Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2021: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med tretjo deseterico imamo kar tri športnike (višje ni nobenega), pa odvetnico, ki smo jo v preteklih letih videvali tudi kje bolj pri vrhu, najvišje uvrščenega novinca, ki je iz anonimnosti priletel kar na ministrsko mesto, pa še dva lokalna podjetnika, svetovno uspešnega znanstvenika in slovensko uspešnega komika.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2020. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2021)
21.  

+ 4

Nina Zidar

 

 

Šmarčanka, živeča v Lukovici pri Ljubljani, je v zadnjih letih zastopala kar nekaj pomembnih strank s slovenske javne scene. Med drugim je tudi odvetnica ministra za obrambo Mateja Tonina.  Lani se sicer medijsko ni veliko pojavljala, kljub temu pa ostaja med Slovenkami, ki bi lahko v prihodnjih letih dodobra zaznamovale slovenski politični prostor.

Nekateri jo tam v kakšni izmed vlog vidijo celo že po letošnjih parlamentarnih volitvah, a to so le špekulacije, saj sama zaenkrat resne namere ni izkazala. Lansko leto je nekoliko odmevala tudi dokončna ločitev od Gorana Klemenčiča, zato se je dodatek “Klemenčič” poslovil iz njenega priimka, ne pa tudi iz imena odvetniške družbe, ki za zdaj ostaja “Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič”. Lanska predstavitev (25. mesto)

22. +4

Boštjan Kukovičič

 

images_slike3_ured8_vplivni_bostjan_kukovic_mali

 

Kukovičič je direktor in solastnik tretjega največjega podjetja na območju Kozjanskega in Obsotelja. Pred njim ostajata le Jagros d.o.o. in GIC gradnje d.o.o. Skok navzgor po lestvici največjih podjetij upravičen, saj so v letu 2020 kljub epidemiji poslovali odlično. Prihodke je podjetje iz 41 milijonov evrov dvignilo na 43,3 milijone evrov, dvignil se je pa tudi dobiček, ki je iz 1,2 zrasel na 1,5 milijona evrov.

Podjetje je v letu 2020 okrepilo kader, saj je bilo do konca leta zaposlenih 287 delavcev, kar je 31 več kot pred enim letom. Kljub epidemiji pa niso ustavili širjenja, saj so v lanskem letu odprli novo poslovalnico v Bistrici ob Sotli. Lanska predstavitev (26. mesto)

23. +10

Luka Lapornik

Za Luko Lapornikom je še eno uspešno košarkarsko leto. Z dobrimi igrami v KK Krka, kjer igra od leta 2018, si je namreč tudi lani prislužil vpoklic v nacionalno reprezentanco. Odigral je štiri tekme, in sicer dve tekmi kvalifikacij za EP 2022 ter dve tekmi kvalifikacij za SP 2023. Njegova minutaža v reprezentanci se je vrtela okoli 15 minut, strelski izkupiček pa je bil nekaj slabši kot v klubu.

Poleg reprezentančnega vpoklica dobro igra tudi v KK Krka. V ABA ligi to sezono v povprečju dosega 8,5 točke, 2,4 skoka in 2,3 asistence. V Ligi Nova KBM pa v povprečju dosega 9,8 točke, 2,9 skoka in 4,1 asistence. KK Krka v Aba ligi trenutno zaseda predzadnje 13. mesto, v Ligi Nova KBM pa 3. mesto.

Lapornik je lani med drugim postal tudi MVP pokala Spar, v polfinalu katerega je z zmagovitim košem v zadnji sekundi polfinalne tekme pokopal favorizirano Cedevito Olimpijo. V finalu pa vodil novomeško zasedbo do pričakovane zmage nad “svojim” Šentjurjem.

Luka Lapornik je sicer v svoji košarkarski karieri igral za pet klubov. Med letoma 2005 in 2010 je igral za domači klub Alpos Šentjur, nato se je za tri sezone preselil v KK Laško. Iz Laškega pa ga je pot prvič vodila v KK Krka. Z njo se je v treh sezonah veselil prav toliko pokalnih lovorik, v prvi pa tudi državnega naslova.

Njegove dobre igre so opazili tuji klubi. Tako je v sezoni 2016/17 postal član španskega Joventuta, a se v Badaloni ni naigral. Iz Španije se je nato za eno sezono preselil k romunski Steaui iz Bukarešte, nato pa se je v sezoni 2018/19 vrnil v KK Krka, kjer je kot že rečeno v zgornjih vrsticah ponovno opozoril nase. Lanska predstavitev (33. mesto)

24. povratnik

Aleš Novak

 

Koronakriza je močno udarila po zabavni industriji, nastopov ni bilo, tudi javnih prireditev, ki potrebujejo duhovite voditelje ne, in vse to je šmarskega komika Aleša Novaka potisnilo z naše lanske lestvice.

A letos se vrača močnejši kod kadarkoli. Za njim je pestro leto; spomladi sta se z bratom v “sponzorstvu” z medijem Siol podala na izlete po Sloveniji, in za Siol.net posnela šest delov spletne oddaje S kavča na plano. Pojavil se je tudi na Youtube kanalu Štartaj Slovenija, kjer je testiral kuharske izdelke šeste sezone oddaje z enakim naslovom.

Kot nadomestni voditelj se je pojavil tudi na šovu Slovenija ima Talent, na katerem je zmagala Tajda Korče, še ena izmed oseb na naši lestvici. Dvakrat tedensko ga lahko, skupaj še z nekaj kolegi iz branže, spremljamo na kanalu A v oddaji Skečoholiki, kot zabavno popestritev po tekmi Lige prvakov, čakajoč vrhunce dneva v tem tekmovanju.

Alešu in njegovi izbranki se je pred kratkim rodil tudi sin Maks, o starševstvu pa je nato Šmarčan, skupaj z Urošem Kuzmanom naredil tudi stand-up komedijo. Ta se je izkazala za velik hit, saj jo igra po vsej državi, mnogo njegovih nastopov pa je razprodanih. Predlanska predstavitev (25. mesto)

25. povratnik

dr. David Šarlah

 

 

Kemik iz Šmarja, v lokalnih krogih znan po svojih divjih domačih eksperimentih v rani mladosti, zdaj eksperimentira na najvišji ravni – in v dobro človeštva.

Profesor na oddelku za organsko kemijo na univerzi v Illinoisu (ZDA) je leta 2020 postal raziskovalec Ameriškega združenja za raziskave raka, kar mu omogoča raziskovanje, kako iz havajske pajkove linije pridobiti naravno spojino pankratistatin, ki ima zdravilne lastnosti pri zdravljenju rakavih obolenj.

Prav tako je za svoje raziskave dobil štipendijo illilnoiškega Centra za rak, in sicer za preučevanje razjasnitve vloge manjših kanabinoidov pri aktivaciji imunskih celic, vključenih v metastatsko napredovanje pljučnega raka.

Komplicirano zveneča področja proučevanja in strokovne nagrade, ki jih prejema Šarlah, bi lahko še naštevali, a bistvo je, da gre za izjemno uspešnega slovenskega znanstvenika, s katerim se na svojih spletnih straneh ponosno hvali ameriška univerza. Pri čemer so najbolj plodna leta njegove kariere še pred njim saj še ni prestopil niti praga 40 let življenja. Predlanska predstavitev (50. mesto)

26. novinec

Marjan Dikaučič

 

Mnogi ne vedo, da je minister za pravosodje, ki v vladi Janeza Janše sedi od junija lani, občan ene od kozjansko-obsoteljskih občin. Nič čudnega, sam smo pravnika iz Slovenske Bistrice na našem območju zaznali šele leta 2017, ko je, sicer neuspešno, kandidiral za direktorja JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah.

Dikaučiča karierni poraz ni odpihnil nazaj na drugo stran Pečice, saj je v Mali pristavi pri Šmarju pri Jelšah našel življenjsko sopotnico in se tukaj ustalil.

Vsaj za zdaj, saj gradi hišo v občini Šentjur. In ravno pri tem se je tako resno zapletlo, da bi ga decembra lani, ko se je v parlamentu zagovarjal zaradi interpelacije, ki jo je proti njemu vložila opozicija, prav lahko odneslo z ministrskega stolčka. Z Občino Šentjur namreč ni imel poravnanega komunalnega prispevka, kar je močno razjezilo tukajšnjega poslanca Roberta Polnarja, katerega glas bi lahko bil jeziček na tehtnici.

Če ne za kaj druga, je bila interpelacija dobra za to, da je Dikaučič tik pred zdajci komunalni dolg poravnal, s tem potolažil Polnarja in ostal na funkciji, do katere mu je pomagal vplivnež z vrha naše lestvice.

Očitali so mu sicer, da je prvi minister v kazenskem postopku – na Okrožnem sodišču v Murski Soboti je bila namreč oktobra lani proti njemu uvedena sodna preiskava zaradi suma kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Dikaučič vse obtožbe seveda zanika.

27. +3

mag. Marko Diaci

V občini Šentjur se je lansko leto kljub epidemiji izvajalo mnogo projektov. Končuje se izgradnja krožišča pri osnovni šoli Franja Malgaja, kraj je pridobil tudi prenovljen bazen, začenja pa se komunalna ureditev industrijske cone Šentjur jug, svojemu namenu pa so predalu posodobljeno učilnico na prostem pri osnovni šoli.

Tudi prihodnja leta bo poskrbljeno za razvoj občine, zagotovljena so bila namreč sredstva za novogradnjo 100 let stare podružnične osnovne šole Kalobje. Eden iz med večjih prihajajočih projektov pa je nedvomno obnova mestnega parka in pokopališča v Šentjurju. Park bo predstavljal glavno središče za druženje vseh generacij, na voljo pa bodo tudi razna igrišča ter kavarna.

Šentjurski župan ob vodenju občine sodeluje tudi v Razvojnem svetu Savinjske regije. Leto 2021 je bilo zaradi njegove 100. obletnice smrti razglašeno za leto Josipa Ipavca, ki je bil šentjurski zdravnik in v prvi vrsti seveda glasbenik. Lanska predstavitev (30. mesto)

28. -1

Anton Škrabl

Lastnik ene največjih orgelskih delavnic v Evropi in svetu letos zaseda 28. mesto na naši lestvici. Če je še v minulem letu tlela ideja o izgradnji Evropskega orglarskega centra v Rogaški, je danes slednje skorajda neuresničljivo.

Naj spomnimo, da je v začetku leta 2019 na seji občinskega sveta predstavljen celoten projekt precej drugače – kot revitalizacija območja nekdanjega mizarstva.Tam naj bi Škrabl postavil Evropski orglarski center, vreden 400 milijonov evrov, ob tem pa postavil samo en pogoj, da postavijo tudi stolp.

Kaže torej, da bosta stala le stolp in nadhod Sonce. V letu 2020 so se čisti prihodki v orglarskem podjetju z 31 zaposlenimi ustavili pri slaba 2,3 milijona evrov čisti dobiček pa je znašal dobrih 300 tisočakov. Lanska predstavitev (27. mesto)

29. +14

Sandi Čebular

35- letni Sandi Čebular je, ob Simu Atanackoviću nosilni igralec Terme Olimia Podčetrtek v 1. ligi Nova KBM. In Podčetrčanom gre letošnjo sezono odlično. Po 14. odigranih krogih so na 4. mestu lestvice (prvaka Cedevite Olimpije še ni v tekmovanju), bolje od obeh lokalnih konkurentov – Šentjur je 6., Rogaška pa 8. od 10 ekip.

Čebular je s 15.7 točkami po tekmi deveti strelec lige in s skoraj štirimi podajami dvanajsti asistent.

Lansko sezono je KK Terme Olimija Podčetrtek končal v četrtfinalu, ko jih je v dveh tekmah v lokalnem derbiju odpravila Rogaška. Lanska predstavitev (43. mesto)

30.  

+12

Dejan Mihevc

 

Po poljski izkušnji in interventni pomoči pri slovenski košarkarski reprezentanci ob kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2022 je Dejan Mihevc v novi sezoni prejel in sprejel izziv iz Madžarske.

V sezoni 2021/22 tako štartal na čelu ekipe Alba Fehervar, petkratnega državnega in štirikratnega pokalnega prvaka Madžarske, ki je lani prvenstvo s 26 krogi končal na 5. mestu.

A Mihevcu tudi na Madžarskem ni šlo vse po načrtih. V prvih desetih krogih je Alba pod njegovim vodstvom zmagala le štirikrat ter šestkrat izgubila, kar ga je sredi novembra odneslo s trenerskega stolčka. “Naša poteza je bila utemeljena s trenutnim položajem ekipe in našo valovito igro – Od šestih porazov smo 4-krat izgubili tekmo iz zmagovalnega položaja,” so menjavo pojasnili v klubu.

Njegovo mesto je 19. novembra nemški trener Mathias Zollner, in od takrat gre Albi nekoliko bolje – nanizali so 6 zmag in 3 poraze.

O kakšnem novem angažmaju Mihevca zaenkrat še ni slišati. Lanska predstavitev (42. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2021

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.
Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Si na lokalnih volitvah želite kontinuiteto ali spremembo? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.
Create your own user feedback survey