Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zdravko Počivalšek prevzema Stranko modernega centra: “sveta ni dovolj opazovati, potrebno ga je spreminjati”


Podjetnik iz Olimja, aktualni minister za gospodarstvo in najvplivnejši človek Kozjanskega in Obsotelja minulega desetletja, Zdravko Počivalšek, je postal predsednik SMC.

Kot je povedal na sobotnem kongresu, je v politiko prišel na povabilo Mira Cerarja. Prepričala sta ga “njegova vizija in iskrena prizadevanja za boljši jutri.”

“Tako sem se kot oče dveh otrok, kot občan majhne obmejne občine, kot lokal patriot in domoljub čutil pozvanega, da se tudi sam angažiram v dobro vseh. V politiko sem vstopil zaradi skrbi, ki jih ima prav vsak državljan. Zagotovo me je k politični aktivaciji gnal enak motiv kot vse vas: ustvariti gospodarsko boljšo Slovenijo in omogočiti boljše življenje za naše družine!”

Kot pravi Počivalšek, ob Cerarjevi napovedi jesenskega volilnega kongresa resnično ni razmišljal o kandidaturi. “Sem sicer človek dejanj in mi ni težko narediti koraka naprej, a vendar tokrat stopam v drugačne čevlje,” je dejal ter dodal, da so kljub široki paleti rezultatov, ki jih je stranka dosegala v preteklosti, danes na pragu preobrazbe.

Zdravko Počivalšek: “Sami veste, kaj pravijo o prihodnosti stranke. Z njimi se nikakor ne strinjam. SMC ima po petih letih poleg znanja in očitnih rezultatov tudi pomembne politične izkušnje vodenja države. Danes imamo pomemben glas v državnem zboru z desetimi prodornimi poslanci. Imamo ministre v štirih resorjih, ki so ključni za gospodarski, socialni in trajnostni razvoj. Močne pozicije v vladi nam  nihče ne more zanikati! Imamo zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014! Tega se preprosto moramo zavedati. To ni prišlo samo od sebe. Skupaj bomo zato kos tudi izzivom prihodnosti!”

Štirje stebri Počivalškovega delovanja

V nadaljevanju svojega kongresnega govora je Zdravko Počivalšek napovedal štiri stebre delovanja SMC pod njegovim vodstvom. Prvi je gospodarska stabilnost. “Osnova vsega je ugodno, predvidljivo poslovno okolje, v katerem podjetja lahko ustvarjajo dodano vrednost,” je dejal ter dodal da je predpogoj za to učinkovit javni servis gospodarstvu.

Kot drugo točko je izpostavil ohranitev pravične socialne države, pri čemer je kot svoje videnje socialne države izpostavil načelo, da moramo ljudi naučiti loviti ribe oziroma jim to omogočiti namesto, da jim ribe dajemo. “ Ljudem, ki lahko delajo, moramo dati priložnost za delo. To je osnova za njihovo avtonomno držo in samozavest. Pri tem pa poudarjam, da si vsako opravljeno delo zasluži tudi dostojno plačilo,” je dejal Počivalšek. 

Pri tem je omenil še starejše, ki jim je treba omogočiti aktivno starost, da lahko še naprej ustvarjajo, če pa tega ne bodo več zmožni ali želeli, pa se jim omogoči pravica do varne in mirne starosti in kakovostnega življenja. Mladim pa je treba omogočiti, da se čim prej postavijo na svoje noge. “Prepoznati morajo priložnosti za svoj razvoj, znati morajo unovčiti svoje potenciale pa naj bo to na delovnem mestu ali v okviru samostojne podjetniške poti.”

Zdravko Počivalšek: “Slovenci smo resmarljivi in izobraženi. Manjka pa nam podjetnosti, poguma in samozavesti. Zato sem prepričan, da se moramo podjetnosti učiti že v šolah.

Kot tretje je Počivalšek izpostavil, da ostaja zagovornik liberalnega, svobodomiselnega političneg apristopa, pri čemer vsak lahko pove svoje mnenje. “Drugačnost in različna mnenja so vendarle bogastvo, če znamo iz njih potegniti najboljše in najti ustrezen kompromis.” Po njegovem je za korak naprej potrebno preseči tradicionalne ideološke delitve.

Kot četrti steber svojega delovanja pa je Počivalšek izpostavil trajnostno gospodarstvo. Upoštevati moramo omejitve, ki nam jih dajeta družbeno in naravno okolje. A obenem a priori ni za višanje okoljskih davkov ter nalaganje dodatnih bremen gospodarstvu. Je pa po njegovem dejstvo, da se bomo morali vsi začeti vesti bolj odgovorno do okolja. Zato mora trajnostna komponenta mora postati osnoven element vsakega poslovnega modela, tudi funkcioniranja države.

Počivalšek je še napovedal, da bodo podroben programski načrt izoblikovali skupaj znotraj stranke.

Kaj se bo zgodilo z SMC?

Analitiki ocenjujejo, da bo prihodnost Stranke modernega centra šla po eni izmed treh variant: k združevanju z Listo Marjana Šarca, iskanju samostojne poti ter načrtni ugasnitvi stranke.

Katera pot je verjetnejša in kaj posamezna prinaša, preberite na informatinem spletnem portalu Domovina.je.