Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2020: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2020.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med spodnjo deseterico so trije novinci in dva povratnika. Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2019.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2020)
41 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnica

Urška Arlič Gololičič

Vse od 2013, z izjemo lanskega leta, je prisotna na naši lestvici sopranistka in od 2019 solistka SNG Opera in balet Ljubljana Urška Arlič Gololičič.

V minulih letih je gostovala v številnih državah in znamenitih opernih hišah, v preteklem letu v opernih gledališčih na Nizozemskem, v Ženevi, Bayreuthu, Lublinu, Krakovu in HNK na Reki.

Redno nastopa tudi na koncertnih odrih. Sodelovala je s priznanimi dirigenti ter nastopila z orkestroma Krakovske filharmonije in Poljskega narodnega radia. Predstavitev med vplivneži desetletja

42 -15

Dejan Mihevc

 

Šentjurski košarkarski trener se v letu 2020 ni nadelal in posledično z leti drsi proti dnu lestvice najvplivnejših Kozanskega in Obsotelja, kateri je zakraljeval leta 2015, potem ko je s KK Šentjur senzacionalno osvojil naslov državnega prvaka v košarki.

Trener leta 2019 na poljskem je poleti sicer prevzel vodenje ambicioznega Anwila iz Wroclava, a njegovi rezultati niso sledili ambiciji kluba. Po le dveh zmagah v prvih petih krogih poljskega prvenstva ter izpadu iz Fibine Lige prvakov v prvem krogu kvalifikacij se je moral posloviti in vrniti domov.

Je pa po pozitivnem testu na koronavirus pomočnikov košarkarskega selektorja Sekulića Mihevc ekspresno vskočil ter slovenski košarkarski reprezentanci pomagal v domačem mehurčku kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2022. Evropski prvak iz leta 2018 je premagal Avstrijo in Ukrajino in si praktično zagotovil vozovnico za naslednji Evrobasket. Lanska predstavitev (27. mesto)

43 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

Sandi Čebular

 

Nekdanji prvi strelec 1 slovenske košarkarske lige in bivši slovenski košarkarski reprezentant (odigral je Evropsko prvenstvo v Španiji leta 2007), se je poleti iz polzelskih Hopsov vrnil na kozjansko-obsoteljski parket. Vendar ne v matični Šentjur, temveč v ambicioznega prvoligaša iz Podčetrtka, ki je sicer bližje njegovemu rodnemu Kozjemu.

34-letni košarkar v Podčetrtku dokazuje, da tudi v zadnjih letih svoje kariere ni pozabil igrati košarke. S povprečjem 18 točk in 5 asistenc je vlečni konj dobrih predstav KK Podčetrtek, ki je z 9 zmagami in 7 porazi na 5. mestu te faze prvoligaškega tekmovanja. Čebular je bil na naši lestvici najvplivnejših nazadnje v letu 2015.

44  novinec

images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1Oto Pungartnik

 

Oto Pungartnik, oče dveh otrok, je še en novinec na naši lestvici. Po izobrazbi je diplomiran politolog mednarodne smeri. V svoji 20-letni diplomatski karieri na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije je služboval na Veleposlaništvu RS v Tokiu, veleposlaništvu v Moskvi, misiji RS pri zvezi NATO in na veleposlaništvu RS v Pekingu. Pred tem je eno leto služboval na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Od leta 1990 do 1998 je bil na Občini Šentjur podpredsednik Izvršnega sveta in kasneje podžupan občine.

Njegova prva zaposlitev je bila v Železarni Štore, kjer je delal od leta 1978 do 1989. Trenutno pa je na mestu veleposlanika RS v Združenih arabskih emiratih.

Lani bi v Dubaju morala potekati svetovna prireditev EXPO 2020, ki je pa bila zaradi epidemije koronavirusa odpovedana. Vseeno so se odvili virtualni dogodki, na katerih je bila med drugimi zastopana tudi Slovenija.

Predstavljeni so bili slovenski dosežki na področju vesoljskih tehnologij.

45 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1novinka

Milenca Krajnc

Šest let županovanja tretji najmanjši občini na območju Kozjansko-Obsotelja je bilo potrebnih, da se je Milenca Krajnc z marljivim delom in vse večjim odtisom v občini Kozje prebila med 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva, ki z družino živi v Vrenski Gorci, je bila pred županovanjem 15 let zaposlena kot kmetijska svetovalka.

Koronavirusno obdobje so na občini Kozje najbolj zaznamovali s projektom na Gradu Podsreda, s pisanjem grajske pravljice za vse tiste, ki so si kadarkoli predstavljali, kako bi bilo bivati in spati znotraj grajskih zidov. Namenu so predali nove grajske nastanitve, tri sobe in tri apartmaje, s skupno kapaciteto za 15 ljudi. Gre za edinstven turistični produkt na območju Kozjanskega, ki se navezuje na povezovanje narave in kulturne dediščine. Grad sicer sodi pod upravo Kozjanskega parka.

V prihodnosti (do leta 2023) Milenca Krajnc napoveduje gradnjo dislocirane enote Doma upokojencev Šmarje v Kozjem, ki bo lahko sprejela 49 stanovalcev. V času njenega županovanja se v občini Kozje lahko pohvalijo s številnimi projekti, od rekonstrukcij lokalnih cest, energetskih sanacij objektov, sanacij plazov in drugega.

46 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 novinka

Jelka Žekar

 

Novinka na naši lestvici, ljubljanska podžupanja, ki je mladost preživela v Rogatcu, je že močno zakorakala v svoja sedemdeseta leta, a njen vpliv na sceni slovenskega glavnega mesta še narašča.

Hči železničarja in gospodinje je po izobrazbi univerzitetna diplomirana ekonomistka. Za seboj ima bogate izkušnje iz podjetij Toper ter Mercator, pa tudi bogato politično kariero. Med letoma 1978 in 1982 je bila v Beogradu poslanka Republike Slovenije v Skupščini SFR Jugoslavije.

V vodstveno ekipo župana Zorana Jankovića je vstopila leta 2012 v funkciji podžupanje Mestne občine Ljubljana. Opravlja jo nepoklicno, zadolžena pa je za področje investicij, nepremičnin in gospodarskih dejavnosti. Potem ko je zavzeto prevzela vodenje programa Evropskega tedna mobilnosti, je Ljubljana kot edina evropska prestolnica že drugič zmagala z izvirnimi trajnimi pridobitvami v času evropskega tedna mobilnosti in za to v letu 2014 prejela nagrado ETM 2013.

Njen vpliv v ljubljanskem poslovnem bazenu krepi mesto namestnice predsednice nadzornega sveta Javnega holdinga Ljubljana, ki pod svojim okriljem združuje velika ljubljanska javna podjetja, denimo snago, energetiko Ljubljana in Ljubljanski potniški promet.

V svojem prostem času rada bere knjige ter igra golf.

47 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+1

Igor Cesarec

 

 

Zdomec iz Šmarja Igor Cesarec je širši javnosti je postal bolje znan, ko so ga poslušalci vala 2020 leta 2019 izbrali za ime meseca januarja. Nominacijo mu je prineslo ustanoviteljstvo Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS, ki združuje že več kot 1.700 članov po vsem svetu in pomembno prispeva k sodelovanju slovenskih strokovnjakov v tujini s Slovenijo.

Z društvom že 17 let pomagajo tistim, ki si želijo v tujino in tudi tistim, ki se želijo vrniti nazaj v Slovenijo. Pomagajo pa tudi pri povezovanju podjetij iz Slovenije z raziskovalci, ki se želijo vrniti.

Čeprav se na svoji karierni poti giblje med Londonom in New Yorkom, Cesarca v času koronakrize pogosteje kot sicer videvamo v domačih krajih. Konec avgusta je bil denimo eden izmed govorcev na 15. strateškem forumu Bled, vodilni vsakoletni mednarodni konferenci v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Lanska predstavitev (48.)

48 -15

Vasja Jager

 

Po aktivnejšem letu 2019 v smislu izdaje in promocije svojega prvega romana Sodni dnevi, ki ga je spisal v sodelovanju z očetom ene najvplivnejših odvetniških družin v Sloveniji – Petrom Čeferinom, je za Jagrom, v kariernem smislu, nekoliko mirnejše leto.

Resda je  v spomladanskem delu koronakrize nekoliko razburil z lansiranjem teze zdravnika in nekdanjega politika LDS Dušana Kebra v Mladini o “seznamih odpisanih” v domovih za ostarele, ki se je kasneje izkazala za medijsko bombico v boju proti novi vladi.

A Jager ostaja kredibilen novinar, ki zadnje obdobje srca bralk osvaja predvsem z odkritosrčnimi kolumnami v tedniku Jana, doma pa svojo ljubezen deli s partnerko in prvorojenko, ki mu je, kot zna povedati, neizmerno obogatila življenje.

Ob očetovskih dolžnostih v zavetju doma nastaja tudi že nova knjiga. Lanska uvrstitev (33. mesto).

49 +0

Prim. dr. prof. Gorazd Voga

 

Dekan Visoke zdravstvene šole v Celju, Izredni profesor za področje interne medicine, docent za področje urgentne in intenzivne medicine ter preddstojnik Oddelka za intenzivno interne medicino in koordinator Internih oddelkov v Splošni bolnišnici Celje. Gorazdu Vogi v življenju nedvomno ni dolgčas in od njegovega strokovnega znanja ter pogobljenosti imajo nedvomno mnogo koristi tudi njegovi bolniki. Svoje znanje daje na voljo tudi pacientom zasebne kardiološke ambulante Mežnar, ki deluje v prostorih Zdravstvenega doma Celje.

Šentjurčan je tudi med glavnimi uredniki prvega slovenskega učbenika intenzivne medicine, ki je izšel poleti 2019. Lanska predstavitev (49.)

50 – 29

Matic Vizjak

 

Matic Vizjak je širši slovenski javnosti postal znan leta 2017, ko si je prislužil naziv Inovativni mladi kmet leta. V teh letih se je medijsko zgradil kot vzor kreativnega mladega človeka, ki v tradicionalni slovenski dejavnosti, kot je kmetijstvo, z podjetniško in marketinško inovativnostjo uspešno jezdi izzive sodobnega časa.

Njegove podjetniške sposobnosti so leta 2019 prepoznali tudi v Klubu slovenskih podjetnikov ter ga postavili na čelo novo ustanovljene mlade sekcije Slovenian Business Club.

Lani je tako kot predsednik SBC Mladi sodeloval na raznih forumih, dogodkih, bil je eden osrednjih gostov prvega spletnega webinarja Zveze slovenske podeželske mladine, itd..

Kljub letu v znamenju epidemije pa Vizjak ni počival niti na podjetniškem področju. Tako mu je uspel prodor predvsem s svojimi omakami Čili frik, gostoval je v Lidlovi oddaji Žar legende. Njego amcijo odraža izjava v enem od medijev, da bi »do abrahama s Čili frikom rad stopil ob bok gigantu Tabasco«

Vizjak tudi v letu 2020 nadaljuje z inovativnimi čili variacijami. Lansiral je prvi čili kondom, v sodelovanju s slovensko kraft pivovarno Green Gold Brewing pa tudi čili pivo. A koronavirusne razmere so ga v aktivnostih precej omejile in odnesle tudi njegov čili festival v Šmarju, kar s seboj potegne tudi zdrs na naši lestvici vplivnežev. Lanska predstavitev (21. mesto)

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.