Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najbolj iskani poklici na Kozjansko-Obsoteljskem v zadnjih štirih letih


Kot smo napovedali v prispevku o omejitvah vpisa na srednjih šolah našega območja, objavljamo poklice, ki so v Šentjurju in Šmarju med najbolj zaželenimi, pa tudi tiste, po katerih ni veliko zanimanja. Ob prihajajočem vpisu v novo šolsko leto smo se obrnili na Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), da vidimo, kakšen je trend prostih delovnih mest.

Za Šentjur in Šmarje pri Jelšah smo zbrali podatke o vseh prostih delovnih mestih, tudi glede na področje dela, od leta 2014 do vključno aprila 2018.

Najbolj iskan kader v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah

delovna-podrocja-sentjur-01
vir: ZRSZ

Tako v Celju kot v Šentjurju in Šmarju je bilo vsako leto, vključno s prvimi 4 meseci v 2018, največ zanimanja za poklice za neindustrijski način dela. V to skupino ZRSZ uvršča mehanike, gradbince, zidarje, kleparje, betonerje, dimnikarje, steklarje, elektroinštalaterje, kamnoseke, ličarje, livarje, serviserje, keramike, izdelovalce predmetov domače obrti, kontrolorje in ocenjevalce živil in neživilskih izdelkov, mesarje, peke, slaščičarje, šivilje, krojače, mizarje, tesarje, kovače, usnjarje, pleskarje, krovce, tiskarje, monterje, orodjarje, predelovalce sadja, zelenjave, mleka in tobaka, tapetnike in strugarje.

delovna-podrocja-smarje-01
vir: ZRSZ

Druga najbolj zaželena skupina poklicev so prodajalci in poklici za storitve. Od 2014 do 2017 je bilo na leto v povprečju 114 prostih delovnih mest v Šentjurju in 213 v Šmarju pri Jelšah.

V to skupino se uvrščajo različni prodajalci (v trgovinah, po domovih, preko telefona, na stojnici, …), frizerji, modeli, varovalci otrok, gasilci, vedeževalci, kozmetiki, gospodinjci, trgovski poslovodje, blagajniki, negovalci, kuharji, natakarji, točaji, pazniki v zaporu, varnostniki, policisti, skrbniki živali, grobarji, sprevodniki, stevardi, vozniški inštruktorji, vzdrževalci in upravljavci stavb ter poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

Najmanj iskani poklici

V Šentjurju je najmanj povpraševanja po visokih uradnikih, zakonodajalcih in menedžerjih. Število teh prostih delovnih mest je bilo najvišje leta 2014 in 2017, objavljenih je bilo le 12. Sledijo jim poklici v kmetovanju, kamor sodijo čebelarji, gozdarji, lovci, poljedelci, kmetovalci na mešanih kmetijah, kmetovalci mešane rastlinske predelave, perutninarji, rejci živali, ribiči, ribogojci, vrtnarji, vinogradniki in sadjarji. Na tem področju je bilo največ prostih delovnih mest (15) leta 2015, trenutno pa so objavljena le 4.

V Šmarju je ravno nasprotno – najmanj se iščejo poklici v kmetovanju, nekoliko več zanimanja pa je za visoke uradnike, zakonodajalce in menedžerje. Prostih delovnih mest za prvo skupino je bilo največ 12 leta 2017, za drugo pa 21 leta 2014 in 2015.

Leta 2014 je bilo v obeh krajih število vseh prostih delovnih mest najnižje, v Šentjurju 586, v Šmarju pri Jelšah pa 1.055.

Število prostih delovnih mest iz leta v leto narašča

vsa-delovna-mesta-kozjansko
vir: ZRSZ

Na letni ravni je bistveno več prostih delovnih mest v Šmarju pri Jelšah, v povprečju za 53,6 odstotka več kot v Šentjurju. Najboljše leto za Šmarje pri Jelšah je bilo 2016, ko se je število prostih delovnih mest povzpelo na 1.663, za Šentjur pa leto 2017, ko je bilo objavljenih 757 prostih delovnih mest.

Število vseh prostih delovnih mest iz leta v leto večinoma narašča, kar velja za tudi za Celje. V območni službi ZRSZ Celje v zadnjih mesecih beležijo upad stopnje registrirane brezposelnosti za slabe 3 odstotke, v Celju pa je bilo lani kar 2.878 več prostih delovnih mest kot leta 2014.

Za več uspeha na karierni poti spremljajte tudi aktualna dela na KiO in v Celju z okolico, ki jih redno objavljamo na našem spletnem časopisu.

T. Ž.

sok-odklop-klik