Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Popravek netočnih navedb v članku: Slavnostni prevzem novega vozila in gasilska veselica v Šmarju


Ob objavi članka Slavnostni prevzem novega vozila in gasilska veselica v Šmarju (foto, video) 16. 7. 2014 smo zapisali nepreverjeno informacijo (citat):

“Dar, kakršnega v Sloveniji redko vidimo, je posledica dobljene tožbe podjetja Vitli Krpan iz Jazbin proti podjetju iz Savinjske doline, kateremu so na sodišču dokazali, da je z odtujitvijo vitla z dvorišča skopiral zaščiteni patent ter ga prodal pod svojo blagovno znamko. Odškodnino v višini 130.000 evrov se je Franc Pišek odločil razdeliti med šmarsko gasilsko društvo in Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah za novo gasilsko in reševalno vozilo.”

Informacija se je izkazala za netočno, saj pridobljena sredstva podjetja Vitli Krpan iz Jazbin niso bila posledica dobljene tožbe, ampak sklenjene sodne poravnave, točna vsota pa je 155.000 evrov. Za napako, ki smo jo takoj po preverbi dejstev 17. 7. popravili, se prizadetim opravičujemo.

V zvezi s podrobnostmi smo prejeli naslednje stališče zastopnika podjetja iz Savinjske doline:

“Če Franc Pišek, lastnik podjetja Vitli Krpan trdi, da so: »na sodišču dokazali odtujitev vitla izdelanega po zaščitenem patentu« zavaja sebe in bralce objave glede na to, da je v pravdnem postopku Okrožnega sodišča v Ljubljani, po tožbi z označbo IV Pg 44/2005 res uveljavljal kršitev formalno zaščitenega patenta, a je dejstvo, da je podjetje iz Savinjske doline vložilo nasprotno tožbo z označbo IV Pg 3635/2011 ter v svoji tožbi uveljavljalo ničnost patentne zaščite produktov g. Franca Piška oziroma njegove družbe Vitli Krpan.
Izvedeniško mnenje izvedenca strojne oziroma patentne stroke, izdelano po sodni zahtevi, sploh ni potrdilo predhodnih zatrjevanj g. Piška oziroma njegove družbe, pa tudi sodba, ki bi eventualno potrjevala g. Franca Piška v trditvi o: »dokazanosti odtujitve in kopiranju zaščitenega patenta« ni bila izdana, saj sta udeleženca v obeh pravdah 14.3.2014 sklenila sodno poravnavo. Z njeno sklenitvijo se je izognilo nadaljnjemu ugotavljanju utemeljenosti trditve o tem, da je patenta zaščita produktov g. Piška oziroma družbe v njegovi lasti, nična.

In nenazadnje: kdo je veliki darovalec? G. Franc Pišek kot fizična oseba ali družba Vitli Krpan?
Če je darovalec g. Franc Pišek v kontekstu njegovega izjemnega darila ni bilo nobene potrebe po omenjanju družbe Vitli Krpan, če pa je izjemni donator družba Vitli Krpan, pa se g. Franc Pišek kiti z vsebino, ki mu ne pritiče.”

V imenu podjetja iz Savinjske doline,
odvetnik Marjan Feguš