Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2020: od 31. do 40. mesta


V drugem predstavitvenem članku o najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vas seznanjamo z aktivnostjo razvrščenih od 31. do 40. mesta.

Gre za jakostno skupino povratnikov, torej takšnih, ki so na naši lestvici vplivnih kdaj v preteklosti že bili, pa potem iz nje izpadli. Med tokratno deseterico jih je kar polovica.

Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2020)
31 -15

Hugo Bosio

 

Še leta 2017 je bil Celjan kozjanskih korenin med deseterico najvplivnejših, a počasi po njej, skupaj s poslovno regresijo, drsi navzdol.

Podjetje Bosio je v letu 2019 ustvarilo za slab milijon manj prihodkov kot prejšnje leto, ti znašajo 9,9 milijonov €, je pa za razliko od manjših prihodkov izgubo v letu 2018 spremenilo v dobrih 400.000 € dobička.

Število zaposlenih pa se je zmanjšalo iz 77 na 74 oseb.

Hugo Bosio se od leta 2019 nahaja v upravnem odboru Združenja kovinske industrije, prav tako pa je predstavnik gospodarstva v razvojnem svetu Savinjske regije. Lanska uvrstitev (16. mesto)

32 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

Rajko Rep

 

Po mnogih letih in skorajda zapravljeni nogometni karieri se je na radar slovenskega nogometa in tudi na našo lestvico najvplivnejših vrnil izgubljeni sin rogaškega nogometa, Rajko Rep.

Nekoč je, v dresu Celja, obetal veliko, a po prestopu k NK Maribor končal kot mnogi slovenski talenti v tem klubu – najprej na stranskem tiru, bolje rečeno klopi, nato na tribuni, nakar je prestopil v Muro.

Prizemljitev zanj je bila avstrijska 2. liga kjer je v sezoni 2014/15 končal pri Avstriji iz Celovca. Nato je v avstrijski Bundesligi igral še za LASK, poleti 2018 pa je prestopil v Hartberg, kjer na najvišjem nivoju v naši severni sosedi igra še danes.

Po vrnitvi na reprezentančno klop se je nanj spomnil Mariborčan Matjaž Kek in ga prvič povabil v državno reprezentanco. Po Ivanu Firerju je drugi Rogatčan s to častjo – res ni igral proti Messiju, kot njegov starejši sokrajan, je pa v reprezentanci zbral več tekem in minut – na petih tekmah je zbral 172 minut in zabil en reprezentančni gol, na julijski prijateljski tekmi proti San Marinu.

Za zadnje tekme ga Kek sicer ni vpoklical, a njegov reprezentančni angažma ga je po celem desetletju ponovno izstrelil med 50 najvplivnejših na naši lestvici (uvrstitev 2010 – 50. mesto)

33 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 povratnik

Luka Lapornik

 

Za Šentjurčanom je zelo uspešno košarkarsko leto. Z dobrimi igrami v KK Krka, kjer igra od leta 2018, si je namreč po nekajletni odsotnosti ponovno prislužil vpoklic v reprezentanco za dve tekmi kvalifikacij za EP 2022. Vpoklic v ekipo evropskih prvakov je upravičil s solidno statistiko. K zmagi proti Ukrajini je v dobrih 22 minutah prispeval 7 točk, 3 skoke in 1 asistenco, pri zmagi nad Avstrijo pa je igral slabih 18 minut ter dosegel 4 točke, 2 skoka in 1 asistenco.

Poleg reprezentančnega vpoklica je lani dobro sezono odigral tudi v KK Krka, kjer je poleti postal tudi kapetan ekipe. V ligi ABA v sezoni 2020/21 dosega v povprečju 6,7 točke, 2,4 skoka ter 1,2 asistenci na tekmo. V oči bode tudi statistika prostih metov, kjer je letos nezgrešljiv. Zadel je namreč vseh 16 prostih metov v ligi ABA. Luka Lapornik je sicer v svoji košarkarski karieri igral za pet klubov. Med letoma 2005 in 2010 je igral za domači klub Alpos Šentjur, nato se je za tri sezone preselil v KK Laško. Iz Laškega pa ga je pot prvič vodila v Krko. Z njo se je v treh sezonah veselil prav toliko pokalnih lovorik, v prvi pa tudi državnega naslova.

Njegovo kvaliteto so opazili tuji klubi. Tako je v sezoni 2016/17 postal član španskega Joventuta, a se v Badaloni ni naigral. Iz Španije se je nato za eno sezono preselil k romunski Steaui iz Bukarešte, nato pa se je v sezoni 2018/19 vrnil v Slovenijo. Na naši lestvici vplivnih je bil nazadnje leta 2014, ko je zasedel 47. mesto.

34 -3

Franci But

franci-but-mali

Kostrivničanu, ki je iz domače vasi že davno pobegnil v svet, se počasi izteka veleposlaniška funkcija v najpomembnejši slovenski partnerici, Nemčiji. Pred tem je bil veleposlanig v Pragi in Beogradu, še prej pa nakaj časa tudi predsednik Slovenske ljudske stranke.

Poleti 2021 se mu izteče tudi ta mandat. Na vprašanje Rogaških novic, kako naprej, je januarja lani povedal: “Bomo videli, načrti so, volja, energija in veselje do dela prav tako. Še bi šel kam, če bom seveda potreben, če bodo z mojim delom še vedno zadovoljni, morda še v eno državo, nekaj let bo še treba delati.

Rad sem koristen, trudim se, da vedno vse delam s srcem, nič mi ni hudo. Zelo sem vztrajen, vedno pravim, da dokler si zdrav, se vse da, če se hoče. Enkrat bo pa tudi treba dati mesto mlajšim, to bom takrat, ko bo prišel čas, z veseljem naredil.” Njegovo karierno pot bomo seveda na Kozjansko.info spremljali tudi v prihodnje. Lanska predstavitev (31. mesto)

35 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 6

 

Viljem Gradišek

Njegovo Podjetje Polje d.o.o. se ukvarja s prodajo gradbenega materiala ter drugih pripomočkov ter ima poslovalnice v Šentjurju, Mestinju, Podčetrtku, Kozjem in Mariboru.Leto 2019 je bilo za podjetje znova rekordno. Imeli so za 18,4 milijonov € prihodkov, kar je za dobrega pol milijona € več kot leto prej. Tudi dobiček so povečali za 120.000 €, ta pa je znašal 560.000 €.

Na novo zaposlili 4 ljudi, kar pomeni da so na koncu leta 2019 imeli 51 zaposlenih. Lanska predstavitev (41. mesto)

36 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

 

 

Dolgoletni župan občine Rogatec se po enoletni odsotnosti na lestvico vplivnih vrača s popotnico nekaj izvedenih infrastrukturnih projektov v njegovi občini, ki jih koronakriza in ustavila. Pri vseh občina ni nujno glavni nosilec, a vseeno jih je bilo treba v kraj znati pridobiti.

Eden takšnih je nova zobozdravstvena ordinacija v Zdravstveni postaji Rogatec ter obnovljen prostor še za eno zdravnico v zdravstveni postaji. Začeli so tudi z gradnjo prizidka h Gasilskem domu Rogatec. Še bolj odmeven, v teh časih še posebej, pa dislocirana enota doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, postavljena na 8.000 kvadratih ob stanovanjskih blokih v Hofmanovi ulici v Rogatcu. Objekt v treh etažah, ki bo predvidoma vseljiv junija 2023, bo sprejel 45 varovancev.

Župan je tudi zadovoljen z napredkom na področju družbenih dejavnosti in turizma. Še posebej pa z odnosom občanov do koronavirusnih ukrepov, katerih so se po njegovih besedah disciplinirano držali. Predstavitev za leto 2017 (42. mesto)

37 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1povratnik

 

 

 

Podjetje Kit-Ak, Gradnje, d.o.o., katerega lastnik je Andrej Kitak, je v letu 2019 poslovalo z več prihodki v primerjavi z prejšnjim letom. Teh je bilo 8,6 milijonov €, za 900.000€ več kot leta 2018. Se je pa obratno od prihodkov dobiček kar drastično znižal. V letu 2018 je ta znašal 1,2 milijona €, naslednje leto pa samo slabih 300.000 €.

V lanskem letu je podjetje izvedlo več projektov na lokalnem območju. Med drugimi tudi sanacijo plazu v naselju Orehovec ter rekonstrukcijo ceste na odseku Tuncovec – Sv. Florijan ter ceste Mestinje-Lemberg- Sladka Gora.

Ob koncu leta so se v podjetju izkazali z dobrodelnostjo. Potem ko je hrvaško Petrinjo prizadel rušilen potres, so v pomoč poslali dva bagra, živila ter pijačo.

Kitak se na našo lestvico najvpivnejših Kozjanskega in Obsotelja vrača po letu 2016 (26. mesto)

38 -1

Margareta Guček Zakošek

Celjanko, ki izvira iz Šmarja pri Jelšah, je tudi lansko leto, bolj kot boj celjske bolnišnice z novim koronavirusom, zaznamovala saga okoli njenega imenovanja na direktorski položaj SB Celje. Predvsem v zadnjih mesecih preteklega leta je dogajanje doseglo vrelišče. Višje delovno sodišče v Ljubljani je namreč pritrdilo celjskemu delovnemu sodišču in odločilo, da je bila na mesto direktorice imenovana nezakonito.

Mesto direktorice je morala nemudoma zapustiti, članom sveta zavoda SB Celje pa je sodišče naložilo ponovno izbiranje med kandidati prijavljenimi na razpis leta 2018. Za vmesni čas pa je bil za v.d. direktorja imenovan njen strankarski kolega dr. Dragan Kovačić, dr. med., Guček Zakoškova pa je postala njegova namestnica.

Na decembrski seji bi morali ponoviti glasovanje, a se to ni zgodilo. Tudi januarska seja, na kateri naj bi izvedli izbor, je bila odpovedana. Med štirimi kandidati prijavljenimi leta 2018, sta privolitev za udeležbo na ponovnem glasovanju dala le Guček Zakoškova in Pavlin.

Po prvih namigovanjih naj bi Guček Zakoškova imela največje možnosti, da jo člani sveta ponovno potrdijo za direktorico, a so se v zadnjih dnevih pojavile informacije, da morda vendarle ne bo tako zlahka prišla nazaj na direktorski položaj.

Sicer pa je Guček Zakoškova celjsko bolnišnico vodila v času prvega in drugega vala širjenja okužb z novim koronavirusom, kjer so drastično povečali število postelj za COVID bolnike tako splošnih,  kot v intenzivni terapiji. Lanska predstavitev (37. mesto)

39 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 povratnik

 

Aleš Seidl

 

Aleš Seidl, direktor podjetja As System, je še en uspešen podjetnik na naši lestvici.  V letu 2019 so poslovali z malo več kot 4 milijone € prihodkov, kar je dober milijon € več kot leto prej. Povečali so tudi dobiček, ta je v letu 2018 znašal dobrih 62.000 €, leto pozneje pa skoraj trikrat več, 172.000 €.

Območna obrtno podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah, kateri predseduje Seidl, ima 354 članov. Nekaj obrtnikov je v času koronakrize obupalo ter zaprlo svoja vrata, spet drugi pa so se na novo pridružili. V pogovoru za Štejerski val je decembra ocenil, da je vlada gospodarstvu prišla naproti. Mnenja je, da država obrtnikom želi pomagati, vendar ta pomoč velikokrat pride prepozno ter opozoril, da so za podjetji družine, ki sedaj trpijo.

Konjičan se je sicer v Šmarju lani dodatno zasidral z izgradnjo nove moderne stanovanjske hiše na krasni razgledni točki hriba pod Svetim Miklavžem. Predstavitev leta 2017 (25. mesto)

40 -17 

Peter Volovšek

 

Nekoliko nižje kot pretekla leta se je na letošnji lestvico uvrstil Peter Volovšek, direktor in solastnik podjetja MOS Servis d.o.o. iz Podplata, ki je poleg podjetništva znan tudi kot donator in podpornik številnim društvom in klubom. Predseduje tudi domačemu gasilskemu društvu PGD Kostrivnica.

Čisti prihodki od prodaje leta 2019 so bili v primerjavi z letom poprej nekoliko nižji, malo čez 13.200.000 €, čisti dobiček glede na preteklo leto prepolovljen, nekaj čez 700.000 evrov. Lanska predstavitev (23. mesto)