Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so najmočnejša, najbogatejša in najbolj dobičkonosna podjetja na Kozjanskem in Obsotelju v letu 2022


Tudi letos smo preverili, kdo je območju Kozjanskega in Obsotelja (KiO) v lanskem letu najbolj izstopal v smislu celotnih prihodkov, čistega poslovnega izida ter zaposlovanja.

Največ celotnih prihodkov je v prejšnjem letu ustvarilo podjetje Jagros d.o.o., ki je bilo na vrhu tudi na lestvici, razvrščeni po čistem dobičku.

Največji zaposlovalec na območju KiO je Steklarna Rogaška d.d., kjer se jim letos obetajo večja odpuščanja, ki bodo na prvo mesto verjetno postavila podjetje Jagros d.o.o., saj je bilo steklarni iz Rogaške Slatine že lani za petami.

Omembe vredna je rast podjetja GIC Gradnje d.o.o., ki se je iz lanskega šestega mesta na račun bliskovite rasti prihodkov povzpelo med prvo trojico.

Javne subjekte, ki se financirajo iz državnega proračuna, v primerjalno lestvico nismo vključili.

Tukaj preverite tudi lansko lestvico.

Podjetja z Kozjanskega in Obsotelja, ki so lansko poslovno leto zaključila v prvi deseterici

Tudi letos je podjetje Jagros d.o.o. s sedežem v Rogaški Slatini ostalo na prvem mestu lestvice. Celotni prihodki se temu podjetju še vedno višajo, lani so namreč presegli 200 milijonov evrov. K temu brez dvoma pripomore neprestan razvoj podjetja, v letošnjem letu so v Podčetrtku namreč odprli popolnoma novo trgovino JagerV lanskem letu so celotni prihodki podjetja znašali 216,5 mio evrov, kar je 24,5 mio evrov oz dobrih 12 % več kot prejšnje leto. Čisti dobiček je v lanskem letu znašal 14,3 mio evrov, kar je za dobrih 600 tisoč evrov manj kot leto prej.

Nenehen razvoj pa pomeni tudi nova delovna mesta. Število zaposlenih se je namreč povečalo za kar 68 in je bilo v letu 2022 že 825. Za okoli 130 evrov se je lani zvišala tudi povprečna bruto plača, ki je znašala 1.765 evrov, kljub temu pa je še vedno med nižjimi v regiji. Kazalnik EBITDA (dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo) je bil leta 2022 podobno visok kot leto prej. Znašal je dobrih 21,2 mio evrov. Bonitetna ocena podjetja Jagros po lanskem dvigu iz 9 na 10 še vedno ostaja 10, kar pomeni odličen in zaupanja vreden poslovni subjekt.

Po lanskem vzponu iz četrtega na drugo mesto največjih Kozjanskega in Obsotelja, letos podjetje Alpos Metalurgija d.o.o. iz Šentjurja ostaja drugo na lestvici. Bliskovitemu vzponu je botrovala hitra rast v prejšnjih letih, ki se ni nadaljevala v lansko leto. Celotni dohodki so se lani zmanjšali za 8 mio evrov in pristali na 87,4 mio evrov. Manjši je tudi dobiček, ki se je skoraj prepolovil in je leta 2022 znašal 9,6 mio evrov. V podjetju je lani v primerjavi z letom 2021 ostalo nespremenjeno število zaposlenih in sicer 67.

Kljub malo slabšemu poslovanju pa se je prejšnje leto dvignila povprečna plača, in sicer za 85 evrov na 1.486 evrov, kar je ena izmed nižjih plač v regiji. Kazalnik EBITDA se je iz 20,5 mio evrov v letu 2021 spustil na 11,7 mio evrov v lanskem letu. Kljub malo slabšemu poslovanju pa podjetje ostaja zaupanja vredno, saj se lahko ponaša z najvišjo bonitetno oceno, kar je 10.

Z znatnim povečanjem prihodkom je podjetje GIC gradnje d.o.o. iz Rogaške Slatine iz lanskega šestega mesta poskočilo na tretje mesto lestvice. Podjetje gradi javne, industrijske, poslovne in turistične objekte, izvaja sanacije, adaptacije in obnovo kulturne dediščine ter ponuja storitve pri izgradnji specialnih projektov, kot je bil potniški terminal Letališča Jožeta Pučnika, poleg tega pa se lahko pohvalijo z več kot 1.000 dokončanimi projekti. Celotne prihodke so v lanskem letu krepko dvignili, saj so se ti s 42,3 mio evrov dvignili za 75 % in pristali na 73,9 mio evrov. Tudi dobiček se je iz 1,4 mio evrov dvignil na dobrih 1,8 mio evrov.

Lani je podjetje zaposlovalo 93 ljudi, kar je 4 manj kot leta 2021. Zaposlenim, ki se že tako ponašajo z eno izmed višjih plač v regiji, se je ta leta 2022 še povišala. Lani je ta znašala 2.546 evrov in je bila za 57 evrov višja kot predlani. Za okoli 300 tisoč evrov se je izboljšal tudi kazalnik EBITDA, ki je lani znašal slabih 3,1 mio evrov. Bonitetna ocena se je iz lanske 7 dvignila na 8, kar pomeni nizko tveganje poslovanja.

Lani se podjetje Steklarna Rogaška d.o.o. iz Rogaške Slatine zaradi nedostopnih podatkov ni uvrstilo na lestvico, letos pa zaseda četrto mesto. Kljub lani povišanim celotnim prihodkom je podjetje poslovno leto kot edino na lestvici zaključilo z izgubo. Zaradi tega so letos napovedali večje odpuščanje, kjer naj bi odpustili 144 ali okoli 17 % vseh njihovih delavcev. V lanskem letu je podjetje sicer pridelalo slabih 54 mio evrov celotnih prihodkov, kar je dobrih 7 mio evrov več kot leto prej. Kljub temu so poslovali z izgubo, ki je znašala 5,6 mio evrov. Leto prej so poslovali s 383 tisoč evri dobička.

Lani je podjetje obratovalo z 830 zaposlenimi, kar je 107 več kot leto prej, kot pa smo že omenili, si letos obetajo večja odpuščanja. Ti so imeli v letu 2021 povprečno plačo 1.791 evrov, kar je 44 evrov več kot leto prej. Kazalnik EBITDA je lani znašal -1 mio evrov, leto prej pa 4,2 mio evrov. Bonitetna ocena za lansko leto znaša 6, kar pomeni srednje tveganje.

Zaradi bliskovite rasti podjetja GIC Gradnje in ponovne vključenosti Steklarna Rogaška na lestvico, se je z lanskega tretjega mesta podjetje Ahac d.o.o. s sedežem v Grobelnem spustilo na peto mesto. Kljub spustu na lestvici pa je za podjetjem odlično poslovno leto. Celotni prihodki so se v primerjavi z letom 2021 lani dvignili za 14 % in se ustavili pri slabih 53 mio evrov. Kljub malo slabšem čistem poslovnem izidu je ta še vedno ostal krepko nad ničlo in znašal 1,7 mio evrov.

V podjetju so lani zaposlovali 108 ljudi, kar je 6 več kot leto prej. Za 129 evrov se jim je v zadnjem letu izboljšala tudi povprečna plača, ki je lani znašala 1.701 evrov. Kazalnik EBITDA se je povišal za dobrih 100 tisoč evrov in znašal 4 mio evrov. Bonitetna ocena je še vedno ostala med najvišjimi, saj znaša 9, kar ponazarja odličen poslovni subjekt.

Na šesto mesto se je iz lanskega petega spustilo podjetje Pišek – Vitli Krpan d.o.o. iz Šmarja pri Jelšah, ki se ukvarja s proizvodnjo gozdarskih vitel. Zaradi hitre rasti je podjetje lani prejelo naslov zlate gazele. Celotni prihodki podjetja se zadnja leta brez premora višajo, kar se je zgodilo tudi lani, ko so ti znašali 52,6 mio evrov in bili za dobrih 16 % višji kot leto prej. Čisti dobiček se je iz 7,3 mio evrov v letu 2021 znižal na 5,4 mio evrov. Konstanto se viša tudi število zaposlenih, katerih je lani bilo 278 ali 35 več kot leto prej.

V lanskem letu so bili zaposleni deležni skokovitega povišanja povprečne plače, katera je sedaj ena izmed višjih v regiji. Ta znaša 2.320 evrov, kar je 351 evrov več kot leto prej. Kazalnik EBITDA znaša slabih 9,2 mio evrov, kar je 1,4 mio evrov manj kot leto prej. Zaradi hitre rasti in odličnega poslovanja si je podjetje prislužilo, najvišjo možno bonitetno oceno, in sicer 10, kar ponazarja zaupanja vreden poslovni subjekt.

Do desetega mesta po višini celotnih prihodkov sledijo Tajfun Planina d.o.o., Planina pri Sevnici (48,5 mio prihodkov, 4,4 mio evrov čistega dobička, 278 zaposlenih, povprečna bruto plača 2.029 evrov, EBIDTA 7,2 mio evrov, bonitetna ocena 8), Kea d.o.o., Šentjur (47 mio prihodkov, 1,7 mio evrov čistega dobička, 265 zaposlenih, povprečna bruto plača 1.429 evrov, EBITDA 3,6 mio evrov, bonitetna ocena 6), Terme Olimia d.d., Podčetrtek (29,6 mio prihodkov, 2,6 mio evrov čistega dobička, 273 zaposlenih, povprečna bruto plača 2.017 evrov, EBITDA 6,9 mio evrov, bonitetna ocena 9), Hrib d.o.o., Dobje pri Planini (28,2 mio prihodkov, 188 tisoč evrov čistega dobička, 93 zaposlenih, povprečna bruto plača 1.873 evrov, EBITDA 1 mio evrov, bonitetna ocena 7).

Podjetja, ki so ustvarila največje dobičke

Če upoštevamo samo kriterij čistega dobička so v prvi deseterici podjetij na območju KiO naslednja podjetja: Jagros d.o.o., Rogaška Slatina s 14,3 mio evri čistega dobička, Alpos Metalurgija d.o.o., Šentjur s 9,6 mio evri čistega dobička, Pišek – Vitli Krpan d.o.o., Šmarje pri Jelšah s 5,4 mio evri čistega dobička, Tajfun Planina d.o.o., Planina pri Sevnici s 4,4 mio evri čistega dobička, Terme Olimia d.d., Podčetrtek z 2,6 mio evri čistega dobička, Kozmetika Afrodita d.o.o., Rogaška Slatina z 2 mio evri čistega dobička (20,5 mio evrov celotnih prihodkov, povprečna bruto plača 2.368 evrov, zaposlenih 157 oseb, EBITDA 3,1 mio evrov, bonitetna ocena 10), GIC gradnje d.o.o., Rogaška Slatina z dobrimi 1,8 mio evri čistega dobička, Tegometall Oprema Trgovin d.o.o., Šentjur z dobrimi 1,8 mio evrov čistega dobička (123 zaposlenih s povprečno bruto plačo 1.858 evrov; 25 mio evrov celotnih prihodkov, EBITDA 2,79 mio evrov, bonitetna ocena 10), Ahac d.o.o., Grobelno z 1,7 mio evrov čistega dobička in Kea d.o.o., Šentjur z 1,7 mio evri čistega dobička.

Kdo so največji zaposlovalci KiO

Deset največjih zaposlovalcev na območju KiO je: Steklarna Rogaška d.o.o., Rogaška Slatina (830), Jagros d.o.o., Rogaška Slatina  (825 zaposlenih), Tajfun Planina d.o.o., Planina pri Sevnici (278 zaposlenih), Pišek – Vitli Krpan d.o.o., Šmarje pri Jelšah (278 zaposlenih), Terme Olimia d.d., Podčetrtek (273 zaposlenih), Kea d.o.o., Šentjur (265 zaposlenih), Kozmetika Afrodita d.o.o., Rogaška Slatina (157 zaposlenih), Z.R. zdravstvo d.o.o. Rogaška Slatina (129 zaposlenih s povprečno bruto plačo 2.450 evrov; 9,3 mio evrov celotnih prihodkov, EBITDA 989 tisoč evrov, bonitetna ocena 10), Tegometall Oprema Trgovin d.o.o., Šentjur (123 zaposlenih), MOS Servis d.o.o., Podplat (120 zaposlenih s povprečno bruto plačo 2.607 evrov; 15,9 mio evrov celotnih prihodkov, EBITDA 1,28 mio evrov, bonitetna ocena 3).

Izmed subjektov financiranih iz državnega proračuna bi se visoko uvrstila tudi ZD Šmarje pri Jelšah s 167 zaposlenimi, Vrtec Šentjur s 139 zaposlenimi, Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah s 131 zaposlenimi in OŠ Šmarje pri Jelšah s 122 zaposlenimi.

Kdo izmed največjih na območju KiO izplačuje najvišje oz. najnižje plače

Najvišjo plačo izmed desetih največjih podjetij po prihodkih izplačujejo v podjetju GIC gradnje d.o.o., Rogaška Slatina (2.545 evrov). Čez dva tisočaka bruto plače imajo še zaposleni Pišek – Vitli Krpan, Šmarje pri Jelšah (2.319 evrov), Tajfun Planina d.o.o. (2.028 evrov) in Terme Olimia d.d., Podčetrtek (2.017 evrov).

Najnižje plače izmed prvih desetih prejemajo zaposleni podjetij Kea, d.o.o., Šentjur (1.429 evrov), Alpos Metalurgija d.o.o., Šentjur (1.468 evrov), Ahac d.o.o., Grobelno (1.701 evrov) in Jagros d.o.o., Rogaška Slatina (1.764 evrov).

Zmagovalci po občinah glede na celotne prihodke in dobiček so:

Občina Bistrica ob Sotli – Po celotnih prihodkih je na vrhu je podjetje AR Port d.o.o. (dobrih 1,7 mio evrov celotnih prihodkov, slabih 155 tisoč evrov čistega dobička, en zaposleni, 1.646 evrov povprečna bruto plača). Največji čisti dobiček je imelo podjetje NERTHUS d.o.o. (217 tisoč evrov prihodkov, slabih 170 tisoč evrov dobička).

Občina Dobje – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Hrib d.o.o. z dobrimi 28 mio evri prihodka in 188 tisoč evri dobička.

Občina Kozje – Tako celotnih prihodkih kot tudi po čistem dobičku je prvo podjetje Rajmax d.o.o. (7 mio evrov celotnih prihodkov, 297 tisoč evrov čistega dobička, 39 zaposlenih, 1.393 evrov povprečna bruto plača).

Občina Podčetrtek – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Terme Olimia d.d. (29 mio evrov celotnih prihodkov, 2,6 mio evrov čistega dobička, 273 zaposlenih, 2.017 evrov povprečna bruto plača).

Občina Rogaška Slatina – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Jagros d.o.o. (216 mio evrov celotnih prihodkov, 14 mio evrov čistega dobička, 825 zaposlenih, 1.764 evrov povprečna bruto plača).

Občina Rogatec – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Petek Proces d.o.o. (8,7 mio celotnih prihodkov, 586 tisoč evrov čistega dobička, 48 zaposlenih, 2.604 evrov povprečna bruto plača).

Občina Šentjur – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Alpos Metalurgija d.o.o. (87 mio celotnih prihodkov, 9,6 mio evrov čistega dobička, 68 zaposlenih, 1.468 evrov povprečna bruto plača).

Občina Šmarje pri Jelšah – Tako po celotnih prihodkih kot čistem dobičku je prvo podjetje Pišek – Vitli Krpan d.o.o. (52 mio celotnih prihodkov, 5,4 mio evrov čistega dobička, 278 zaposlenih, 2.319 evrov povprečna bruto plača).

Vir: EBONITETE.SI (bonitete podjetij)