Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mejnih prehodih Kozjanskega in Obsotelja znova policisti: kakšne so nove posebnosti prehajanja meje


Na mejnih prehodih z Hrvaško in Madžarsko se nam ponovno obeta nadzor prometa, ki bo z možnostjo podaljšanja trajal do 30. oktobra.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je pred kratkim podpisal Odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, na katerih je med trajanjem začasnega ponovnega nadzora dovoljeno prehajati državno mejo. S tem bodo 14 mejnih prehodov lahko prestopili vsi, 18 pa bo takšnih, kjer bo prehod mogoč samo tistim, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije.

Na območju Kozjanskega in Obsotelja bo mejni prehod Dobovec še vedno namenjen vsem, ki izpolnjujejo pogoje za prehod meje. Prehode Bistrica ob Sotli, Imeno in Rogatec pa bodo do preklica ukrepa lahko uporabljali samo tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije.

Začasen mejni nadzor bo v veljavo stopil v soboto, trajal pa bo predvidoma do 30. oktobra. Kot so pojasnili na ministrstvu, je začasna ponovna uvedba nazora ukrep v skrajni sili, ki je sorazmeren glede na ugotovljeno grožnjo. Pri izvajanju ukrepa bodo policisti sodelovali s kolegi iz Italije, Hrvaške in Madžarske.

Na katerih mejnih prehodih drugje po Sloveniji bodo mejo lahko prehajali vsi?

Mejni prehodi z Hrvaško in Madžarsko drugod po Sloveniji, ki jih bodo lahko prehajali vsi, so Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč, Petišovci, Dolga vas in Pince (avtocesta).

Tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, bodo za prehod med Slovenijo ter Hrvaško in Madžarsko lahko uporabljali še mejne prehode Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina, Pince (lokalna cesta), Prosenjakovci, Hodoš, Kobilje, Čepinci in Martinje.