Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slikarji že šestič na slikarski koloniji Zibika – Tinsko (video)


Že šeste slikarske kolonije, ki je potekala od 8. do 12. junija, se je udeležilo osem slikarjev z vodjo kolonije Jankom Oračem in jo lahko že drugič zaporedoma označimo za mednarodno. Udeleženci so motive za ustvarjanje iskali v naravi, dela, ki so jih drugo soboto v juniju postavili na ogled, pa pričajo o kakovostnih in zrelih slikarjih.

Poleg že od lanskega leta poznanih slikark Vlaste Arzenšek Gottstein iz Kölna in Jane Dolenc iz Kamna so umetniški navdih ob Janku Oraču na platnu predstavili še Franc Golob iz Oseka, Alojz Konec iz Sevnice, Matej Metlikovič iz Ljubljane (udeleženec prve kolonije), Katherine Rey iz Pariza, Viktor Šest iz Maribora (udeleženec druge kolonije) in Vinko Železnikar iz Mengša. Nastala so dela v različnih tehnikah, načinih in pristopih, značilnost letošnjih ustvarjanj pa je po besedah vodje Janka Orača mešanje in prepletanje nestanovitnega vremena, ki je imelo vpliv na občutke in situacije slikarjev.

Udeleženci kolonije z županom Jožetom Čakšem
Udeleženci kolonije z županom Jožetom Čakšem

Ustvarjalci so se poigravali s figurami, prepletenimi s humorjem, ironijo in pripovedjo (npr. Viktor Šest), z igro svetlobe in barv (Katherine Rey, Vinko Železnikar in Franc Golob), s črtno tehniko (Matej Metlikovič), s simbolom kroga (Jana Dolenc), z utripom in ujetim trenutkom pokrajine (Janko Orač), s principom kolaža in vzorcev (Vlasta Arzenšek Gottstein) in preoblikovanjem ter impresijami (Alojz Konec). Podrobnejšo razlago si lahko ogledate v spodnjem video prispevku, kjer je vodja kolonije Janko Orač podrobneje opisal tehnike in ustvarjalce.

Utrinki iz razstave
Utrinki iz razstave

Janko Orač pa tudi s ponosom poudarja, da so se s kolonijo že dvakrat predstavili širši javnosti, seveda pa na slednje cilja tudi v bodoče. Po njegovih besedah je predstavitev potrditev in vzpodbuda, da gre vendarle za nek prispevek v ta prostor, ki se širi in ima vedno večjo težo. Obenem pa poudarja hvaležnost Občini Šmarje pri Jelšah in letos pridruženemu skladu za kulturne dejavnosti OI Šmarje pri Jelšah, brez podpore katerih vsega tega ne bi bilo.

Vokalna skupina Libertas
Vokalna skupina Libertas

Po ogledu likovnih del v hiši Janka Orača je sledila zaključna prireditev v cerkvi Sv. Ane na Tinskem, kjer je Nastopil tudi šmarski župan Jože Čakš, Janko Orač pa je na kratko predstavil ustvarjalce in njihova dela. Kulturi program so sooblikovale pevke vokalne skupine Libertas s štirimi odpetimi pesmimi. Po zaključku je sledilo druženje na prostem med cerkvama.

 
v/t/f: Egon Horvat
Fotografije 1, 2 in 4: Tanja Rupnik