Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca


Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca. Pobudo je vladi, ob podpori ključnih lokalnih kulturnih akterjev, že pred časom poslal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

S tem je Šentjur tudi na državni ravni dobili potrditev pomena 100-letnice smrti izjemno nadarjenega rojaka Josipa Ipavca.

V Šentjurju napovedujejo, da bodo skupaj z njihovimi kulturnimi ustvarjalci leto 2021 z vrsto prireditev zaznamovali kot poklon rodbini Ipavcev ter prezgodaj preminulemu ustvarjalcu, članu družine Josipu, na častivreden in edinstveni način.

V letu 2021 se spominjamo 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca (21. 12. 1873–8. 2. 1921), ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Med njimi posebej izstopata prvi slovenski balet Možiček in najobsežnejše delo opereta Princesa Vrtoglavka, sicer pa glavnino njegovega ustvarjanja predstavljajo samospevi in orgelske skladbe.

Razglasitev leta Josipa Ipavca bo lahko spodbudila ustvarjalno zasnovo programov in projektov v letu 2021, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja. V luči spominjanja na našega velikega skladatelja bo Ministrstvo za kulturo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v okviru svojih zmožnosti pri načrtovanju programov in projektov za leto 2021 pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na to pomembno obletnico. Hkrati je to tudi odlična priložnost za okrepljeno sodelovanje resorjev, kot sta denimo šolstvo in turizem.

Predlog za razglasitev spominskega leta je Ministrstvu za kulturo podala Občina Šentjur.