Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski nadhod predan namenu (foto)


V Šmarju pri Jelšah so včeraj namenu predali nadhod nad železniško progo, ki so ga v kraju dolgo pričakovali in po nekaj zapletih končno dočakali.

nadhod_smarje_2018_011Kot je na odprtju dejal župan Stanislav Šket, je bilo gradbeno dovoljenje prvič izdano že leta 2011, potem pa so ga večkrat podaljševali. Razpis za izgradnjo so naposled objavili lanskega aprila, a je kasneje prišlo do težav z izvajalcem, tako da je dalo na koncu zaključilo podjetje Rafael, s katerim so imeli usklajevalne sestanke enkrat tedensko.

Nova pridobitev, s katero je odpravljena potencialna črna točka, je bila tehnično prevzega 17. maja, dan kasneje pa je bilo izdano uporabno dovoljenje, istega dne pa so odstranili zaporo, ki je prej preprečevala prehod.

Nadhod meri 132 metrov, vsa konstrukcija pa se razteza v dolžini 198 metrov. Vanj je vgrajenih 37 ton jekla, ob straneh pa ga krasi 220 kvadratnih metrov steklenih plošč.

nadhod_smarje_2018_008Pod nadhodom je prostor za dodatno cesto, morebitno šmarsko obvoznico, če bi jo izpeljali na tisti lokaciji, prav tako pa je dovolj visok, če bo prišlo do elektrifikacije železniške proge.

Na odprtju se je poleg domačinov zbrala četica županov občin nekdanje skupne šmarske komune, najbolj vidna gosta pa sta bila ministra za gospodarstvo in infrastrukturo.

Gospodarski minister v odhodu, Zdravko Počivalšek, je spegovoril o potrebi po izboljševanju infrastrukture, s čimer bo lažje dihalo tudi gospodarstvo. Izpostavil je potrebo po šentjurski in šmarski obvoznici. Oba omenjena projekta je omenil tudi minister za infrastrukturo v odhodu, dr. Peter Gašperšič, ki se je pohvalil, da je država v cestno infrastrukturo znova začela vlagati resnejše številke, ki letos dosegajo 200 milijonov evrov, kar nekaj projektov pa vodijo tudi na območju kozjanske subregije. V okviru tega je bil pred nekaj leti npr. zgrajen nadvoz Grobelno, v teku pa so denimo dela pri prenovi cestišča na Halarjevem bregu.

nadhod_smarje_mladi_maj_2018

Minister je pohvalil tudi nastop domačih otrok, ki so sodelovali v programu. Pozornost je sta pritegnila zlasti Lukas in Neža, ki sta prebrala šegavo pismo, kjer so zapisali tudi nekaj želja šmarskih otrok. Tako si v kraju med drugim želijo živalski vrt, šmarsko aqaualuno, veliko kotalkarsko igrišče, kajpada, da bi bilo vse zastonj, … Še dobro, da je bil tam tudi župan, da bo lahko kaj od tega izpolnil 🙂

Odprje so si organizatorji zamislili tako, da je šesterica pomembnežev prerezala trobojne trakove, s čimer so v zrak spustili balončke, prav tako v barvah slovenske trobojnice. To je bil znak, da se lahko zbrani podajo preko nadhoda, kjer je hitrost omejena na 20 kilometrov na uro, njegov naklon pa znaša 12,5 %. Pred osnovno šolo je bil na voljo prigrizek za vse, v šolskih prostorih pa za nekoliko bolj pomembne.

nadhod_smarje_odprtje_maj_2018

Dodajmo, da so ob novem nadhodu, ki je v nočnem času osvetljen, da se njegov obris vidi tudi npr. s Sv. Roka, uredili parkirišče, ki bo najbolj služilo potrebam vrtca Sonček, kakor tudi železniške postaje. Prav tako je urejena nadstrešnica za parkiranje koles, zarisani pa sta tudi mesti za avtomobile na električni pogon.

Na prireditvi o stroških za nadhod in parkirišče ni bilo slišati številk, pogodbena vrednost naložbe pa sicer znaša 405.851 evrov, od česar je 70 % zagotovila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

bR