Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Posodobljena javna razsvetljava in novi polnilnici za električna vozila v Šmarju pri Jelšah


Javna razsvetljava na območju občine Šmarje pri Jelšah je posodobljena. 546 svetilk je bilo zamenjanih z varčnejšimi led svetilkami, ki ustrezajo zakonodaji na področju zmanjšanja svetlobnega onesnaževanja.

S subvencijo Eko sklada je Občina postavila polnilnico za električna vozila. Dve polnilni mesti sta na voljo na parkirišču ob občinski stavbi v središču Šmarja pri Jelšah.

Tako je Občina izpolnila enega od začrtanih ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v Celostni prometni strategiji občine Šmarje pri Jelšah.

Pretekli četrtek so v sklopu evropskega tedna mobilnosti v Šmarju pri Jelšah svojemu namenu uradno predali prenovljeno javno razsvetljavo ter polnilno postajo za polnjenje dveh vozil na električni pogon.

razsvetljava_4

Po besedah Zdenke Kos, skrbnice projekta javne razsvetljave so na območju celotne občine zamenjali 546 svetil, skupna vrednost naložbe pa znaša 133.900 evrov. Z omenjeno naložbo se je poraba električne energije zmanjšala za približno 50 odstotkov, po mnenju Kosove pa bi se investicija naj povrnila v sedmih letih. razsvetljava_8

V nadaljevanju je mag. Anita Reich, vodja oddelka za okolje in prostor, predstavila investicijo postavitve polnilne postaje za vozila na električni pogon, s čimer so izpolnili še enega od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so si jo zadali v Celostni prometni strategiji občine Šmarje pri Jelšah.

Zavod Zadihaj, Inštitut za trajnostno mobilnost in prijazne energije iz Maribora, je kot najugodnejši izbrani ponudnik na parkirišče pred občinsko stavbo postavil polnilno postajo, ki omogoča polnjenje električnih koles in električnih avtomobilov. Polnjenje na polnilnici do nadaljnjega ni plačljivo, Občina pa so bo po besedah Reichove zavzemala, da bo tovrstnih polnilnih postaj na območju občine še več.

razsvetljava_22

V imenu Občine Šmarje je zbrane nagovorila podžupanja Maja Špes, ki je mnenja, da je odgovorno ravnanje do okolja ključni dejavnik trajnostnega razvoja, ob tem pa še dodala, da v Občini Šmarje postopoma uresničujejo cilje trajnostnega razvoja in celostne prometne strategije.

Po končanih govorih so si v soju novih svetil javne razsvetljave zbrani lahko ogledali še delovanje polnilnic za električna vozila ter električni vozili, izkoristili pa so lahko tudi možnost testne vožnje z električnim vozilom, ki je bila pravo doživetje.

 

razsvetljava_28

K. C.