Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so znani Slatinčani, ki podpirajo izgradnjo najvišjega stolpa v Sloveniji


Razgledni stolp Kristal z višino 106 metrov bo najvišja stavba v državi, nova turistična atrakcija Rogaške Slatine in generator povečanega števila gostov, menijo na občini Rogaška Slatina. Obiskovalce bo privabljal s konceptom urbanega razgledišča – ta omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu.

Slovenija ima številne razgledne stolpe na gričih, namenjene pohodnikom in rekreativcem, ni pa še razvita ponudba urbanih razgledišč, torej razgledišč znotraj mesta, do katerih lahko obiskovalec dostopa brez naprezanja. To bo edini stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu ter edini v naši državi, ki bo ponujal interaktivne vsebine, podprte s sodobno digitalno tehnologijo.

Velikega pomena je promocijski učinek, tako zaradi samega projekta kot tudi zaradi sredstev, ki bodo iz naslova poslovanja usmerjena nazaj v turizem – letni presežek prilivov nad odlivi je ocenjen v višini 200.000 evrov.

Projekt zato postaja eno glavnih orodij, s pomočjo katerih se gradi turistična prihodnost Rogaške Slatine. Bogata tradicija zdraviliškega kraja ne bo ničesar izgubila, glavni atributi Rogaške Slatine bodo ob podpori novih orodij dosegali večji krog ciljnih skupin, so prepričani na Občini Rogaška Slatina.

Kdo izmed znanih Slatinčanov podpira projekt in kaj menijo o njem?

Izvedbo projekta podpirajo številni občani, lokalna podjetja in znani domačini, med drugimi lastnik in direktor družbe Grand Hotel Sava Rogaška Stanislav Pšeničnik, direktorica Kozmetike Afrodita Danica Zorin Mijošek, vodja Gostišča Jurg Gregor Narat, vodja restavracije Sonce Boštjan Hernavs, multiinštrumentalist, pevec in vodja ansambla Slovenski zvoki Bojan Lugarič, Anton Škrabl iz Orglarstva Škrabl, lastnik Turizma Pomona Janko Zupanec in nekdanji direktor trženja v Zdravilišču Rogaška, direktor Slovenske Turistične Organizacije, direktor Kompasa na Dunaju, direktor Turizma v HIT in član uprave Loterije Slovenije Franci Križan.

Stanislav Pšeničnik, lastnik in direktor družbe Grand Hotel Sava Rogaška: “Podpiram Strategijo razvoja in trženja turizma v turistični destinaciji Rogaška Slatina za obdobje 2020-2027, katere sestavni del je izgradnja razglednega stolpa Kristal. Samo s smelim ogledom v prihodnost bomo zmogli premagati izzive, ki jih prinašajo spremenjene razmere na trgu.”

Danica Zorin Mijošek, direktorica Kozmetike Afrodita: “Pot do uspeha ni lahka, niti ni samoumevna. Treba bo veliko pozitivne energije, predvsem pa dobrega sodelovanja v smeri celovitega povezovanjem gospodarstva, kulture, zdraviliškega turizma, kulinarike, športa, torej vseh deležnikov občine. Zato si želim, da pri izpeljavi projekta razgledni stolp Kristal vztrajamo, kljub nasprotujočim si mnenjem, saj danes še toliko bolj kot prej potrebujemo projekte z vizijo in pogumom.”

Gregor Narat, vodja Gostišča Jurg: “Malokdo se vpraša, kaj privablja goste v našo občino, sam pa se zavedam, da brez trdega dela ni možno pričakovati rezultatov. Najlažje je biti negativen in nasprotovati vsakemu projektu, sam pa podpiram projekt razgledni stolp Kristal, saj ocenjujem, da bo celotni destinaciji prinesel svež veter in višje prihodke.”

Boštjan Hernavs, vodja restavracije Sonce: “Razgledni stolp Kristal po mojem mnenju predstavlja odskočno desko, ki jo slatinski turizem potrebuje v sedanjih, tudi zaradi korona virusa, spremenjenih razmerah. Vsekakor podpiram.”

Bojan Lugarič, multiinštrumentalist, pevec in vodja ansambla Slovenski zvoki: “Projekt izgradnje razglednega stolpa Kristal in nadhoda Sonce s pripadajočo infrastrukturo popolnoma podpiram. Menim, da bi lahko takšna investicija pritegnila v Rogaško Slatino večje število gostov, na ta način pa neposredno in posredno veliko pripomogla k razvoju turizma, kulturnih dejavnosti in občine same. Nov in inovativen projekt bo v občino zagotovo vnesel veliko svežine, ki bo privabila tudi več domačih gostov, kar bo gotovo vplivalo tudi na povečanje dogodkov s področja kulture.”

Anton Škrabl iz Orglarstva Škrabl: “Predvideni projekt razglednega stolpa Kristal in nadhoda Sonce vidim kot odlično izhodišče za nadaljnja vlaganja v turistično infrastrukturo na sedaj degradiranem območju v sicer izjemno urejenem kraju, ki je pripravi projekta pritegnilo mene, zagotovo pa bo tudi druge investitorje.”

Janko Zupanec, lastnik Turizma Pomona, kjer so letos, za razliko od preteklih let, gostili predvsem slovenske goste: “Med slovenskimi gosti, ki so letos prišli na naš turizem, je bilo veliko vprašanj okoli gradnje novega stolpa Kristal – predvsem kdaj se bo začel graditi in kdaj bo dokončan. Prevladalo je tudi skupno mnenje, da bo stolp pritegnil veliko novih in obstoječih gostov, ki bodo prav s tem namenom obiskali Rogaško Slatino.”

Franci Križan, nekdanji direktor trženja v Zdravilišču Rogaška, direktor Slovenske Turistične Organizacije, direktor Kompasa na Dunaju, direktor Turizma v HIT in član uprave Loterije Slovenije: “To, v zadnjem času tako aktualno vprašanje, ali v Rogaški Slatini zgraditi stolp ali ne, bi lahko zvenelo npr. tudi takole: »Ali smo v Rogaški Slatini ZA še večjo prepoznavnost in atraktivnost mesta oz. njegove turistične ponudbe ali NE.«. Takšno vprašanje bi se mi zdelo veliko bolj logično. Verjamem, da ni nikogar, ali pa je zelo malo tistih,  ki bi na to vprašanje odgovorili negativno. Vsi si namreč želimo, da bi naše mesto bilo nadvse prepoznavno in turistom vabljivo ter bi se razvijalo tudi naprej, saj vendarle sodimo v krog vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji.” Temu doda, da je tako strokovnjakom kot širši javnosti popolnoma jasno, kako pomembna je prepoznavnost. Ta namreč ob ustrezni kakovostni in vsebinski ravni ponudbe pomembno vpliva na izbor in odločitev turistov za obisk določene turistične destinacije, zato so tudi vložki v prepoznavnost destinacij po svetu enormni. Križan poudari, da prepoznavnost v prvi vrsti res temelji na visoki kakovostni ravni storitev, a tudi na izvirnih pristopih na ostalih področjih, z vsemi možnimi aktivnostmi in projekti, ki bi  v turistično destinacijo lahko pritegnili nove ciljne skupine gostov. “Temu v turističnem marketingu pravimo tudi »produkcija« priložnosti. Priložnosti porajajo pri turistih motive, le-ti pa  neposredno ali posredno vplivajo na njihove odločitve. Prav zato sta nenehno širjenje ponudbe in prepoznavnost tako pomembna za uspešnost vsake turistične destinacije.”

Križan je prepričan, da bo “stolp nedvomno veliko prispeval k prepoznavnosti mesta in celotne turistične destinacije saj je poseben, drugačen od drugih in se ponaša s svojim »naj«, bo najvišji v Sloveniji. Bo torej tudi razlog, da se bo o Rogaški še več pisalo, govorilo…”  Obenem pa je prepričan, da bo stolp močan magnet za obisk Rogaške Slatine z vso njeno ponudbo. To pa je nedvomno tisto, kar si vsi v Rogaški Slatini, predvsem pa turistični delavci, ki so se znašli v zelo težkem in negotovem času, nadvse želijo. “Zato nikakor ni modro postavljati pod vprašaj katerega koli razvojnega projekta, ki pomeni bogatitev in širitev turistične ponudbe, še posebej, če gre za projekt, ki je kot atrakcija lahko močan dodaten motiv za obisk destinacije, kar stolp v Rogaški Slatini nedvomno je,” zaključi Križnik.

Občina Rogaška Slatina: V projektu je dovolj prostora za lokalne ponudnike in druge subjekte

Na Občini Rogaška Slatina so ob besedah podpore prepričani, da bo razgledni stolp Kristal predstavljal razvoj Rogaške Slatine in njene posebnosti ter privabljal obiskovalce iz Slovenije in tujine. Ob stolpu bodo urejena tudi parkirišča, postaje za izposojo koles ter parkirišče P + R,  s čimer bo uresničena celostna prometna strategija.

Z izvedbo se pričakuje tudi številne pozitivne učinke v turističnih in drugih gospodarskih dejavnostih, kar je osnova za odpiranje novih delovnih mest.

“Skozi izdatnejšo promocijo, urejanje turistične infrastrukture ter razvoj novih produktov in programov bo za obiskovalce Rogaške Slatine ustvarjena višja dodana vrednost, ki pa na drugi strani prispeva tudi h kakovosti bivanja občanov. V projektu je dovolj prostora za lokalne ponudnike in druge subjekte, ki smo za nadaljnji razvoj pripravljeni stopiti skupaj. Samo pozitiven pristop do domačega okolja je pristop, ki nagrajuje z uspehom,” še dodajajo na Občini Rogaška slatina.