Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival Pranger 2021: v Rogaški Slatini podelili nagrado mlademu literarnemu kritiku


Festival Pranger, ki tradicionalno obišče tudi Rogaško Slatino, je tudi letos ponudil lepo število literarnih dogodkov. Osrednje dogajanje se je odvilo v petek zvečer v Kulturnem centru Rogaška Slatina s podelitvijo Stritarjeve nagrade za literarnega kritika.

Festival Pranger z glavnino dogajanja v Rogaški Slatini, kjer se že vrsto let srečujejo in soočajo ter kritizirajo pesniki, kritiki in prevajalci poezije, je obenem tudi prizorišče, kjer je Društvo slovenskih pisateljev razglasilo in podelilo Stritarjevo nagrado. Letošnje najperspektivnejše mlado kritiško pero je postal Robert Kuret, ki se ukvarja s kritiko in esejistiko na področju filma in literature.

Stritarjevega nagrajenca je v Kulturnem centru v Rogaški Slatini slovesno razglasil predsednik Društva slovenskih pisateljev dr. Zoran Pevec. Utemeljitev žirije je predstavila Veronika Šoster, nagrajenka Stritarjeve nagrade 2019 in predsednica letošnje žirije. Večer je povezovala Tina Petrovčič, v uvodnem delu je zbrane nagovoril tudi slatinski župan mag. Branko Kidrič. vse skupaj pa se odvijalo ob branju pesnic in pesnikov 18. Festivala Pranger.

Festival Pranger je letos prinesel refleksijo devetih pesniških zbirk z letnico izida 2020, ki jih tradicionalno izberejo tri literarne kritičarke in kritiki. S svojo poezijo so se predstavljali pesniki in pesnice: Manca Košir, Muanis Sinanović, Maja Vidmar, Ivo Stropnik, Dejan Koban, Marko Matičetov, Krištof Dovjak, Nina Medved in Anja Novak-Anjuta.

Festival, ki ga vodi Urška P. Černe, se je sicer pričel že v torek v Ljubljani, nato se je dogajanje preselilo v Rogaško Slatino, kjer so se ob osrednji slovesnosti podelitve Stritarjeve nagrade vse do sobote odvijale kritiške razprave. V programu za otroke, ki so ga poimenovali ELA-Mali Pranger, pa so že v  spomladanskem času v sodelovanju s slatinsko knjižnico pripravili literarni natečaj za najboljšo pesem, v okviru festivala pa se je odvijal tudi program prevodov slovenske poezije v nemščino (Frankfurt 2023).

Več utrinkov pa v spodnji fotogaleriji:

/

E.Š., foto: Boštjan Lah, Festival Pranger, fb