Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poletna muzejska noč tudi v Rogatcu na dvorcu Strmol (foto, video)


Akcija slovenskih muzejev in galerij je že enajsto leto potekala 15. junija, ko so muzeji po Sloveniji odprli svoja vrata. Od 18. do 24. ure so tako potekale na različnih lokacijah različne otvoritve razstav, delavnice, koncerti ipd. Tudi v Rogatcu so letos poskrbeli, da je dvorec Strmol zaživel v večernih barvah in tako privabil številne obiskovalce.

Sicer pa je Poletna muzejska noč največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem.

V Rogatcu so letos pripravili zanimiv program, zagotovo so pa največjega pustile pripovedovane pravljice na dvorišču dvorca, kjer se je pravljična domišljija zlila z večernimi sapicami. Pravljičarke so nas popeljale nekaj desetletij nazaj in pravijo, da so pravljice duhovna raziskovanja, ker razkrivajo človeško življenje, kot ga vidimo ali občutimo ali slutimo od znotraj.

Na sliki zbrane pravljičarke, ki so popestrile dogajanje na dvorcu.

Na dvorcu Strmol so si obiskovalci lahko pogledali etnografski film rokodelstva DUO Kunsthandwerk, za strokovno vodstvo po dvorcu pa je poskrbel domači mladi zgodovinar, Tomaž Oset. Ob odprtju razstav sta nastopili učenki iz Glasbene šole Rogaška Slatina, in sicer Maša Ošlak in Aleksandra Kunstek. Letos so na muzejski noči sodelovale tudi knjižničarke iz Knjižnice Rogaška Slatina in Rogatec s svojo pravljično stojnico. Na dvorišču je potekala razstava Sodobna arhitekturna tipologija na Kozjanskem, kjer so razstavljali avtorji Zavoda Metro SR v sodelovanju s Kozjanskim parkom. Razstavo je predstavil mag. Gorazd Furman Oman, arhitekt.

Razstavljeni so bili tudi rokodelski izdelki Centra DUO Škofja Loka. Obiskovalce je s sezonsko kulinariko razvajal vsem dobro poznani mojster kuhanja, kuhar Jaka, ki je pripravljal ocvrte bezgove cvetove s šabeso. Pravljice so pripovedovale Avguština Grobin (Šmarje pri Jelšah), Metka Kodrič, Irena Roškar in Aleksandra Tudja. Skozi Časovne skice sta zbrane glasbeno razvajala Severa Gjurin in Borut Činč, za njima pa prleški kantavtor Tadej Vesenjak in Boštjan Imenšek.

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij in spodnji videoprispevek, kjer smo ujeli nekaj pravljičnih trenutkov.

f/t/v: J. C.