Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi Čeh v 16 dneh s kolesom iz Šentjurja v domovino


Dan po podpisu sporazuma o sodelovanju med šentjursko občino in češkim mestom Jirkov, se je na pot proti domu blizu nemške meje odpravil Milan Dzuriak, ki je s kolesom pot premagal v dobrih dveh tednih.

Bolezen mu ni vzela volje

Nekdanji mladinski prvak v skoku v višino se bojuje s kronično revmatično boleznijo, ki napada predvsem njegovo hrbtenico in velike sklepe. Športno dejavnost so mu prepovedali, vendar pa se je Milan odločil, da se bo zoperstavil bolezni in bolečinam ter tako pomagal bolj bolnim od sebe.

18-letnik je najprej s kolesom prevozil celotno Češko in preko dobrodelne akcije zbiral sredstva za invalidne otroke Jirkova. Njegove akcije so se dotaknile veliko ljudi, organiziral je dobrodelne teke, zbral sredstva za nakup pripomočkov za mlade invalide,  aktiviral someščane, študente, zvezdnike domače estrade in tudi že prejel več nagrad za svojo dejavnost na ravni mesta Jirkov in Češke republike.

Začel z gasilci – kolesarji

Zadnji dobrodelni tek v parku v Jirkovu je Milan organiziral 23. junija, že naslednji dan pa je z očetom in bratom prispel v Šentjur. Na pot nazaj v domovino je štartal iz Dol, in sicer v okviru tradicionalnega kolesarskega maratona ob dnevu državnosti “Od gasilskega doma do gasilskega doma” v organizaciji PGD Lokarje.

Na cilj je prispel danes ob 16. uri, na cilju pa ga je pričal tudi slovenski veleposlanik.

Dodajmo, da si za izhodišče svoje poti Šentjur izbral ne le zaradi podpisa listine, ampak tudi, ker želi spoznati deželo, s katero je dolgo imela stik njegova mama, ki je več let pela v Ženskem komornem zboru Jirkov.

*na sliki prizor s starta v Sloveniji; foto: Barbara Peklar

flos-polsi-2017