Festival Pranger 2019: zaključna prireditev in podelitev Stritarjeve nagrade … (foto, video)

16. 6. 2019 19:43

15. junija se je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini odvil slavnostni zaključek festivala Pranger, na katerem so podelili Stritarjevo nagrado Društva slovenskih pisateljev za mladega obetavnega kritika oz. kritičarko.

Zbrane je sprejel sam kralj Aleksander I. Karađorđević (v umetniški uprizoritvi Nanija Poljanca). Nagovor v slavnostnem zaključku je pripravil župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič, ki je pozdravil prisotne in spodbudil k branju poezije. Prireditev pa je povezovala dr. Sara Špelec.

Kritika je predvsem, ali pa bi vsaj morala biti, dobronamerna ocena, ki ocenjenemu ponudi drugo mnenje. Letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje od leta 1998, je Martina Potisk. Za konec so nam zaigrali rokovski Lusterdam.

Letošnji kritiki in njihov izbor

festival_pranger_2019_01
Kritiški izbor festivala Pranger 2019

Pranger izbere tri kritike, letošnji so Barbara Korun, Aljaž Koprivnikar in Domen Slovinič, ki so izbrali vsak tri avtorje novih pesniških zbirk. Izbrali so dela Alenke Jovanovski, Klarise Jovanović, Milana Šelja, Maje Miloševič, Andreje Štepec, Esada Babačića, Varje Balžalorsky Antić, Kaje Teržan in Jureta Jakoba.

Njihova dela so bila prevedena v albanščino, saj bo albanski poeziji namenjen mednarodni del festivala. Ta bo nasledila lanskoletno sodelovanje z Baskijo.

Potek festivala

Festival se je sicer pričel v torek, 11. junija, v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani s konceptualno razpravo poezija & vojna. Naslednji dan je potekala razprava o prevodni kritiki in kritiki poezije na sedežu Društva slovenskih pisateljev prav tako v Ljubljani. V četrtek je sledila selitev na Kozjansko, natančneje na Smoletovo gorco na Sladki Gori, kjer je potekala 1. kritiška razprava. Tej je v petek sledila 2. v kulturnem centru Rogaška Slatina in prevajalska miza, kasneje pa še pesniško branje v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah. V soboto pa še 3. kritiška razprava ter slavnostni zaključek.

Že konec maja se je v Rogaški slatini odvil festival ELA (oz. Mali Pranger), ki je namenjen mladim nadobudnim poetom.

Govor Stritarjeve nagrajenke Martine Potisk:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X