Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kdo ne mara pol milijona evrov?


Župan Občine Dobje Franc Leskovšek je na pobudo koalicije svetnikov liste Ivana Plemenitaša, skupine volivcev (LIP) in SD sklical prvo izredno sejo občinskega sveta (OS) Občine Dobje. Glavna in edina pomembna točka je bila odpoved pogodbe o sofinanciranju operacije Rekonstrukcija objekta stara šola, sklenjene med Občino Dobje in Službo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR).

Dobje do 453.066 evrov
Občina Dobje je skupaj z Razvojno agencijo Kozjansko na javnem pozivu za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve Regionalni razvojni programi razvojne prioritete Razvoj regij OP krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obnovo stare šole pridobila 453.066 €. Celotna vrednost operacije, za katero so pridobili sredstva, znaša 643.000 €. Po omenjenem projektu bi morala občina za celotno obnovo prispevati še 189.934 €. S tem so svetniki potrdili načrt razvojnih programov in potrdili ter sprejeli investicijski program. »V tem času je pri izdelavi načrtov prišlo do višje predračunske vrednosti, kar pa je zbegalo naše svetnike,« ugotavlja župan Leskovšek. Opozicija, ki konkretno drži večino v občinskem svetu s Karlom Čadejem (SD) in Natalijo Plemenitaš Fuchs (LIP) na čelu, meni, da občinski proračun ne bo zdržal povečane investicije in ne bo uspel zagotoviti povečane razlike. Nova predračunska vrednost obnove objekta je po novem izračunu vredna 950.000 €, breme, ki bi ga morala nositi Občina Dobje, pa je iz 189.934 € naraslo na astronomskih 496.936 € in bi ga morali poravnati v dveh letih. Župan Leskovšek je bil kljub temu optimističen in zatrjeval, da bi se poleg omenjenega lahko izvedli še manjši projekti. Proračun Občine Dobje je težak od 700.000 do 800.000 €. Če bi ta projekt izvedli z že pridobljenimi sredstvi, bi proračun znašal nekaj čez milijon evrov. 

Dobje brez 453.066 evrov
Po pobudi, podpisani s strani petih od sedmih občinskih svetnikov, ki sedijo v OS Občine Dobje, je župan sklical izredno sejo, saj odgovornosti za vrnitev sredstev ni mogel prevzeti sam. Občina je za pripravo dokumentacije že dobila in porabila nekaj več kot 40.000 €. Ob razveljavitvi pogodbe bi tudi ta porabljena sredstva morala občina vrniti. V stari šoli naj bi se uredili prostori za TIC, spominska soba akademika dr. Nika Kureta, katerega mati izhaja iz Dobja, zbirka kmečkega orodja ter prostori za nekatera društva, kulturne dejavnosti ter prostor za arhiv. Opozicija s Plemenitaševo na čelu je navedla pomislek, da bo zaradi povečanja projektne vrednosti Občina Dobje insolventna, da se ne bodo izvedle veliko bolj potrebne investicije, kot so ureditev vodovodnega omrežja, cest, vrtca in druge. Karel Čadej je v razpravi dodal, da bodo Občini kljub vrnitvi sredstev iz razpisa ostale kvote, ki bi jih s povečano predračunsko vrednostjo koristili na naslednjem razpisu. 

Župan udaril z materialno odgovornostjo
Župan Leskovšek je po prejemu dopisa po elektronski pošti takoj začel iskati rešitev tudi na SVLR, kjer so mu dodatno sofinanciranje odklonili. Optimistično je zatrdil, da bi ponudniki ceno za obnovo objekta v obdobju pomanjkanja gradbenih del spustili. Za izgubo skoraj pol milijona evrov je svetnikom opozicije zagrozil ne samo s politično, temveč tudi z materialno odgovornostjo. Dodal je, da bodo zaradi statične neprimernosti stavbe prekinili pogodbe za društvene prostore z društvom upokojencev, mladinskim društvom ŠPUKN in glasbeno skupino Reptiles, zbirko kmečkih predmetov pa vrnili darovalcem. 

Andreja Gradič, direktorica OU, je k napadu župana dodala, da ima Občina Dobje za ta projekt privarčevanih že 200.702 €, prav tako se je uspela dogovoriti, da se bo financiranje iz dvoletnega prestavilo v triletno. 

Svetniki opozicije se ne dajo
Čeprav manj prepričljivo kot župan so svetniki opozicije, Plemenitaševa, Gračner in Čadej, zagovarjali dejstvo, da je v Dobju še veliko bolj nujno potrebnih investicij, da je milijonski projekt rekonstrukcije stare šole le predrag in da je župan čakal na pravi trenutek z odpovedjo pogodb društvom. Karel Čadej je zagotavljal, da se bodo sredstva v naslednjem razpisu povrnila. Svetniki so s standardno večino svetnikov opozicije izglasovali sklep, da se pridobljena sredstva vrnejo državi. 

Pod črto
Ali bodo Dobjani še dobili državna sredstva ali ne, ostaja odprto vprašanje. Glede na to, da je opozicija preslišala dejstva direktorice Gradičeve, da imajo privarčevanih že 200.000 € in da bi sredstva investicije namesto dveh, odplačevali kar tri leta, se zdi nesmiselno odpovedati pogodbo in vrniti pridobljena sredstva. Župan Leskovšek ima v rokah še en adut, ki ga bo uporabil na naslednjih lokalnih volitvah, če ne prej, ko se bodo realizirani projekti vrgli na mizo in se bo uspešno izgovarjal na ‘’nagajanje” opozicije. Sto tisočakov letno niso tako velika sredstva, da jih ne bi uspela odplačati ena izmed najmanjših občin v Sloveniji. Krivec za kolaps pa so pripravljalci razpisne dokumentacije, ki so se ušteli za skoraj polovico vrednosti projekta. Denar je nepovratno odplaval, če ga bodo Dobjani še kdaj videli, pa je vprašanje, na katerega odgovor bo treba počakati vsaj še kakšno leto ali morda mandat.


Jure Godler / Šentjurske novice, 30. 3. 2011

 

*Na fotografiji prizor ob glasovanju za odstop od projekta obnove stare šole

 

Preberite tudi

V Dobju ne bo nove stare šole