvrstitev (31.)

43       -13

 Štefka Drolc

 

 

Spoštljivih 93 let je dopolnila nekaj dni božičem. Prejmnica številnih najvišjih umetniških priznanj v državi se, razumljivo, za nove vloge ne odloča več, a vloga upokojenke kljub temu ni edina v njenem repertoarju.

Branja poezije na Prešernovem trgu v Ljubljani ob zadnjem kuturnem prazniku ni izpustila. Lanska uvrstitev (30.)

44 -povratnik

Luka Lapornik

 luka-lapornik

 

 

Za novomeško Krko je v svoji tretji sezoni za dolenjsko ekipo v ABA ligi povprečno dosegal 10 točk in bil po mnenju mnogih opazovalcev motor ekipe, ki je osvojila naslov pokalnega prvaka,

Luka pa je bil razglašen za najbolj koristnega igralca turnirja.

Poleti je prestopil 1. špansko ligo, ki velja za najmočnejšo na stari celini, in sicer je član Joventuta iz Badalone.

Poleg poroke bi bilo veselje še večje, če bi dobil vabilo v člansko reprezentanco, ki bi mu glede na odlično sezono in igralski profil gotovo pripadalo.

Luka je povratnik na naši lestvici. Preberite si njegovo predstavitev za leto 2014 (47.).

45   -3 Maja Ratej

images_slike3_ured6_vplivni_maja_ratej

 

 “Dežurna za teme s področij znanosti, zdravja in okolja, nenasitno radovedna za vsem, kar je novo, drugačno, nekonvencionalno.”

Tako jo opisujejo na Valu 202, kjer diplomantka novinarstva in filozofije vsakodnevno razveseljuje poslušalce z zanimivimi prispevki.

Maja ostaja prepoznaven glas nagrajene oddaje o znanosti Frekvenca X, v živahnih radijskih reportažah pa ji uspeva znane konce in kraje predstaviti v drugačni, iskrivi luči.

Maja, ki sicer živi v Domžalah, je še vedno pogosta gostja na območju Kozjanskega in Obsotelja, kjer vodi številne kulturne in druge prireditve. Lanska uvrstitev (42)

46  

povratnik

dr. Štefan Bogdan Barenboim Šalej

images_slike3_ured10_sentjur_salej1

 

Pred leti je bil kozjanski Brazilec že na naši lestvici, a takrat kot direktor edine mednarodne medvladne organizacije s sedežem v Sloveniji in soprog brazilske veleposlanice pri nas.

Na lestvico so ga vrnile lanske olimpijske igre v Riu de Janeiru, kjer je aktivno sodeloval s slovensko delegacijo, prav tako pa je bil nedeljski gost Vala 202, kjer je podrobneje razkril politična vrenja v največji južnoameriški državi.

Svoje misli redno objavljava v blogu, ki ga ustvarja v portugalščini.

Lani je prejel priznanje Urada RS za zamejce in Slovence po svetu, saj je bil prvi častni konzul Slovenije v Belo Horizonteju po osamosvojitvi. Predstavitev za leto 2011 (35.)

47 – 15

Marjeta Jager

Novo leto, nova funkcija. Marjeto Jager smo na zadnjih lestvicah vplivnih Obsotelja in Kozjanskega predstavljali kot vodjo kabineta slovenske evropske komisarke Violete Bulc in direktorico generalnega direktorata za mobilnost in promet evropske komisije, v januarju 2016 pa je v svoj življenjepis dodala novo službo v inštitucijah EU.

Postala je pomočnica direktorja mednarodne skupine za razvoj in sodelovanje Devco. V skupini je zadolžena za kooperacijo med različnimi sektorji, hkrati pa je tudi ena od svetovalk Italijanu Stefanu Manservisiju, ki je maja postal generalni direktor Devca. Lanska predstavitev (32.).

48 + 0

Jožef Čakš

jozef-caks

Nekdanji dolgoletni župan občine Šmarje pri Jelšah od umika z županske funkcije opravlja delo direktorja JZ  Knjižnice Šmarje, v okviru katere deluje tudi muzej baroka.

Šmarski kulturni dom v zadnjih letih, vse od prenove in rekonstrukcije prostorov, beleži odličen obisk, prireditev je mnogo, število obiskovalcev pa je krepko preseglo 30.000.

Leto 2016 je bilo še posebej zaznamovano z jubilejno, 35. sezono gledališkega abonmaja.

Jožef Čakš je tudi letos aktivno sodeloval pri izpeljavi dobro obiskanih živih jaslic v Šmarju. Lanska predstavitev (48.)

49   -9

Viljem Gradišek

 

 

 

Viljem Gradišek je direktor in lastnik podjetja Polje d.o.o., ki se ukvarja s prodajo gradbenega materiala. Podjetje je leta 1992 ustanovil skupaj z bratom Milanom in že leto kasneje je bila odprta prva trgovina v Podčetrtku.

V poslovalnicah v Podčetrtku, Mestinju, Kozjem, Šentjurju in Mariboru, kjer je za male in velike mojstre na voljo vse za gradnjo in obnovo doma, je v letu 2015 s 40 zaposlenimi ustvaril za dobrih 13 milijonov evrov prihodkov, malenkost manj kot leto poprej. Čistega dobička pa je bio malenkost več, dobrih 230 tisoč evrov. Lanska predstavite (40.)

50   povratnik

 Aleksander Jurkovič

images_slike3_ured6_vplivni_aleksander_jurkovic

 

Po letu 2013, ko je s serijo kulturnih dogodkov praznoval 25. obletnico svojega ustvarjanja, se oseminštiridesetletni ljudski ustvarjalec Aleksander Jurkovič znan tudi kot Nani Poljanec, vrača na našo lestvico.

Multitalent in zbiratelj se je preizkusil v številnih vlogah – kot igralec, imitator, menedžer, novinar, urednik (fanzin KunstHaus), »etno pomp« arist, modni oblikovalec, kulinarični etnolog, pesnik, pevec, fotograf, proučevalec slatinskega dialekta, šeg in običajev. Je idejni oče vse bolj odmevnejšega projekta vsakoletnega izbora Slat’nske legende.

Aleksander Jurkovič vseskozi spremlja dogodke v Rogaški Slatini in je nedvomno veliki kronist slatinske zgodovine, v zadnjem času tudi s pomočjo družabnega omrežja. Njegova kulturno-umetniška marljivost je botrovala k povratku na našo lestvico najvplivnejših na območju Kozjanskega in Obotelja za leto 2016. Predstavitev za leto 2013 (39. mesto)

tzagar-kozje