Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so Kozjanci in Obsoteljčani med 100 najbogatejšimi Slovenci 2019


Znana je letošnja lestvica 100. najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto pripravlja revija Manager. Na vrhu tudi letos ni prišlo do sprememb, saj sta že šesto leto zapored na prvem mestu zakonca Iza in Samo Login.

Tako kot lani, je tudi letos na lestvici osem predstavnikov s Celjskega. Dva sta se uvrstila tudi na lestvico mladih slovenskih milijonarjev. 

Lestvico najbogatejših s Celjskega je zapustil lani 92. družina Zagožen oz. Miran Zagožen, na lestvico pa se je vrnil Iztok Špan – Tajfun Planina. KiO ima še enega predstavnika med 100 najbogatejšimi, družino Jager, ki se na lestvico redno uvršča zadnjih nekaj let.

Letošnji prag za vstop med 100 najbogatejših v Sloveniji je 22,2 mio evrov, kar je 2 mio evrov manj kot lani, ko je bil spodnji prag lestvice 24,2 mio evrov.

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, ampak je malenkost upadlo. Letos znaša 5,6 milijarde evrov, lani pa je imelo 100 najbogatejših Slovencev pod palcem 5,7 milijarde evrov.

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta že šestič zapored zakonca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki sta ga januarja 2017 prodala kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne.

Svoj delež v podjetju sta pred nedavnim prodala tudi druga najbogatejša Slovenca: Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Koliko sta prejela za svoj 55-odstotni delež v Studio Moderna, ni znano. Kupnino naj bi porabila predvsem za osvajanje ameriškega trga.

Prvo deseterico najbogatejših sestavljajo: Iza Sia in Samo Login – 689 milijonov evrov, Sandi Češko in Livija Dolanc – 296 milijonov evrov, Marko Pistotnik – 210 milijonov evrov, Družina Lah – 169 milijonov evrov, Joc Pečečnik – 155 milijonov evrov, Igor Akrapovič – 135 milijonov EUR, Tatjana in Albin Doberšek – 126 mio EUR, Damian Merlak – 124 mio EUR, Franc Frelih – 112 mio EUR, Dari in Vesna Južna – 111 mio EUR.

In kdo so najbolj bogati na Celjskem?

Na letošnji lestvici je osem predstavnikov s Celjskega. Eden med njimi je povratnik, dva pa sta se uvrstila tudi na lestvico mladih slovenskih milijonarjev.

Za preboj med najbogatejše na Celjskem ste morali letos imeti vsaj 22,2 mio evrov premoženja, kar je 2,2 mio evrov več kot lani.


bogomir-strasek17. mesto (lani 11. mesto) – 86,4 mio evrov

Tudi letos se najvišje na uvršča družina Strašek, ki ima v lasti podjetje KLS Ljubno z več kot 40-letno zgodovino. Še lani je KLS Ljubno na lestvici najbogatejših zastopal samo ustanovitelj podjetja Bogomir Strašek, ki pa je v zadnjem letu dni med bližnje sorodnike razdelil del premoženja, a še vedno ostal 50,3 odstotni lastnik.

Letos so Straškovi glede na lansko lestvico izgubili šest mest in so uvrščeni na 17. mesto. Njihovo ocenjeno premoženje se je letos zmanjšalo za skoraj petino in znaša 86,4 mio evrov (lani 105 mio).

Zmanjšanje premoženja podjetja, ki je v Evropi in svetu znano po proizvodnji zobatih jermenov za avtomobile, gre pripisati predvsem dejstvu, da je bilo lani za avtomobilsko industrijo črno leto. Leto 2018 so tako končali s 4,7 odstotka manjšimi prihodki kot leta 2017. Tudi povišanje cen jekla je dodatno vplivalo na poslabšanje rezultata. Čisti dobiček je kljub 11 milijonom evrov naložb upadel za 22 odstotkov, na 10,9 milijona evrov.


jager20. mesto (lani 17. mesto) – 72,7 mio evrov

Drugo mesto na lestvici predstavnikov s Celjskega zaseda družina Jager, ki ima v lasti trgovsko podjetje Jagros s sedežem v Rogaški Slatini. Tudi v tem podjetju je prišlo do korenitih sprememb v lastniški strukturi saj je ustanovitelj in dozdajšnji direktor podjetja Franc Jager letos spomladi prepustil vodenje sinovom Alešu, Boštjanu in Mihi, sam pa ustanovil podjetje Gradnje Jager in začel investirati v hotele.

Tudi na letošnji lestvici so Jagrovi izgubili tri mesta, tako da so uvrščeni na 20. mesto, pa čeprav se je njihovo ocenjeno premoženje letos povečalo za 2 milijona evrov in znaša 72,7 mio evrov (lani 70,7 mio).

Jagros je lani postavil nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič presegli 131 milijonov evrov, letos pa načrtujejo doseči 150-milijonsko znamko. Največji do zdaj je bil tudi čisti dobiček, 7,4 milijona evrov, sodeč po načrtih, pa bo tudi ta mejnik kmalu preteklost, saj letos ciljajo na 7,9 milijona evrov čistega dobička. V prvem polletju so prihodke povečali za desetino.

Revija Manager med drugim tudi piše, da bo zanimivo spremljati, kako bo Franc Jager razvijal svoj gradbeni posel. Omeniti velja, da se je Miha Jager tudi letos uvrstil na lestvico najbogatejših slovenskih milenijcev.


inel24. mesto (lani 60. mesto) – 57,5 mio evrov

Najvišji skok na lestvici milijonarjev s Celjskega sta letos naredila lanska novinca na lestvici Ivan in Črt Cencelj. Uvrstila sta se namreč na 24. mesto, lani pa sta zasedala 60. mesto. Nič čudnega, saj se je njuno ocenjeno premoženje skoraj podvojilo in znaša že 57,5 mio evrov (lani 30,2 mio).

Ivan in Črt Cencelj sta lastnika podjetja Inel d.o.o., Celje. Podjetje se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov. Podjetje je zadnja leta redno med najbolj dobičkonosnimi v Celju.

To celjsko podjetje je po izjemni rasti v letu 2017 lani prihodke od prodaje še povečalo za 68,4 odstotka na 27,8 milijona evrov, čisti dobiček pa so skoraj podvojili na 11,7 milijona evrov. Konec prejšnjega leta je imelo podjetje na računu in v depozitih tudi kar 12 milijonov evrov. Podjetje, ki sta ga leta 1989 ustanovila Ivan in Magdalena Cencelj, v zadnjih letih raste neverjetno hitro.

37- letni Črt Cencelj se je znašel tudi na lestvici najbogatejših slovenskih milenijscev 2019.


glava-senca26. mesto (lani 23. mesto) – 52,7 mio evrov

 

Matej Romih, ki izvira iz Celja, je bil prek svoje ciprske družbe Romih 4,64-odstotni lastnik britansko-ciprske družbe Outfit7.

Matej Romih je eden od vlagateljev v zasebni naložbeni sklad Alfi PE, ki se ukvarja z nakupi malih in srednjih predvsem slovenskih podjetij. V omenjeni sklad so vplačali še nekateri drugi nekdanji lastniki Outfita7. Njegovo ocenjeno premoženje 52,7 mio evrov ostaja enako že nekaj let.


albreht29. mesto (lani 41. mesto) – 49 mio evrov

Skok na lestvici je letos zabeležila tudi družina Albreht oz. predsednik uprave Zlatarne Celje in večinski (87 % lastnik) Bojan Albreht. Ocenjeno premoženje Albrehtovih se je lani povečalo za skoraj 50 % in znaša 49 mio evrov (lani 34 mio) s čimer letos zasedajo 29. mesto na lestvici.

Skupina Zlatarna Celje, ki ima hčerinske družbe tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Avstriji, se ukvarja predvsem s proizvodnjo nakita in podobnih izdelkov ter trgovino na debelo in drobno z nakitom, urami in bižuterijo.

Zlatarna Celje proizvaja lastne zlate ploščice in trguje z zlatimi palicami, leta 2012 pa je razširila svojo dejavnost še na hotelirstvo. V ljubljanskem BTC so odprli hotel Plaza, ki je od decembra 2015 del franšizne verige Radisson Blu. Pred časom so tudi kupili zemljišče in projekt gradnje hotela ob poslovni stavbi Telekoma Slovenije na Bavarskem dvoru, se pa pri tem projektu nekoliko zapleta, saj jim je inšpekcija odredila rušenje že zgrajenega in vrnitev v prvotno stanje.


inpos58. mesto (lani 56. mesto) – 29 mio evrov

Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom, sta letos izgubila dve mesti in z 29 mio evrov premoženja (lani 31 mio) uvrščata na 58. mesto.

 

Leto 2018 je bilo za podjetje Inpos po prodaji rekordno. Prihodke od prodaje so se namreč povečali za dobrih sedem odstotkov, čisti dobiček pa je ob tem upadel za skoraj 17 odstotkov. Kljub temu se Inpos uvršča med najbolj dobičkonosna podjetja v Celju.


konus-konex98. mesto (lani 81. mesto) – 22,5 mio evrov

Nekaj mest je letos izgubila tudi družina Grilj, ki je lastnica podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic, ki se ukvarja s proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken ter transportnih trakov in pogonskih jermenov. Letos se z 22,5 mio evri premoženja (lani 27,3 mio) uvrščajo na 98. mesto.

Podjetje izdelke izvaža v več kot 25 držav, glavnina pa konča v Evropski uniji, kjer ustvarijo polovico prihodkov. Lani so poslovali podobno kot v letu 2017. Prihodke so povečali za dobre tri odstotke, na 27,9 milijona evrov. Čisti dobiček se je zmanjšal za 11 odstotkov, na 2,3 milijona evrov. V podjetju še vedno nimajo dolgov.


span-gzs100. mesto (lani brez uvrstitve med 100) – 22,2 mio evrov

Na lestvico 100 najbogatejših Slovencev se je po letu 2013 vrnil Iztok Špan, lastnik in direktor podjetja Tajfun Planina, ki proizvaja kmetijske in gozdarske stroje. Špan z 22,2 mio evri premoženja zaseda 100. mesto. Podjetje ima prodajno mrežo v več kot 50 državah po svetu, zaposlujejo pa 316 oseb.

Prihodki celotne skupine so lani presegli 38 milijonov evrov, čisti dobiček pa dva milijona evrov. Več kot 90 odstotkov prodaje ustvarijo na tujih trgih, glavni trg pa so države EU. Letos pričakujejo 39 milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 42 milijonov. Dobiček naj bi se letos gibal okoli 2,4 milijona evrov, v letu 2020 pa okoli 2,7 milijona evrov.


LESTVICA 100 za leto 2019:

1. Iza Sia in Samo Login 689 mio EUR

2. Sandi Češko in Livija Dolanc 296 mio EUR

3. Marko Pistotnik 210 mio EUR

4. Družina Lah 169 mio EUR

5. Joc Pečečnik155 mio EUR

6. Igor Akrapovič 135 mio EUR

7. Tatjana in Albin Doberšek 126 mio EUR

8. Damian Merlak 124 mio EUR

9. Franc Frelih 112 mio EUR

10. Dari in Vesna Južna 111 mio EUR

11. Nejc Kodrič 103 mio EUR

12. Boštjan Bandelj 98,8 mio EUR

13. Anton in Verica Šenk 95,8 mio EUR

14. Petra in Gabrijel Rejc 88,1 mio EUR

15. Družina Šešok 86,7 mio EUR

16. Tone Strnad 86,5 mio EUR

17. Družina Strašek 86,4 mio EUR

18. Darko Martin in Tilen Klarič 81 mio EUR

19. Izet in Hajrija Rastoder 79,3 mio EUR

20. Družina Jager 72,7 mio EUR

21. Rok in Nina Zorko 65,9 mio EUR

22. Družina Gregorčič 61,8 mio EUR

23. Družina Pistotnik 59,9 mio EUR

24. Ivan in Črt Cencelj 57,5 mio EUR

25. Vladimir Puklavec 57 mio EUR

26. Tadej Miklič 52,7 mio EUR

26. Matej Romih 52,7 mio EUR

28. Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj 50,8 mio EUR

29. Loris Požar 49 mio EUR

29. Družina Albreht 49 mio EUR

31 . Bogomir Auprih 48,4 mio EUR

32. Samo in Lilijana Primožič 46,5 mio EUR

33. Otmar Zorn 46,2 mio EUR

34. Franjo in Zvonka Žnidar 43,4 mio EUR

35. Alenka Žnidaršič Kranjc 41,6 mio EUR

36. Iztok Lipnik 40,5 mio EUR

37. Marjan in Marija Bevk 38,4 mio EUR

38. Sašo Apostolovski 38,1 mio EUR

39. Tomaž in Sandi Boh 37,6 mio EUR

40. Janko in Marija Koprivec 37,1 mio EUR

41. Jure Knez 36,4 mio EUR

42. Družina Karoly 35,8 mio EUR

43. Družina Polanič 35,5 mio EUR

44. Družina Habič 35,2 mio EUR

45. Blaž Miklavčič 33 mio EUR

46. Željko Radilović 32,8 mio EUR

47. Ivan Kralj 31,8 mio EUR

48. Zvone Taljat 31,5 mio EUR

49. Ivo in Anastasia Taja Boscarol 31,2 mio EUR

50. Alex Luckmann 31,1 mio EUR

50. Jurij Cof 31,1 mio EUR

50. Franc Hribar 31,1 mio EUR

50. Barbara Vrčkovnik Čepin 31,1mio EUR

54. Dean Čendak 30,7 mio EUR

55. Andrej Slokar 30,6 mio EUR

56. Družina Mikek 30,4 mio EUR

57. Herman Rigelnik 29,5 mio EUR

58. Ivan in Tatjana Pfajfar 29 mio EUR

59. Ivica in Edvard Svetlik 28,7 mio EUR

60. Anton Pangrčič 28,4 mio EUR

61. Družina Starman 27,9 mio EUR

sledi 13 LASTNIKOV LTH CASTINGS:

62. Peter in Barbara Šifrer 27,1 mio EUR

69. Matjaž Turk 26 mio EUR

70. Boris Kalan 25,8 mio EUR

79. Roman Brinšek 24,7 mio EUR

79. Marko Golob 24,7 mio EUR

79. Rafael Javornik 24,7 mio EUR

79. Andrej Kranjec 24,7 mio EUR

79. Mihael Lavtar 24,7 mio EUR

79. Pavel Oblak 24,7 mio EUR

79. Urban Žargi 24,7 mio EUR

89. Borut Lah 23,9 mio EUR

89. Bernardica Viher Gašparec 23,9 mio EUR

89. Primož Volčič 23,9 mio EUR

63. Bojan in Dragica Adamič 27 mio EUR

64. Jože Mermal 26,9 mio EUR

65. Družina Škrlj 26,5 mio EUR

66. Marko Štamcar 26,4 mio EUR

67. Rok Špruk 26,3 mio EUR

68. Janez Pačnik 26,2 mio EUR

70. Matevž in Miha Kirn 25,8 mio EUR

70. Vladimir Gregor Bahč 25,8 mio EUR

73. Andreja Bohinc Kolman in Mitja Kolman 25,5 mio EUR

74. Diana Dimnik 25,4 mio EUR

75. Arion in Tiara Habestor 25,1 mio EUR

76. Boštjan Šifrar 25 mio EUR

77. Družini Ažman in Likosar 24,9 mio EUR

77. Alenka Mozetič Zavrl in Aleš Mozetič 24,9 mio EUR

86. Marino in Marjeta Furlan 24,5 mio EUR

87. Janez Novak 24,1 mio EUR

88. Miha in Jure Šmarčan 24 mio EUR

 92. Friderik Čeček 23,3 mio EUR

92. Bogdan Špes 23,3 mio EUR

92. Vili Šumer 23,3 mio EUR

92. Stojan Petrič in družina 23,3 mio EUR

96. Sonja Gole 23 mio EUR

97. Lado Kastelec 22,6 mio EUR

98. Družina Grilj 22,5 mio EUR

99. Jurij Kleindienst 22,4 mio EUR

100. Iztok Špan 22,2 mio EUR

vir: Revija Manager, naslovna foto: Pixabay