Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

14. Festival Pranger, Rogaška Slatina 2017


V soboto je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekal zaključek 14. Festivala Pranger, ki se je vse od torka odvijal skozi Ljubljano, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino. Na zaključku Festivala so podelili Stritarjevo nagrado, ki je šla v roke mlade kritičarke Maje Šučur.

Pranger je srečanje refleksije in prevoda poezije, ki povezuje Rogaško Slatino s Šmarjem pri Jelšah in Ljubljano. Pranger uči sprejemati kritiko in povedati mnenje dobronamerno v obraz. Od leta 2012 se festival dogaja tudi v prestolnici, z razpravo Mlada kritika.

Po formuli 3 x 3 Festival vsako leto prvi vikend julija gosti devet slovenskih pesnic in pesnikov. Tokrat so povabili tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorje svežih pesniških zbirk. Za eno leto povabijo tudi izbrani tuji jezik ter s prevajalci stkejo stike s ciljno kulturo. Letos so gostili Ukrajino.

pranger_2

V sklepnem dejanju je zbrane najprej nagovoril župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, ki je zbranim zaželel prisrčno dobrodošlico v mestu vode, stekla, vina, športa in kulture. V Rogaški Slatini se vseskozi zavzemajo, da veliko pozornosti namenjajo kulturi, zato so vsakoletno zelo veseli tudi, da lahko gostijo festival Pranger.

pranger_1

V nadaljevanju je Festival predstavila glavna organizacijska ekipa, Ana Petrovčič, Katja Gorečan, Lana Gobec, Goran Potočnik Černe na čelu z Urško Potočnik Černe, predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina pa je ob pomenu kritike razglasil letošnjo Stritarjevo nagrajenko. Stritarjeva nagrada je letos že petič skupaj s Festivalom Pranger počastila spomin na Josipa Stritarja, ki je zadnje leto življenja preživel v Rogaški Slatini in za katerim letos mineva 94 let od njegove smrti.

Letošnja Stritarjeva nagrajenka je poslala mlada kritičarka Maja Šučur.

V spodnjih videih lahko prisluhnete besedam glavne organizatorice Festivala Urške Potočnik Černe in pa Stritarjevi nagrajenki Maji Šučur.

Karmen Cvirn