Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po novem vas bodo v domači občini na radar lovili tudi občinski redarji


radar-ob-cesti
(fotografija je simbolična)

Ob policijskih radarskih merilnikih hitrosti, ki vas za prehitro vožnjo kaznujejo na državnih cestah, vas bodo v prihodnje lovili tudi občinski redarji in to tudi na lokalnih cestah v občinah Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje.

Kot pravijo v Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, so se za slednje odločili z željo zmanjšati hitrost na delikatnih odsekih okrog šol, vrtcev in podobno, verjetno pa se ne bodo branili tudi lepega priliva v občinske blagajne.

Tovrstno prakso je v prestolnici skoraj do popolnosti razvil Zoran Janković, kjer so kazni za prehitro vožnjo pomembna postavka občinskega proračuna, Francu Kanglerju pa se je postavitev radarjev v štajerski prestolnici popolnoma izjalovila in ga na koncu stala županskega stolčka.

Kako jih bomo sprejeli na kozjansko-obsoteljskem?

“Z nadzori želimo zmanjšati hitrosti vozil na tistih delih cest, kjer so kršitve najpogostejše in najopaznejše, še predvsem v bližini šol, vrtcev in drugih ustanovah ter šolskih poti, kjer je zgoščenost raznih vrst prometa povečana. Prav tako želimo hitrosti zmanjšati na tistih odsekih cest, kjer občani pristojne organe opozarjajo na povečane hitrosti vozil in zaradi tega pričakujejo določene ukrepe.”

S temi besedami vodja Medobčinskega inšpektorata in  redarstva Marko Razboršek pojasnjuje nujo za uvedbo merilnikov hitrosti tudi pri medobčinski redarski službi.

Kot pravi, so se za to odločili na podlagi podatkov  prikazovalnikov hitrosti v neposredni bližini obeh slatinskih osnovnih šol, kjer ob omejitvi 50 km/h po njegovih besedah sedem do deset voznikov dnevno vozi hitreje od 70 km/h.

Podrobnejše statistike kažejo, da sicer 67 % voznikov (pri I. OŠ) in 56 % voznikov (pri drugi OŠ) vozi v okviru dovoljenih hitrosti, 16, oziroma 17 odstotkov jih vozi do 10 km prehitro, 17 % oziroma 27 % pa jih vozi več kot 10 km prehitro.

Občinski merilniki hitrosti tako na državnih kot na lokalnih cestah

Kot še pravijo na občinskem redarstvu, bodo kontrole hitrosti izvajali na državnih cestah znotraj naselij in na občinskih cestah zunaj naselij.

Omenjeni nadzori se bodo izvajali občasno na območjih občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje glede na varnostne ocene, datume merjenja pa bodo objavljali na spletni strani Občine Rogaška Slatina.

Če boste prekoračili hitrost, vas pri tem ne bodo ustavili, ampak vam na dom poslali položnico z odgovarjajočo vsoto za plačilo.

Največ smrti na naših cestah zaradi neprilagojene hitrosti

Največ prometnih nesreč letos (do konca oktobra) se je v Sloveniji zgodilo zaradi nepravilnega premika z vozilom (23 % vseh nesreč), zaradi neprilagojene hitrosti (19 %) in nepravilne smeri vožnje (17 %).

Pri nesrečah s smrtnim izidom pa je glavni krivec neprilagojena hitrost (v 33 primerih z 34 umrlimi), nepravilna stran vožnje (24 nesreč z 24 umrlimi) ter neupoštevanje pravil o prednosti (20 nesreč z 22 umrlimi).

V Savinjski regiji je letos v prometnih nesrečah umrlo 14 ljudi, kar je eden manj kot isto obdobje lani.

Vabljeni k sodelovanju v naši anketi, kjer vas sprašujemo ali podpirate uvedbo občinskih merilnikov hitrosti (desni stolpec).

dotik-zdravja1