Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

NPU naj bi spisal ovadbo zoper Zdravka Počivalška


NPU naj bi imel spisano ovadbo zoper ministra za gospodarstvo v odhodu ter zadnja leta najvplivnejšega Kozjanca Zdravka Počivalška. Ovadba sicer še ni romala na tožilstvo, poroča portal 24ur.

Po poročanju portala 24ur naj bi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) spisal ovadbo zoper ministra za gospodarstvo v odhodu Zdravka Počivalška ter dobavitelja medicinskih ventilatorjev, prvega moža družbe Geneplanet, diagnostika Marka Bitenca. Ovadba za pomoč pri kaznivem dejanju pa naj bi bila spisana tudi zoper Počivalškovo sodelavko na ministrstvu Andrejo Potočnik. Kot še poroča omenjeni portal, naj pa NPU na tožilstvo še vedno ne bi poslal kazenske ovadbe, čeprav naj bi bila ta spisana že pred več meseci. Omenjeni bodo ovadeni zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme in suma zlorabe uradnega položaja.

Zdravko Počivalšek naj bi kot uradna oseba zlorabil svoj položaj, ko naj bi marca 2020, pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč (220 ventilatorjev za 8 mio evrov brez ddv), domnevno deloval v nasprotju s pravili Zakona o javnem naročanju in tudi Zakona o javnih uslužbencih. Kršeni naj bi bili členi, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev. Zakon o javnih uslužbencih prav tako zavezuje uradnike, da morajo gospodarno porabljati javna sredstva, piše portal 24ur. Zaradi vpletenosti v nabavo zaščitne opreme naj bi ovadba doletela tudi Počivalškovo sodelavko Andrejo Potočnik. Ta naj bi sodelovala pri dogovorih z dobavitelji in naj bi bila ovadena za pomoč ministru pri domnevni zlorabi uradnega položaja.

Hišne preiskave v povezavi s tem so se, tudi pri ministru Počivalšku, izvedle junija 2020. Takrat sta bila Počivalšek in Potočnikova osumljena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Klasifikacija kaznivega dejanja pa naj bi se po opravljenih preiskavah spremenila v sum zlorabe uradnega položaja oz. pomoči pri tem dejanju. Po končani preiskavi je med osumljenci pristal tudi prvi mož Geneplanet diagnostike Marko Bitenc, ki prvotno ni bil med osumljenci.

Po poročanju 24ur naj bi se poleg tega spremenila tudi višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki sedaj znaša 1,7 milijona evrov, saj je bilo namesto 220 ventilatorjev naposled dobavljenih le 90. Po mnenju kriminalistov NPU naj bi Počivalšek s svojim ravnanjem družbi Geneplanet diagnostika (sedaj z novim imenom MD-DX, d.o.o.) pridobil nezakonito premoženjsko korist v znesku 1,7 mio evrov ter družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje pri potegovanju za posle za nabavo zaščitne opreme, ki jo je nabavljal Zavod RS za blagovne rezerve. Kot še poroča 24ur naj bi morali preiskovalci med preiskavo v Nemčijo na odklepanje poslati tako Počivalškov kot tudi Bitenčev telefon, saj ga omenjena nista želela dati na voljo za preiskavo.

Ovadbe naj bi bile sicer spisane že konec preteklega leta, a še vedno niso prispele na Specializirano državno tožilstvo, ki vodi preiskavo tega primera. Zatikalo naj bi se pri popisovanju prilog s strani odgovornih na NPU, ki ga vodi Petra Grah Lazar.