Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Počivalšek se umika iz politike, kariero želi nadaljevati v gospodarstvu


Šest ministrov prejšnje vlade bo zaprosilo za nadomestilo plače. To so Andrej Šircelj, Jože Podgoršek, Boštjan Koritnik, Mark Boris Andrijanič, Marjan Dikaučič in vrsto let najvplivnejši Kozjanec Zdravko Počivalšek. Slednji se naj bi tudi umaknil iz politike, izzive pa naj bi že iskal v gospodarstvu.

Ostali ministri prejšnje vlade za nadomestilo plače niso zaprosili.

Zdravko Počivalšek, ki je bil dolga leta, in v večih vladah, minister za gospodarstvo, trenutno pa je tudi predsednik stranke Konkretno, je za spletni Delo povedal, da se umika iz politike. Nov karierni izziv naj bi 64-letni inženir agronomije želel poiskati v gospodarstvu. Iskal naj bi namreč podjetje v težavah, ki bi ga saniral. Počivalšek je za Delo potrdil, da je to res ena izmed možnosti, saj da je na tem področju ‘doma’. Za stranko Konkretno (prej SMC) pa je dejal, da bo delovala naprej, le da z novim predsednikom.

Kakšna je višina nadomestila plače

O nadomestilih plače nekdanjih ministrov odloča mandatno-volilna komisija DZ, višina zneskov pa bo znana po 15. juliju. Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer za obdobje največ pol leta. To velja za tiste, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev.

Po nekaterih podatkih s konca lanskega leta, je imel Zdravko Počivalšek okoli 5.880 evrov bruto plače kar pomeni, da bo dobival okoli 4.700 evrov bruto nadomestila. Nadomestilo bo Počivalšek prejemal do 27. avgusta.