Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umetnine s pridihom Zibike in Tinskega tudi letos razstavljene v KD Šmarje pri Jelšah (foto)


kolonija zibika tinskoUmetnik Janko Orač je letos poleti že šestič povabil kolege slikarje v rodne konce na slikarsko kolonijo Zibika – Tinsko. Devet slikarjev je med obsoteljskimi griči iskalo navdih in motive za svoja dela. Podobno kot v prejšnjih letih so slike, ki so junija nastale na 6. slikarski kolonij Zibika – Tinsko, razstavili v spodnji dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah. Otvoritev je bila minuli petek, dela pa bodo na ogled do 8. decembra.

Dela Vlaste Arzenšek Gottstein, Jane Dolenc, Franca Goloba, Alojza Konca, Mateja Metlikoviča, Katherine Rey, Viktorja Šesta, Vinka Železnikarja in Janka Orača so si po uporabljenih tehnikah, upodobljenih motivih in stilu različna, združuje pa jih duh pokrajine, v kateri so junija ustvarjali. Umetniki iz različnih koncev Slovenije in tudi tujine se z veseljem udeležuejejo Oračevih slikarskih kolonij, na Tinsko in v Zibiko pa se radi vračajo.

Strokovno oceno del, ki so nastala na letošnji koloniji, je pripravil kustos Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki Goran Milovanovič. Med drugim je poudaril izjemno opazne povezovalne motive obsoteljske krajine in ocenil, da na Oračevih slikarskih kolonijah nastajajo kvalitetne in dobre umetnine.

Otvoritev so z glasbo in petjem popestrili mladi harmonikar Gašper Krivec in člani Okteta Zibika. Skozi program je obiskovalce vodila Helena Rančigaj, ki redno sodeluje pri poletnih slikarskih kolonijah. “Če sem jaz oče slikarske kolonije Zibika – Tinsko, je Helena mati teh kolonij,” se je pošalil Janko Orač. Razstavo je odprl župan Jože Čakš, ki se je v govoru zahvalil slikarjem in organizatorjem kolonije za neprecenljive kulturne dobrine, ki jih vsako leto prinesejo v šmarsko občino.

Dela 9 slikarjev si lahko do 8. decembra ogledate v spodnji dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah. Pred obiskom razstave si za pokušino v galeriji na Kozjansko.info oglejte fotografije, ki so nastale ob otvoritvi.

slikarska kolonija
Ob Janku Oroaču so se otvoritve udeležili tudi Jana Dolenc, Franc Golob, Alojz Konec, Matej Metlikovič in Vinko Železnikar. Manjkali sta Vlasta Arzenšek Gottstein iz Kölna in Katherine Rey iz Pariza ter Viktor Šest iz Maribora
goran milovanovic
Dela je ocenil kustos Goran Milovanovič
janko orac
Janko Orač je gonilna sila vsakoletnih slikarskih kolonij
gasper krivec
Mladi harmonikar Gašper Krivec se je v eni od skladb spomnil tudi pred kratkim preminulega Lojzeta Slaka
kolonija zibika tinsko
Razstava bo odprta do 8. decembra

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

Preberite tudi:
Slikarji že šestič na slikarski koloniji Zibika – Tinsko (video)

t/f: Marko Kovačevič