Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nogomet pred ponovnim propadom?


 

Šentjurski nogometaši so pričakovano izpadli iz 3. SNL – vzhod. Kar ni nikakršna tragedija, veliko huje pa je, da klub očitno poka po šivih. Ekipa se sploh ni odpravila na zadnje gostovanje v sezoni, odstopil je predsednik Frenk Trobec. Lahko klub reši tehnično vodstvo?

Že nekaj krogov pred koncem tekmovanja v 3. SNL – vzhod je postalo jasno, da Šentjur izgublja boj za obstanek. Novi trener Branko Žibert je sicer delno prebudil ekipo in v spomladanskem delu uspel zbrati 13 točk, a je bilo to v seštevku z le šestimi točkami iz jesenskega dela prvenstva premalo za obstanek. Šentjur je tako ostal trdno zasidran na zadnjem mestu. Toda bolj kot neuspeh na igrišču je zaskrbljujoče dogajanje v ekipi in klubu. Za člansko moštvo je letos nastopalo več kot 30 različnih nogometašev, tudi pod vodstvu Žiberta je bilo veliko konfliktov, mnogi igralci so zapustili klub. 43-letni Žibert, ki je celo kariero igral kot branilec, se je sredi drugega dela sezone ponovno igralsko aktiviral in presenetljivo zaigral v napadu. Dosegel je celo štiri gole, toda takšen pristop v klubu, ki naj bi gradil predvsem na mladih igralcih (nenazadnje je uradno ime kluba Mladi upi Šentjur) zagotovo ni dober.

Vrhunec pa je dogajanje doseglo v začetku junija, ko se ekipa ni odpravila na gostovanje v Grad. Uradno razlogi niso znani, menda pa se je tako odločil trener Žibert, ker naj bi bil klub dolžan nekaterim članom ekipe. Zdaj že nekdanji trener se na naše klice ni odzval, da bi pojasnil svoje delovanje v klubu, je pa dejstvo, da se v urejenem športnem okolju z močnimi vodstvenimi kadri kaj takšnega ne bi smelo zgoditi.

Predsednik Trobec odstopil

V tednu po zadnji tretjeligaški tekmi (Šentjur je doma remiziral z Zrečami) je predsednik MU Šentjur Frenk Trobec sklical izredni občni zbor. »Razmere so alarmantne, absolutni cilj je obstanek,« je pred nadaljevanjem tretjeligaškega prvenstva razmišljal Trobec. Njegove želje se niso izpolnile, zato je ob koncu sezone podal odstopno izjavo. »V prvi sezoni v 2. SNL smo dosegli 5. mesto, danes tako visoko uvrščene ekipe vabijo v prvo ligo. Takrat je res bila evforija, toda krivulja je začela padati. Vse skupaj je danes videti zelo slabo. Sam ne morem biti veliko prisoten v klub, posel v mojem podjetju raste, vedno več sem z doma. Mislim, da je prav, da se umaknem,« je svoj nepreklicni odstop pojasnil Trobec.

Le kakšnih 20 prisotnih članov kluba se na pobudo sekretarke kluba Mire Jazbec ni strinjalo z razrešnico Trobca in članov dotedanjega upravnega odbora – podano ni bilo niti finančno poročilo – , potrdilo pa je tehnično vodstvo. Sestavljajo ga Ivan Jug, Alojz Jazbec, Rafael Oset in Klemen Grdina, ki bo zastopal šentjursko občino, ter Anton Brečko, ki so ga kot predstavnika trenerjev imenovali na predlog občnega zbora.

Predsednik delovnega predsedstva in vodja tehničnega vodstva Ivan Jug je dejal, da še ne vedo, če se bo članska ekipa udeležila Štajerske lige ali tekmovanja Medobčinske nogometne zveze Celje, lahko pa se celo zgodi, da v klubu, ki premore 150 članov mlajših selekcij, v prihodnji sezoni s člansko ekipo ne bodo nastopali. Redna skupščina naj bi bila septembra.


Kako naprej?

Zdi se, da se je šentjurski nogomet po desetih letih ponovno znašel na začetku. Tehnična »vlada« se je sicer že sestala, toda v gospodarsko obubožanem Šentjurju najti človeka, ki bi bil pripravljen prevzeti klub in seveda zagotoviti denar bo zelo težko. Članska ekipa seveda ni in ne sme biti imperativ, pomembno pa je, da se ne prekine delo z mlajšimi selekcijami. Škoda je, da so v zadnjih letih stik s klubom izgubili solidni domači igralci v zrelih nogometnih letih (mnoge so tako rekoč spodili, ker da niso dovolj kakovostni), ki bi zagotovo lahko za »pivo in sendvič« konkurenčno nastopali verjetno tudi v Štajerski ligi. Morda pa le še ni prepozno …

Mira Jazbec, sekretarka kluba od leta 2003: »Osebno sem se vseskozi zavzemala za mlajše selekcije in jézila stroške članske ekipe. Zaradi tega so me mnogi napadali in novemu vodstvu predstavili kot dežurno krivko, ki se je mora rešiti. Bila sem mnenja, da je 2. SNL finančno prevelik zalogaj za Šentjur. Po izvolitvi Frenka Trobca in novega UO nisem bila prisotna na njihovih sestankih in nisem sodelovala pri odločitvah, pravzaprav je bilo moje mnenje nezaželeno. Novemu predsedniku sem večkrat predlagala, da zapustim klub. Do te odločitve ni prišlo, zato sem v želji, da nogomet živi požirala in delala praktično vse, predvsem zaradi otrok in mladih. Tudi predsednik in novi člani UO so počasi ugotovili, da delo in vodenje kluba ni mačji kašelj in so se začeli umikati. Predsednik je v skrbi za finance ostajal bolj kot ne sam, poleg tega je prek glave zaposlen s podjetjem. Nezadovoljstvo je naraščalo, posledica je izpad članske ekipe iz 3. SNL in mladine ter kadetov iz 2. SML in SKL. To je za vse, ki smo se leta trudili za lepšo prihodnost nogometa, veliko razočaranje. Da je mera polna, je odstopil še predsednik, ki pa do novih volitev ostaja zakoniti zastopnik. Poleg njega sem podpisnik tudi sama in imam vsa potrebna pooblastila, da bomo v njegovi odsotnosti pripravili vse potrebno za novo sezono. Ni tako slabo, da bi ne moglo biti še slabše. Še naprej obstaja upanje na lepše čase tudi na igrišču.«

L.H., br / Šentjurske novice, 22. 6. 2011

 

Išče se predsednik za šentjurski nogomet

Nogomet: krizo MU Šentjur bo reševalo tehnično vodstvo