Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Dobju ne bo nove stare šole


Prejšnji teden so se občinski svetniki v Dobju sestali na izredni seji, kjer so obravnavali podporo projektu rekonstrukcije nekdanje šole, kjer bi naj skupaj s skoraj pol milijona “evropskih” sredstev objekt obnovili in mu vdihnili nove vsebine.

Še pred lanskimi lokalnimi volitvami je veljalo, da ima v Dobju projekt veliko podporo, sedaj pa je opozicijska večina dosegla, da mora župan pogodbo odpovedati. Poglavitni razlog je, da so stroški projekta narasli, kar je za občino z le okoli 1,1 mio EUR proračunom očitno prehud zalogaj. Tako so se naposled odpovedali že odobrenim 453 tisočakom, vsekakor pa to pomeni tudi odlog razvoja občine na turističnem področju.

 

Medijsko poročanje

Skupina svetnikov odrekla podporo prenovi šole – Večer, 16. 3. 2011

Za »luksuz« denarja nočejo. Ga bodo za nujo sploh dobili? – Novi tednik, 18. 3. 2011 

 

 

 

Preberite se tudi stališče skupine svetnikov o projektu Rekonstrukcija objekta »stara šola«

Skupina svetnikov v sestavi Karl Čadej, Magdalena Doberšek, Matej Gračnar, Edvard Kovačič in Natalija Plemenitaš Fuchs, na podlagi sestanka z dne 18. 2. 2011 ter pojasnila SVLR glede operacije Rekonstrukcija objekta »stara šola« številka: 4300-529/2010/9 z dne 18. 2. 2011, posreduje stališče o projektu Rekonstrukcija objekta »stara šola« (dalje: projekt stara šola).

Skupina navedenih svetnikov ne podpira projekta stara šola in ga tudi v proračunu za leto 2011 ne namerava podpreti, zato apeliramo na župana, da čim prej, najkasneje pa do sredine marca, pristopi k odstopu od pogodbe o sofinanciranju operacije projekta stara šola, že pridobljena sredstva pa naj Občina vrne na Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, saj bo Občina Dobje le na tak način lahko koristila pridobljeno kvoto novega poziva v letu 2011.

Navajamo le nekaj dejstev, ki so skupino navedenih svetnikov privedla do odločitve, da projekta stara šola ne bodo podprli:
Vrednost projekta stara šola je prvotno znašala 643.500 EUR, vendar nas je občina, na pobudo svetnika Karla Čadeja, na nedavnem sestanku obvestila, da se je vrednost operacije povečala na več kot 1.000.000 EUR. Ker je iz sredstev razpisa za projekt stara šola namenjenih 453.066 EUR evropskih sredstev iz naslova »Razvoj regij«, bi Občina Dobje morala za navedeni projekt prispevati manjkajoči del sredstev, kar je za naš občinski proračun preveliko breme. Menimo, da predvidena finančna konstrukcija presega investicijske zmožnosti Občine Dobje, zato bi projekt občino v prihodnjih letih finančno oslabil, občini pa bi tako zmanjkalo sredstev za prepotrebne nujne investicije (prometna infrastruktura, izboljšave vodovoda, zagon rastlinske čistilne naprave, delovanja javnega zavoda OŠ Dobje in vrtca…) . Projekt stara šola predstavlja grožnjo finančni stabilnosti proračuna Občine Dobje tudi za bodoče, česar se skupina svetnikov, usklajevalcev tega stališa, dobro zaveda. Skupini svetnikov predstavljajo prioriteto tega mandata izboljšava in izgradnja cestne in komunalne infrastrukture, izboljšava vodooskrbe ter ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta v Dobju.
Projekt stara šola ni bil pripravljen na podlagi širšega konsenza ter participacije širše javnosti pri projektu. Menimo, da bi se projekt dal še izboljšati, dodelati. Nujna je vključenost različnih skupin, ki že in še bodo delovala v stari šoli, v fazo projektnih izboljšav s ciljem izdelave čim boljšega projekta.

Skupina svetnikov predlaga, da župan čim prej opravi naslednjepostopke:
odpove pogodbo o sofinanciranju operacije projekta stara šola ter začne tako na občinskem svetu kot pri pristojnih delovnih telesih, iskati možnosti za začetek morebitnega novega projekta, ki bi ga občina lahko prijavila na poziv v tem letu;
pridobi pisno zagotovilo, da bo Občina Dobje, kljub odpovedi projekta, v naslednjem pozivu deležna že pridobljenih kvot ter kvote, predvidene za naslednji poziv;
župan naj javnosti ne zavaja, temveč nedvoumno pojasni, da z zavrnitvijo projekta stara šola dodeljene kvote sredstev, ki so se komulirale od leta 2007-2010, ne bodo propadle, marveč se bodo v naslednjih letih povečevale v skladu z razdelilnikom sveta regije. Sredstva se bodo povečevala in bodo porabljena za najbolj pomembne projekte v občini Dobje v skladu z možnosti. Županova vloga je namreč, da občankam in občanom pojasni, da z zavrnitvijo projekta stara šola sredstva za regionalni razvoj Občine Dobje ne propadejo.

Z lepimi pozdravi,

Karl Čadej, Magdalena Doberšek, Matej Gračnar, Edvard Kovačič, Natalija Plemenitaš Fuchs

 

*Na fotografiji je objekt, katerega prenova je odložena za nedoločen čas