Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najtežji rekreativni kolesarski maraton v Sloveniji prestalo 89 udeležencev


Na dan državnosti je Prostovoljno gasilsko društvo Lokarje izpeljalo 17. kolesarski maraton “Od gasilskega doma do gasilskega doma”.

Udeleženci lahko izbirajo med tremi trasami; foto: PGD Lokarje

Maraton je tradicionalno organiziran na treh trasah, ki omogočajo udeležbo različno pripravljenim kolesarskim navdušencem. Najdaljša trasa, ki v dolžino meri 100 kilometrov, poteka mimo vseh gasilskih domov društev Gasilske zveze Šentjur. Po izjavah kolesarjev, ki se udeležujejo podobnih kolesarskih maratonov, je to, zaradi razdalje in predvsem razgibanosti kozjanskega terena, najtežji rekreativni kolesarski maraton v Sloveniji.

Ob osmi uri zjutraj se je izpred gasilskega doma PGD Lokarje v Dolah pri Šentjurju na najdaljšo razdaljo podalo 89 kolesark in kolesarjev.

Glavna kolona je bila na začetku precej dolga; foto: PGD Lokarje

Krajši trasi v dolžimi 50 in 33 km sta speljani po severnem delu prej omenjene 100-kilometrske trase. Tudi na štartu obeh krajših tras se je zbralo zajetno število kolesark in kolesarjev. Na vseh treh trasah se je maratona udeležilo 169 kolesark in kolesarjev.

Kot nam je sporočil Andrej Županc iz PGD Lokarje so kolesarje na vseh trasah spremljala gasilska vozila na začetku in koncu kolone.

Za varnost je bilo vzorno poskrbljeno; foto: PGD Lokarje

Prav tako so gasilci PGD Lokarje s pomočjo ostalih gasilskih društev v GZ Šentjur poskrbeli za usmerjanje na 50 rediteljskih mestih. Predvsem na kritičnih mestih pa je na pomoč priskočila tudi policija. Na vseh trasah so bile zagotovljene okrepčevalne točke z vodo in hrano.

Najhitrejši kolesarji so se na cilj pred gasilski dom Lokarje vrnili po dobrih treh urah, tisti malo počasnejši pa kakšno uro ali dve kasneje.

Na koncu se je ob okrepčilu prilegla senca; foto: PGD Lokarje

Vse je na koncu čakala topla malica in hladna pijača. V prijetnem vzdušju so udeleženci med seboj delili pripetljaje in občutke, ki so jih doživeli med kolesarjenjem.

Županc je svoje vtise o dogodku strnil z besedami: “Po videzu malce utrujeni, a po izrazu na obrazih so bili vsi po vrsti veseli, da so uspešno in varno prišli do cilja in so se strinjali, da se vidimo na 18. izvedbi maratona prihodnje leto.”