Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2019: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2019.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med njimi je kar 6 novincev in en povratnik na lestvico. Povprečna starost je relativno nizka, zato lahko nekatere izmed svežih obrazov pričakujemo še kje višje na lestvici v naslednjih letih. Med novinci so radijski urednik, pa košarkarski trener, pesnica, poslanec državnega zbora ekonomist ter znanstvenik.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2017.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2019)
41 povratnik

Viljem Gradišek

images_slike3_ured10_vplivni_silhueta_moski

Direktor in solastnik podjetja Polje d.o.o iz Buč (15 % lastništvo, 85 % lastništvo na samem podjetju) se je na naši lestvici najvplivnejših prvič pojavil leta 2015, nakar se je za nekaj let z lestvice poslovil.

Od takrat je podjetje poslovalo zelo dobro, med 2013 in 2018 prihodke povečalo za pet milijonov evrov, število zaposlenih je naraslo za 7, povprečna plača pa se je povzpela na 1208 € bruto.

Trgovine Polje so imele v letu 2018 rekordnih 17,8 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj 2 več kot leto pred tem. 47 zaposlencev je ustvarilo 440 tisočakov dobička.

Viljem Gradišek je podjetje Polje d.o.o., ki se ukvarja s prodajo gradbenega materiala, z bratom Milanom ustanovil leta 1992. Leto kasneje je bila odprta prva trgovina v Podčetrtku.

Danes ima podjetje trgovine še v Kozjem, Mariboru, Mestinju in Šentjurju. Predstavitev iz leta 2015 (41. mesto)

42  novinec

Danijel Poslek

danijel-poslek

Nekdanji dopisnik RTV Slovenija z območja Kozjanskega in Obsotelja, Danijel Poslek, je junija 2019 postal novi odgovorni urednik 1. programa Radia Slovenija.

Poslek je po izobrazbi magister politologije, ki je del novinarske ekipe Radia Slovenija postal leta 2008, prvih korakov te obrti pa se je učil v ljubljanski dnevno informativni redakciji. Po letu dni je začel ustvarjati lastne novinarske prispevke pod okriljem notranjepolitične redakcije, kjer je pokrival širok spekter tem in področij, vse od sociale pa do državne infrastrukture in domače politike.

Nov izziv je leta 2012 našel na dopisniškem področju, po upokojitvi dolgoletne dopisnice s ptujskega Nevenke Dobljekar, je namreč prevzel ptujsko dopisništvo, pod katerega sodi tudi Kozjansko.

Danijel sicer živi na Ptuju, njegov brat dvojček, ki se ukvarja z detektivsko dejavnostjo, pa je ostal doma v Rogatcu.

43  novinec

Peter Markovinovič

peter-markovinovic

 

 Peter Markovinovič je letos postal selektor košarkarske reprezentance do 18 let in z njo takoj posegel po najvišjih mestih.

Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je namreč na evropskem prvenstvu divizije A do 18 let osvojila bronasto medaljo. Zaradi odličnega dela z mlado reprezentanco ga je Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije tudi razglasilo za najboljšega trenerja v mlajših starostnih selekcijah v državi.

Markovinovič v domačem KK Rogaška Slatina opravlja tudi delo pomočnika trenerja članske ekipe. V preteklosti je bil tudi član vseh selekcij Košarkarskega kluba Rogaška. Med leti 2013 in 2015 je bil del strokovnega štaba slovenske reprezentance mlajših članov. V sezoni 2016/17 pa je z ekipo U17 postal državni podprvak.

44 -3

Franjo Debelak

images_slike3_ured8_vplivni_franjo_debelak_vplivni

 

 

 Priljubljeni šempetrski župan je po pričakovanjih nastopil tretji mandat na čelu najmanjše kozjansko-obsoteljske občine. V minulem letu so poleg številnih manjših infrstrukturnih pridobitev v Bistrici odprli nov center za odpadke ter izvedli preko 200.000 evrov vredno obnovo prostorov Kulturnega doma in knjižnice.

Med večje projekte v občini v prihodnosti izpostavlja izgradnjo nove telovadnice in novega vrtca, novega gasilskega doma, hostla ter več kot 2 milijona evrov vredno obnovo vodovoda.

55-letni Debelak je velik zagovornik decentralizacije Slovenije, kar nenehno izpostavlja na številnih okroglih mizah in srečanjih.

Na oktobrski okrogli mizi o pokrajinah v Leskovcu pri Krškem je poudaril, da so majhne občine, kot je Bistrica ob Sotli, edino orodje za razvoj podeželja.

Po njegovem mnenju je bila za občino najboljša varianta vključitev v RRA Posavje, saj so kot občina prišli z 206. mesta ob ustanovitvi občine na 130. mesto glede na razvoj.

45   +2 Aleksander Jurkovič

images_slike3_ured6_vplivni_aleksander_jurkovic

 

 

Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec je postal stalni član elitne petdeseterice Kozjanskega in Obsotelja, saj se njegove stalne aktivnosti, ki je posledica vseskozi tleče ustvarjalne žilice iz leta v leto ne da spregledati.

Oktobra 2018 je v enajstih dneh z enaindvajsetimi projekti proslavil 30-letnico aktivnosti na kulturnem področju, kar do leta 2019 skupno znaša preko 315 manjših in večjih projektov v Rogaški Slatini, domovini in v tujini.

Konec minulega leta je s slavnostnim odkritjem retrospektivne razstave Nani v Ljubljani/Nani in Laibach v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani proslavil 31-letnico svojega delovanja. Razstava bo na ogled do marca 2020.

Kronist in raziskovalec slatinske zgodovine, veliki lokalpatriot, zbiratelj dediščine Karardjordjevičev, je leta 2011 ustanovil grupo KunstHaus, katere krona delovanja je obeležena v fanzinu KunstHaus, zborniku ustvarjalcev mednarodnega formata v 99 izvodih. Predlanska predstavitev (47. mesto)

46  

novinka

dr. Alenka Jovanoski

alenka-jovanoski

 

 

Šentjurčanka dr. Alenka Jovanovski je slovenska pesnica, literarna kritičarka, literarna zgodovinarka in prevajalka. Do leta 2011 je sodelovala z Oddelkom za primerjalno književnost in literarno teorijo ter z Oddelkom za slovenistiko Univerze v Novi Gorici.

Leta 2004 je za svoje kritiško delo prejela Stritarjevo nagrado, leta 2019 pa Veronikino nagrado.

Slednjo je prejela za zbirko Tisoč osemdeset stopinj, v kateri je Alenka Jovanovski z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh letošnjih kandidatov nagovorila današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju.

Jovanovski je sicer diplomirala iz primerjalne književnosti, literarne teorije in italijanskega jezika. Njeno diplomsko delo iz literarne teorije je bilo nagrajeno s študentsko Prešernovo nagrado.

47  novinec

Robert Polnar

robert-polnar-wiki

Svojo politično kariero je začel v Zvezi socialistične mladine Slovenije, in sicer v Celju, kjer je opravljal vodilne funkcije.

Po premoru in različnih poskusih vrnitve na politično polje, je leta 2006 postal občinski svetnik na listi nekdanje LDS v Šentjurju.

V naslednjem sklicu se je pridružil Gibanju za občino Šentjur, ki ga vodi šentjuski župan, sam pa je postal podžupan. Na tem mestu je deloval tudi v prejšnjem mandatu.

V lokalnem okolju je znan kot podkovan retorik, ki zna biti precej jedek.

Jeseni 2018 je postal poslanec, v DZ je predsednik odbora za finance, javnost pa je nase opozoril konec prejšnjega leta, ko se ni strinjal z lastno poslansko skupino glede višine povprečnine za občine, na naslovnice osrednjih medijev pa je prišel z izjavo, da bi brez težav podprl tudi kakšno drugačno koalicijo od obstoječe Šarčeve.

Doslej je zastavil tri poslanska vprašanja.

48 novinec

mag. Igor Cesarec

igor-cesarec-mali

 

 Igor Cesarec prihaja iz Šmarja pri Jelšah. Širši javnosti je lani postal bolje znan po tem, ko je bil na Valu 202 imenovan za ime meseca januarja, kar mu je prineslo tudi nominacijo za izbor ime leta.

Pozornost nacionalnega radia si je prislužil kot ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS, ki združuje več kot 1.300 članov po vsem svetu in pomembno prispeva k sodelovanju slovenskih strokovnjakov v tujini s Slovenijo. Z društvom že 15 let pomagajo tistim, ki si želijo v tujino in tudi tistim, ki se želijo vrniti nazaj v Slovenijo. Pomagajo pa tudi pri povezovanju podjetij iz Slovenije z raziskovalci, ki se želijo vrniti.

Igor Cesarec je sicer ekonomist, ki deluje v New Yorku. Po mednarodni maturi na bežigrajski gimnaziji je šolanje nadaljeval na angleški univerzi London School of Economics (LSE), kjer je diplomiral iz ekonomije. Po diplomi je v Londonu vrsto let delal kot analitik v ameriški investicijski banki Morgan Stanley, kjer je bil specializiran za trge denarnih valut in obveznic.

Sledila je vrnitev na LSE, kjer je Igor zaključil še dvojni magisterij iz ekonomije in ekonometrije. Akademsko pot se je odločil nadaljevati v ZDA, kjer trenutno na New York University (NYU) opravlja doktorat iz ekonomije in deluje kot asistent.

Igor je tudi gostujoči raziskovalec na univerzi Harvard, na inštitutu National Bureau of Economic Research (NBER) in v organizaciji International Monetary Fund (IMF). Njegova področja specializacije so mednarodna ekonomija in finance, teoretična makroekonomija in monetarna ekonomija.

V Londonu je bil predsednik LSE Slovenian Society in član upravnega odbora British-Slovene Society, trenutno pa ima poleg vloge častnega predsednika Društva VTIS tudi mesto v Svetu Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu.

49 -18

izr. prof. prim. dr. Gorazd Voga

gorazd-voga2

 

 

Poleg vodenja Višje zdravstvene šole Celje je bil Šentjurčan v lanskem letu med glavnimi uredniki in soavtor prvega slovenskega učbenika intenzivne medicine. Kot govorec sodeluje tudi na različnih strokovnih simpozijih.

Še vedno je aktiven tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer sodeluje na tamkajšnjem Kardiološkem oddelku, kakor tudi v eni od zasebnih kardioloških ambulant.

Je tudi član delovne skupine za pripravo predloga nacionalne strategije razvoja intenzivne terapije. Predlanska uvrstitev (31. mesto)

50 novinec

doc. dr. David Šarlah

david-sarlah

 

 

 

35-letni kemik iz Šmarja pri Jelšah je že v mladih letih kazal izjemno nadarjenost, predvsem pa fanatično zavezanost kemiji. Že kot najstnik je v domačem laboratoriju varil vsakršne zvarke in jih nemalokrat preizkušal kar na sebi. A na srečo, razen kdaj kakšne nuje po obisku zdravnika, na njem niso pustili posledic.

Razen predanosti svojemu življenjskemu poslanstvu seveda. Leta 2006 je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Študij in delo je nato nadaljeval v ZDA, kjer je leta 2011 tudi doktoriral, podoktorski študij pa je opravil v Švici od koder se je leta 2014 ponovno podal preko luže.

Trenutno v ameriški zvezni državi Illinois na University of Illinois, Urbana-Champaign opravlja delo docenta.

V lanskem letu je prejel tri mednarodne nagrade za njegov znanstveni doprinos na področju kemije. Prejel je BMS Unrestricted Grant Award, Synthetic Chemistry in Grammaticakis-Neumann Award in Amgen Young Investigator Award. Slednjo je letos prejelo zgolj šest mladih znanstvenikov.

V Illinoisu vodi tudi skupino 30 znanstvenikov združeno pod imenom The Sarlah Group, ki opravlja raziskave s področja biokemije.

Šarlah je znan po svoji delovni vnemi in zavzetosti, zaradi katerih v laboratoriju nepretrgoma preživi tudi po 36 ur, pogosto pa kar tam ujame tudi nekaj uric spanca. A njegovi rezultati v dobrobit človeštva kažejo, da je njegovo poslanstvo vredno.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem rodnem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili konec januarja.