Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje in Šentjur za priseljence vedno bolj privlačni občini


V Sloveniji je že nekaj let število prebivalcev narašča, predvsem na račun priseljencev, ki v glavnem prihajajo iz držav bivše Jugoslavije. Število prebivalcev se prav tako viša v večini občin regije Kozjanskega in Obsotelja, kar smo predstavili v predhodnih člankih.

Tokrat se osredotočamo, na kakšen način se število prebivalstva veča v občini Šentjur in Šmarje pri Jelšah ter kako se občini pripravljata na še več prebivalcev z gradnjo novih stanovanj.

Občina Šmarje pri Jelšah

Veliko rast prebivalstva je možno zaznati tudi v občini Šmarje pri Jelšah, ki je imela ob koncu prvega polletja 10.375 prebivalcev. Občina Šmarje je sicer ena izmed občin Kozjanskega in Obsotelja, kjer je naravni prirast (razlika med rojenimi in umrlimi) med najnižjimi. Zadnja leta se ta giblje okoli -30, v letu 2020 pa je pretežno zaradi žrtev koronavirusa padel na -77. Kljub negativnem naravnem prirastu pa se število prebivalcev zadnja leta vztrajno povečuje. Samo v prvi polovici letošnjega leta se je število povečalo za 132.

Oskrbovana stanovanja

To nakazuje, da občina Šmarje pri Jelšah postaja vedno bolj zanimiva priseljence. Vzrok za to je razvoj Šmarja v vedno modernejšo občino. Pričakovano je, da se bo število prebivalcev se povečevalo. Trenutno se na severni strani Šmarja gradi nova stanovanjska soseska Dobrava, kjer bo postavljenih 30 stanovanjskih hiš ter 2 večstanovanjska bloka, o čemer smo pisali tukaj. Še en večji projekt, katerega gradnja se bo začela septembra, so oskrbovana stanovanja pri Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah.  Zgrajena bosta dva objekta s po 15 stanovanji, ki bodo namenjena starejšim občanom. V zadnjem času se pa v občini vlaga tudi veliko v cestno infrastrukturo.

Občina Šentjur

Šentjur je občina z največ prebivalci izmed vseh občin KiO, v njej je ob koncu prvega polletja letos namreč prebivalo 19.378 ljudi. Tudi tukaj je moč opaziti podobno zgodbo kot v občini Šmarje. Že par let se v občini povečuje število prebivalcev, vendar pa ne samo zaradi priseljencev. Šentjur je ena izmed redkih občin, kjer je naravni prirast pozitiven, v zadnjih petih letih se je namreč samo zaradi rojstev prebivalstvo povečalo za skoraj 150, če pa zraven prištejemo še priseljence, se je to povečalo za kar 388.

Prav tako kot Šmarju, pa tudi Šentjurju ni videti konca rasti prebivalstva. Trenutno je načrtovanih kar nekaj projektov za izgradnjo novih stanovanj. Eden izmed teh, stanovanjska soseska Sončni park, je že v fazi gradnje. Soseska se bo nahajala ob glavni cesti pod šentjursko cerkvijo, zajemala pa bo 9 stanovanjskih enot. Še en projekt pa se načrtuje na mestu sedaj zapuščenega hotela Žonta. Tam bi naj do leta 2023 stal kompleks, ki bi ob enem služil kot stanovanja, zraven pa še kot hotel.

Podobna zgodba rasti prebivalstva se dogaja tudi V Podčetrtku in Rogaški Slatini, vendar pa ni povsod tako. V manjših občinah kot sta Bistrica ob Sotli ter Dobje, je možno zaznati upad prebivalstva. To dejstvo ni presenetljivo, saj se z umikanjem raznih bank, trgovin ter bankomatov kakovost življenja v občinah znižuje. 

D.K.