Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2019: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med tretjo deseterico najdemo kopico mladih ljudi, vse bolj prodornih in uspešnih na svojem področju, v kombinaciji z enim najbolj izobraženih Slovencev, dvema močnima podjetnikoma, skrivnostnim ruskim priseljencem ter šentjurskim županom.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2017. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2019)
21 +0

Matic Vizjak

matic-vizjak-mali

Matic Vizjak si je leta 2017 prislužil naziv Inovativni mladi kmet leta, ki ga je izstrelil med medijske zvezde. Postal je vzor kreativnega mladega človeka, ki v tradicionalni slovenski dejavnosti, kot je kmetijstvo, kljubuje izzivom sodobnega časa.

Vizjak je tudi na krilih nenadnega medijskega preboja s svojim čili vinom, za izum katerega je sicer že pred tem v New Yorku prejel zlato in dve srebrni medalji, postal še bolj prepoznaven tako doma kot v tujini. V začetku lanskega leta je tako med drugim na povabilo Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu svoja nagrajena čili vina stregel washingtonski eliti in navdušil.

Njegove podjetniške sposobnosti so lani prepoznali tudi v Klubu slovenskih podjetnikov, katerega predsednik je Marjan Batagelj. Ob ustanovitvi svoje mlade sekcije Slovenian Business Club Mladi so za svojega prvega predsednika namreč imenovali prav Šmarčana Vizjaka.

Poleg vsega je Matic Vizjak tudi idejni vodja in organizator največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji – Čili festivala, ki vsako leto poteka v Šmarju pri Jelšah. Predlanska predstavitev (21. mesto)

22   – 3

prof. dr. Jože Krašovec

joze-krasovec22

 

 

Univerzitetni profesor, akademik dr. Jože Kraševec jr štirikratni doktor znanosti, duhovnik, teolog, biblicist, prevajalec, filozof, prejemnik državnega odlikovanja častnega znaka svobode Republike Slovenije in priznanja ambasador Republike Slovenije v znanosti ter stalni član SAZU.

Častitljivim 75. letom navkljub je oktobra lani sodeloval na mednarodnem simpoziju z naslovom Hieronymus noster na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

V spominih zlatomšnika, ki jo je prav tako daroval lani, lahko na spletni strani tednika Družina preberemo: “Spomin na življenje na kmetiji na Mali Rudnici pri Podčetrtku beleži debele snežne odeje, zaradi katerih ni bilo treba v šolo, in sušo, ki je zdesetkala pridelke ter domala posušila vodnjake, predvsem pa radoživost staršev in osmih otrok.”

“Najbolj so se vtisnile v spomin ure, ko sem se skrival s knjigo povesti ali romanov v roki in požiral zgodbe, polne resničnih zgodb in domišljije, ki je v zavesti prebujala radovednost za vprašanja, kaj je onkraj vsega, kar se dogaja zdaj, kakšne so zgodbe družin z enim otrokom ali osmih kot v naši družini, kakšne so šole, ki niso prejele kipa maršala Tita, kot je bila šola v Podčetrtku pod vodstvom ravnatelja Jožeta Brileja.” Predlanska predstavitev (19. mesto)

23  + 6

Peter Volovšek

volovsek

Peter Volovšek, direktor in solastnik podjetja MOS Servis d.o.o. iz Podplata, ki deluje po številnih državah sveta, je donator in podpornik številnim društvom in klubom.

S povprečno bruto plačo 2.306 evrov (najvišja povprečna plača med podjetji na kozjansko-obsoteljskem) je minulo leto zaposloval 103 ljudi. Čisti dobiček, 1,4 mio, je na nivoju minulih let, kar si je pridelal s 14 mio evrov celotnih prihodkov. Predlanska predstavitev (29. mesto)

24 povratnica

Maja Ratej

images_slike3_ured6_vplivni_maja_ratej

 

Po letu premora zaradi porodniškega dopusta (Maja je poleti 2017 prvič postala mamica), se je Šmarčanka vrnila v pogon na nacionalni radio in v voditeljski vlogi tudi na številne prireditve na Kozjansko-obsoteljskem.

Jeseni 2018 je, skupaj z ekipo Vala 202, kjer sodeluje s šentjurskim rojakom Luko Hvalcem, prejela mednarodno novinarsko nagrado Migration Media Award. V projektu Siniševo delo so na primeru 50-letnega bosanskega gradbenega delavca v seriji oddaj pokazali, kako ljudje, ki iz držav bivše Jugoslavije prihajajo v “obljubljeno deželo” Zahoda, postanejo žrtve sistemskega izkoriščanja.

Maja na Valu 202 prvenstveno pokriva znanstvene teme, ki jih skozi večkrat nagrajeno znanstveno oddajo Frekvenca X na enostaven in razumljiv način razčlenja tudi za povprečno izobraženega poslušalca. Predstavitev za leto 2016 (45. mesto)

25  + 25

Aleš Novak

ales-novak-mali

 

Nič več predstavnik novega vala slovenske komedije, že uveljavljen mojster humorja je Aleš Novak iz Male Pristave pri Šmarju.

Ko bo nekoč v, prepričani smo, žlahtnem domačem narečju tuhtal o svojih uspešnih projektih, bo pod letnico 2019 našel kopico zapisov. Aktiven je bil pred evropskimi volitvami, ko so s kolegi iz skupine Skečoholiki v seriji stand-up večerov EU ni hec na humoren način razmišljali, kaj nam prinaša članstvo v evropski družini. Ter tako pod pokroviteljstvom Predstavništva EU za Slovenijo mlade vabili na volitve.

Po odrskih in televizijskih mikrofonih se je komik, ki bi ga, glede na odmevnost njegovih objav na YouTubu (še posebej udarna je bila akcija “z motorjem v vse slovenske občine)”, lahko zlahka uvrstili med slovenske vplivneže, soočil še z radijskim. S Sašom Staretom ustvarja podkast A res, tega ne veš? na mreži Apparatus.

Pa to ni bilo edino (uspešno) sodelovanje s kolegom komikom. S Perico Jerkovićem nastopata v predstavi Slovenec in pol, ki navdušuje občinstvo v dvoranah širom države, tudi v domačih krajih.

V rodno Šmarsko regijo in Obsotelje se Aleš redno vrača tudi kot voditelj javnih prireditev; voznike pa pozdravlja z jumbo plakata Hiše vin Emino na Belem. Predlanska predstavitev (50.)

26  +2

Boštjan Kukovičič

images_slike3_ured8_vplivni_bostjan_kukovic_mali

Kea, katere 2,97 % lastnik je (podjetje v skoraj 94 odstotnem deležu poseduje samo sebe) je prejšnje leto v domačem Šentjurju odprla logistični center. V letu 2018 so ustvarili 39,9 mio evrov prihodkov, kar je 1,2 mio več kot leto poprej. Dobiček je znašal 0,93 mio, ustvarilo pa ga je 255 zaposlencev.

Število zaposlenih se je v zadnjih štirih letih povečalo za 30, povprečna plača pa za dobrih 150 evrov bruto in znaša 1158 evrov br, kar je denimo približno 150 evrov manj kot v podjetju Jagros. Predlanska predstavitev (28. mesto)

27   – 3

Dejan Mihevc

images_slike3_ured10_sentjur_dejan mihevc - kopija

Trofejni košarkarski trener, ki je leta 2015 z domačim Šentjurjem osvojil naslov prvakov, se je v zadnjem času naučil poljsko. V Torunju je vodil ekipo, ki je postala poljski podprvak in osvojil tudi naslov trenerja leta z ekipo iz v mesta z 200.000 prebivalci.

Vseeno se je sodelovanje s klubom po sezoni prekinilo, trenutno pa je Mihevc brez angažmaja. Novembra pa se ga je omenjalo med ožjimi kandidati za trenersko mesto večkratnega poljskega prvaka Slaska iz Vroclava, a je na trenerski stolček kasneje sedel 42-letni Srb Oliver Vidin. Predlanska predstavitev (26. mesto)

28  + 4

Tadej Ferme

tadej-ferme-mali

28-letni košarkar je v Kopru prejšnjo sezono osvojil vse možne lovorike, med drugim končno tudi naslov državnih prvakov, ki se mu je v dresu Rogaške dvakrat izmuznil. V šampionski sezoni je v povprečju prispeval 8,4 točke in 2 asistenci na tekmo ter zadel 2 trojki, v zgolj 17 minutah, ki jih je v ekipi, polni branilcev, povprečno preživel na igrišču.

V aktualni sezoni je znova v slatinskem dresu, in igra več, dobrih 26 minut na tekmo ter dosega skoraj 12 točk in dobre 3 asistence.  Šmarčan znova nosi tudi kapetanski trak. Predlanska predstavitev (32. mesto)

29 novinec

Rolan Bocojev

Urednistvo_vplivni_silhueta_moski

 

Rolan Bocojev je nekdanji član ruske davčne uprave in podjetnik, ki ima v lasti tri podjetja v Rogaški Slatini, kjer tudi živi. V zadnjih letih se je namreč osredotočil na investicije v slatinske hotele.

V začetku leta 2019 je med drugim začel graditi tudi prestižni apartmajski hotel na območju mizarstva v vrednosti 15 milijonov evrov. Apartmajski hotel naj bi z obratovanjem pričel prihodnje leto.

Pred časom se je njegovo ime omenjalo tudi v povezavi s prenovo znamenitega celjskega Petrička. Bocojev naj bi namreč v Celje pripeljal investitorja, ki bi se lotil prenove te nekdaj izjemno priljubljene turistične točke.

Bocojev naj bi tudi sicer v Slovenijo pripeljal kar nekaj investitorjev.

30  

– 4

images_slike3_ured10_vplivni_marko_diaci_mala

Šentjurska občina je leto 2018 končala s 16,6 mio prihodkov in 18 mio odhodkov, kar lahko pripišemo tudi volilnemu letu, ki je aktualnemu županu brez večjih težava prineslo tretji mandat.

V začetku prejšnjega leta je Diaci imenoval podžupanjo Silvo Koželj, ki se je skozi prejšnje leto pridno pojavljala na različnih občinskih prireditvah.

Leto 2019 je bilo v Šentjurju zaznamovano kot Malgajevo leto, saj je minilo 100 let od smrti borca za severno mejo.Predlanska predstavitev (26. mesto)